2024. március 07.
3 perc

A lemez tetőfedés miért olyan hatékony megoldás?

A lemez tetőfedés miért olyan hatékony megoldás?

Ma már többféle tetőfedő anyag közül lehet válogatni. Mindnek megvan az előnye és a hátránya. Hogy pontosan melyik lesz az ideális választás, azt több tényező is befolyásolja a dőlésszögtől kezdve a külső körülményekig. A lemez tetőfedés a legtöbb esetben biztos megoldásnak számít.

Mi szükséges a lemez tetőfedés elkészítéséhez?

Az első és legfontosabb, hogy egyáltalán milyen anyagból készüljön az a bizonyos lemez? Itt is többféle alternatíva érhető el, érdemes megnézni, hogy a tetőfedő lemez mire alkalmas. Továbbá az is fontos szempont, hogy a tető mely részét akarjuk lefedni ezzel a módszerrel. 

Például a kémény körüli területre kéményfedő lemezt szokás használni, hogy a szigetelés tökéletes legyen. Ez egy olyan kiegészítő, ami pontosan illeszkedik a kéményhez, ezzel biztosítja a tető védelmét és a vízszigetelést.

Az antennakivezetésekhez és más kábeltovábbító eszközökhöz, amelyek kiemelkednek a szerkezet síkjából, speciális lemezt szokás használni. Ezeket kifejezetten erre a célra alakították ki. 

Ha pedig olyan felülettel találkozunk, amit nem lehet cseréppel, zsindellyel lefedni, akkor lehet tetőfedő lemezt alkalmazni. Ilyen például a horganyzott síklemez, ami 1x2 méteres, 0,5 mm-es vastagságban kapható, amivel hatékonyan akadályozható meg a nedvesség bejutása a szerkezetbe.

 

Az egyik legnépszerűbb megoldás: a polikarbonát lemez

A lemez tetőfedés során gyakran alkalmazzák ezt az anyagot. A polikarbonát napjainkban azért is számít népszerűnek, mert sokoldalú felhasználást biztosít. Olyan szerves műanyagról beszélünk, ami kiváló hő- és ütésálló képességekkel rendelkezik, továbbá az esztétikus megjelenésről sem kell lemondani. A modern építészet kedvelt eleme, ami többféle kialakításban, méretben érhető el.

A polikarbonát lemez anyagát még 1898-ban fedezte fel Alfred Einhorn, a Müncheni egyetem professzora. Ahhoz azonban, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, egészen 1953-ig kellett várni, amikor a német Bayer vállalat szabadalmaztatta az első egyláncú polikarbonátot. 

Külön érdekesség, hogy ugyanekkor Daniel Fox a General Electric-nél szintetizált egy többláncú polikarbonátot, de a Bayer szabadalmi elsőbbséget kapott és megkezdhette a gyártást. Miért is olyan közkedvelt ez az anyag?

A polikarbonát hőre lágyuló, víztiszta szerves műanyag, ami hidegen rugalmas és hajlítható. Az olvadáspontja kifejezetten magas, 140-150 Celsius fok között van, a gyulladáspontja pedig 450 Celsius fok. A külső fizikai, mechanikai hatásoknak is erősen ellenáll. 

Mindez azt jelenti, hogy kültéren 15-20 évig is képes megőrizni kiváló minőségét. A lemez tetőfedés elkészítéséhez ezért is alkalmazzák, mert tömör és üregkamrás kialakításban is készülnek. Utóbbi hőszigetelő képessége még a szokásosnál is magasabb. A súlya is kisebb, ezért is előnyösebb az üvegnél.

A tömör változatot sokkal inkább ipari célra használják. A polikarbonát tökéletes alternatíva az üveg helyett, mivel olcsóbb, jobb a hőszigetelése, a hajlíthatósága és szinte törhetetlen. Egyedül talán üvegházat nem érdemes belőle készíteni, mert nagyon fel fog melegedni, ami már a növényekre is káros lehet.

 

A tetőfedést bízzuk szakemberre

Itt a kivitelezés mellett gondolunk az egész tervezési szakaszra és a megfelelő tetőfedő anyag kiválasztására. Ma már számtalan opció közül lehet válogatni. Ilyen a lemez tetőfedés is, ahol különösen figyelni kell a polikarbonát méreteire. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és mi segítünk kiválasztani a megfelelő anyagot.

Belépve, mint