2023. szeptember 15.
2 perc

A polikarbonát-fedés előnyei és felhasználási lehetőségei

A polikarbonát-fedés előnyei és felhasználási lehetőségei

Ebben a blogcikkben a polikarbonát-fedés előnyeinek és felhasználási lehetőségeinek jártunk utána. Az építőipar fejlődésével ugyanis egyre inkább előtérbe kerülnek az innovatív és környezetbarát megoldások és építőanyagok. Ilyen innovatív termék a polikarbonát-lemez, amely számos előnnyel rendelkezik a hagyományos tetőfedésekkel szemben.

A polikarbonát jellemzői

A polikarbonát egy kiválóan strapabíró, ugyanakkor könnyű anyag, amelyet gyakran alkalmaznak tetőfedéshez. A tető funkcióját tekintve arra szolgál, hogy megvédje az alatta lévő területet a külső behatásoktól, ezért a tetőfedő anyagnak ellen kell állni ezeknek. 

A polikarbonát kedvező tulajdonságai, a strapabíróság, a fényáteresztő és a jó hőszigetelő képesség teszik lehetővé, hogy kiválóan alkalmazható legyen tetőfedések készítéséhez. 

Könnyű súlya révén egyszerűen kezelhető és telepíthető. A jó minőségű termék rendszerint UV-szűrő bevonattal van ellátva, ami védelmet jelent a nap káros sugaraitól, és hosszú élettartamot biztosít a tető számára.

 

Az üregkamrás polikarbonát

A lemezek egyik típusa az üregkamrás kivitel, amelyben az üregkamrák légbuborékokkal vannak kitöltve. Ezáltal jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és például egy télikert vagy üvegház tetőanyagaként kellemes hőmérsékletet biztosít az alatta lévő területen az év minden szakában. Az üregkamrák növelik a termék szilárdságát és ellenálló képességét is. 

 

Milyen színű lemezek készülnek, s ezek mire használhatók?

Webáruházunkban több színben érhetők el a polikarbonát-lemezek. Ezek közül az átlátszó és az antracit változat akkor tökéletes megoldás, ha természetes fényt szeretnénk biztosítani az alatta lévő területen. Üvegházakban, télikertekben és árnyékosabb teraszokon gyakran alkalmazott megoldás. 

A füstszürke és a bronz kivitelű változat csökkenti a napfény intenzitását, így ideális olyan helyeken, ahol fontos a napfény elleni védelem is. Például medencetető, déli fekvésű terasz esetén. 

Az opál színű lemez még erőteljesebben csökkenti a napfény áteresztését, és egyenletesebb eloszlást biztosít. Így tökéletesen alkalmas kocsibeállók vagy déli fekvésű teraszok, előtetők kialakítására. 

 

Kocsibeálló készítése polikarbonát-fedés alkalmazásával

A kocsibeálló szakszerű megtervezése után szerezzük be a megfelelő méretű és mennyiségű építőanyagot. A tartóoszlopokhoz BSH rétegragasztott gerendát, a tetőfedéshez opál üregkamrás polikarbonát lemezt célszerű használnunk. Vegyük figyelembe, hogy a tető - a vízelvezetés érdekében - majd megfelelő dőlésszöget kapjon, és jelöljük ki a tartóoszlopok helyét. Ezután gerendatalp segítségével rögzítsük őket a betonalaphoz úgy, hogy stabilan álljanak. 

Az épület vázszerkezetének elkészítése után a polikarbonát-lemezek rögzítését leszorító profillal érdemes megoldani. A hatlapfejű önfúró csavarokkal és neoprénes alátétekkel 30 centiméterenként szükséges rögzíteni őket a tartószerkezethez. 

A leszorító profil két oldalába EPDM gumitömítést tegyünk, amely vízzáró tulajdonságú, ugyanakkor segíti a lemez mozgását is. A lemezek középső részénél, ahol nem használunk leszorító profilt, a csavarokra vízhatlan leszorító kupakot kell tenni. 

 

Amennyiben részletesebb információra van szüksége a polikarbonát-lemezek és szerelési tartozékok kiválasztásával kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez, vagy érdeklődjön személyesen telephelyeink bármelyikén.

Belépve, mint