Blog

Fontos elem a kéményszegély lemez

2021.08.30 08:52
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Ugyan nem sejtenénk, de ha egy kémény nincs megfelelően felépítve, akkor gyenge pontja lehet az épületek. A kémény és a fedőanyag találkozásánál kell kéményszegély lemezt alkalmazni, annak megakadályozása érdekében, hogy a víz ne tudjon befolyni a réseken keresztül.

Tetőszegélyezés

Egy jól megépített tető elengedhetetlen kelléke a szegélyezés. Ennek a feladatnak az ellátására pedig számos bádogeszközt használhatunk, amelyek kialakítása meghatározza, hogy a tetőnek pontosan melyik részén kell alkalmazni.

Lényeges, hogy ezek a szegélyek bádogból vagy hasonló tulajdonságú anyagokból készüljenek. A szegélyek ugyanis gyakran lesznek jelentős mennyiségű nedvességnek kitéve, illetve bizonyos anyagok akkor is korrodálódnak, ha más fémekkel érintkeznek.

Ebből az okból kifolyólag arra is ügyeljünk, hogy különböző fémekből készült elemek ne érintkezzenek a tetőn, ugyanis rozsdásodásnak indulhatnak. A kéményszegély lemezek általában előre összeállított szerkezetet alkotnak, ezért alapvetően nem kell ilyesmitől tartani, ha megbízható forrásból származik.

A kéményszegély lemez beépítésének folyamata

Ezeket a horganyzott lemezeket, mint ahogyan a nevéből is következik, a kémény körbefogására alkalmazzuk. Egy viszonylag egyszerű műveletről van szó, azonban figyelni kell az esetleges hézagokra, mert azok teljesen feleslegessé tehetik fáradozásainkat.

A kéményszegély elejét, az úgynevezett vízorros részt kell először rátolni a kéményre. Ezt egy szög segítségével a cserépléchez rögzítjük, majd a szegély hátulját rácsúsztatjuk az elejére. Dübel használatával az egész szegélyt ezután a kéményhez erősítjük.

Ennél a pontnál ügyeljünk arra, hogy valamennyi hézagot hagyjunk a hőtágulással számolva, ezt viszont ki kell tömíteni. Nagyon alaposnak kell lennünk, hiszen egy hézag figyelmen kívül hagyása beázáshoz vezethet.

A szegély lényegében készen van, az eleje pedig a cserépen nyugszik. Azonban a megfelelő illeszkedést elősegítendő, érdemes az oldalához és hátuljához egyénileg hozzászabni az odaszánt cserepeket.

Amire még oda kell figyelni

Ugyan maga a művelet egyszerű, számos buktatója van, ami az embernek nem feltétlenül jut az eszébe szerelés közben. Már korábban említettük például, hogy a szegélyezés elemeit úgy kell kialakítani, hogy számítsunk a hőmérséklet-változás hatására bekövetkezendő tágulásra és összehúzódásra.

Ugyan ez nem kifejezetten a tetőszegélyre vonatkozik, szintén megfontolandó egy kettős állókorcos kapcsolatot kialakítani a vízszintes szegélyezési elemek esetében, míg a ferde elemeket úgy érdemes egymásba toldani, hogy a hőmozgás ne okozhasson gondot.

Ha ugyanis nincs elég helyük mozogni, a növekvő feszültség hatására maradandóan eldeformálódhatnak. Azonban nem ez az egyetlen külső erő, ami károkat okozhat benne. A szél nyomó- és szívóereje szintén okozhat problémát.

Ennek kiküszöbölése érdekében azokat a szegélyelemeket, amelyeken közvetlenül átfolyik a víz, beakasztófércek, illetve rögzítőszegélyek felhasználásával kell megerősíteni, nagyjából 25-33 centiméterenként. Abban az esetben, ha különösen nagy széllel kell számolni, ezt a távolságot érdemes sűríteni, vagy folyamatos beakasztófércet használni, amit tüzihorganyzott szöggel rögzíthetünk.

Ha még nem minden világos a tetőszegély lemezekkel és azok alkalmazásával kapcsolatban, nincs más dolga, mint felkeresni lelkes munkatársainkat, akik gyorsan, szakértő segítségben részesítik.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com