Blog

Mire képes az MFP lap?

2021.07.20 09:23
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az MPF lap egy viszonylag új építkezési anyag, ami pár éve jelent meg. Ez a széleskörűen felhasználható faalapú panel egyaránt alkalmas szerkezeti elemnek vagy burkoláshoz, ráadásul igen könnyen kezelhető.

Mi az az MFP lap?

Ez az anyag egy faforgácsból létrehozott elem, amit az OSB lapok konkurenseként dobtak a piacra. Számos kiváló tulajdonságának köszönhetően nyert teret, és ma már igen gyakran alkalmazzák.

Igen nagy terhelést is képes elviselni anélkül, hogy deformálódna, és igen időtállónak mondható. Az OSB lapok a faszálak irányultságára alapozzák a strukturális szilárdságukat, azonban az MFP lapot felépítő faforgács nincs irányba rendezve.

Az MFP tartósságát pontosan az a tény adja, hogy a hosszú és vékony szálak szétszórtan helyezkednek el benne. Melamingyanta tartja össze a szerkezetet, ami ezáltal nem ereszkedik meg, és nehezen törik, attól függetlenül, hogy a lapot a szélén vagy a közepén éri a terhelés.

A szerkezetéből adódóan magas a hajlítószilárdsága, valamint a nyújtásnak is ellenáll. Emellett mind lapjára fektetve, mind oldalára állítva tűri a terhelést, és nem rendelkezik gyenge ponttal. Ebből az okból kifolyólag rendkívül jól csavarozható, akár a szélétől 8 milliméterre is.

Mindemellett a melamingyantának köszönhetően a nedvességet sem szívja magába, nem deformálódik nedvesség hatására. Ennek a tulajdonságának köszönhetően alkalmas kültéri használatra, fürdőszobák burkolására vagy akár szigetelésre is.

OSB lemez kontra MFP lap

Mivel az OSB konkurenseként lett kifejlesztve az MFP lap, számos előnnyel rendelkezik elődjéhez képest. Azonban tény, hogy van olyan terület, ahol hátrányt szenved. Ebben a szekcióban felsorolunk minden különbséget, ami számít.

Már korábban említettük, hogy az MFP hajlítószilárdsága igen magas. Az OSB lapokkal szemben jelentős a különbség, ezért nagy terhelésnél előnyt élvez. Emellett az MFP tulajdonságai jóval egységesebbek az egyes elemekre nézve.

Ennek köszönhetően lényegében a lapok egésze alkalmas arra, hogy egy csavart vagy szöget erősen megfogjon. Habár az OSB lap is a hagyományos faanyagokhoz képest jobb csavarállósággal rendelkezik, az MFP felülmúlja ezt a tulajdonságát.

Emellett könnyen megmunkálható, ráadásul a vágóeszközök élét kevésbé terheli, így ritkábban kell azokat élezni, ha MFP lapok vágására használjuk. Emellett az OSB lemezekkel ellentétben felületük alkalmas arra, hogy közvetlenül ráfessünk, vagy esetleg valamilyen kezelést végezzünk rajta. Szintén lényeges különbség, hogy ugyan párazáró réteget képez, az épületet engedik lélegezni.

Hátrányt lényegében csak egy területen szenved, mégpedig a kinézetét illetően. Amiatt, hogy a szálak rendezetlenül helyezkednek el, valamint az árnyalatok keveredése miatt külsőre nem olyan megnyerő, mint a vetélytársa. Emiatt, ha nem tervez ráfesteni vagy egyéb burkolattal ellátni, akkor szóba jöhet az OSB lap, mint opció.

Felhasználási területei

Alapvetően az MFP lapok ugyanazt a feladatot látják el, mint egy OSB lap. Felhasználják tehát mint bútor alapanyag, padló, parketta alatti burkolat vagy tetőszerkezet. Szintén népszerű alapanyaga a könnyűszerkezetes házaknak, ráadásul adottságainak köszönhetően jobb választás az OSB lapnál.

Mivel felülete egyenletesebb, remek zsaluzáshoz, akár betonról, akár tégláról van szó. Szigetelőanyagként is közkedvelt, például tetőterek párazáró rétegét alkotva. Emellett hang- és hőszigetelő feladatot is ellát, tehát számos helyiség burkolati elemeként vagy akár válaszfalként is megállja a helyét.

Ha egyéb kérdése lenne az OSB lapokkal kapcsolatban, munkatársaink szakértő segítséget nyújtanak, forduljon hozzájuk bátran.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/kapcsolat). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/kapcsolat) A kiszállítás Budapesten és telephelyeink körzetében általában 2 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! A kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu