2021. augusztus 30.
2 perc

Fontos elem a kéményszegély lemez

Ugyan nem sejtenénk, de ha egy kémény nincs megfelelően felépítve, akkor gyenge pontja lehet az épületek. A kémény és a fedőanyag találkozásánál kell kéményszegély lemezt alkalmazni, annak megakadályozása érdekében, hogy a víz ne tudjon befolyni a réseken keresztül.

Tetőszegélyezés

Egy jól megépített tető elengedhetetlen kelléke a szegélyezés. Ennek a feladatnak az ellátására pedig számos bádogeszközt használhatunk, amelyek kialakítása meghatározza, hogy a tetőnek pontosan melyik részén kell alkalmazni.

Lényeges, hogy ezek a szegélyek bádogból vagy hasonló tulajdonságú anyagokból készüljenek. A szegélyek ugyanis gyakran lesznek jelentős mennyiségű nedvességnek kitéve, illetve bizonyos anyagok akkor is korrodálódnak, ha más fémekkel érintkeznek.

Ebből az okból kifolyólag arra is ügyeljünk, hogy különböző fémekből készült elemek ne érintkezzenek a tetőn, ugyanis rozsdásodásnak indulhatnak. A kéményszegély lemezek általában előre összeállított szerkezetet alkotnak, ezért alapvetően nem kell ilyesmitől tartani, ha megbízható forrásból származik.

A kéményszegély lemez beépítésének folyamata

Ezeket a horganyzott lemezeket, mint ahogyan a nevéből is következik, a kémény körbefogására alkalmazzuk. Egy viszonylag egyszerű műveletről van szó, azonban figyelni kell az esetleges hézagokra, mert azok teljesen feleslegessé tehetik fáradozásainkat.

A kéményszegély elejét, az úgynevezett vízorros részt kell először rátolni a kéményre. Ezt egy szög segítségével a cserépléchez rögzítjük, majd a szegély hátulját rácsúsztatjuk az elejére. Dübel használatával az egész szegélyt ezután a kéményhez erősítjük.

Ennél a pontnál ügyeljünk arra, hogy valamennyi hézagot hagyjunk a hőtágulással számolva, ezt viszont ki kell tömíteni. Nagyon alaposnak kell lennünk, hiszen egy hézag figyelmen kívül hagyása beázáshoz vezethet.

A szegély lényegében készen van, az eleje pedig a cserépen nyugszik. Azonban a megfelelő illeszkedést elősegítendő, érdemes az oldalához és hátuljához egyénileg hozzászabni az odaszánt cserepeket.

Amire még oda kell figyelni

Ugyan maga a művelet egyszerű, számos buktatója van, ami az embernek nem feltétlenül jut az eszébe szerelés közben. Már korábban említettük például, hogy a szegélyezés elemeit úgy kell kialakítani, hogy számítsunk a hőmérséklet-változás hatására bekövetkezendő tágulásra és összehúzódásra.

Ugyan ez nem kifejezetten a tetőszegélyre vonatkozik, szintén megfontolandó egy kettős állókorcos kapcsolatot kialakítani a vízszintes szegélyezési elemek esetében, míg a ferde elemeket úgy érdemes egymásba toldani, hogy a hőmozgás ne okozhasson gondot.

Ha ugyanis nincs elég helyük mozogni, a növekvő feszültség hatására maradandóan eldeformálódhatnak. Azonban nem ez az egyetlen külső erő, ami károkat okozhat benne. A szél nyomó- és szívóereje szintén okozhat problémát.

Ennek kiküszöbölése érdekében azokat a szegélyelemeket, amelyeken közvetlenül átfolyik a víz, beakasztófércek, illetve rögzítőszegélyek felhasználásával kell megerősíteni, nagyjából 25-33 centiméterenként. Abban az esetben, ha különösen nagy széllel kell számolni, ezt a távolságot érdemes sűríteni, vagy folyamatos beakasztófércet használni, amit tüzihorganyzott szöggel rögzíthetünk.

Ha még nem minden világos a tetőszegély lemezekkel és azok alkalmazásával kapcsolatban, nincs más dolga, mint felkeresni lelkes munkatársainkat, akik gyorsan, szakértő segítségben részesítik.

Belépve, mint