2021. szeptember 10.
2 perc

Miért hasznos a menetes szár?

A menetes szár egy remek megoldást nyújt azok számára, akik eltérő hosszúságban szeretnének különféle elemeket egymáshoz erősíteni. Mivel nincs fejük, a méret az adott feladathoz szabható, a menet pedig lehetővé teszi a tartós rögzítést.

A menetes szárról röviden

A menetes szár lényegében egy hosszú, fej nélküli, csavarmenettel ellátott rúd. A nálunk kapható termék egyméteres kiszerelésben érhető el, azonban igen ritka, hogy az egész hosszúságát egyben használnák fel valamire. A munkához mérten a kívánt hosszra vágják.

Leggyakrabban ezt a feladatot fűrésszel vagy vágótárcsával szokás végezni, tehát otthon is megoldható. Magukat a feldarabolt szegmenseket bizonyos esetekben tovább is érdemes módosítani. Például, ha betonba vagy gipszbe kerül a menetes szár, akkor az egyik végét érdemes csapszegvágóval lecsípni, csupán a menet épségére kell odafigyelni.

Igen hasznos trükk, ha művelet előtt 2 darab anyát feltekerünk a rúdra, majd a vágás után annak irányába lecsavarjuk. Ez a mozdulat helyreállítja a menetet akkor is, ha sérült. A menetes szárakat hajlítani is lehet, ha egy bizonyos művelethez fontos, hogy egy bizonyos szögben álljon a szál.

Amire azonban mindig érdemes figyelni, hogy a vágás során bizonyos anyagkieséssel kell számolnunk. Például, ha egy egyméteres szálat négy darab 25 centiméteres szegmensre szeretnénk vágni, az utolsó megmaradt negyed biztosan rövidebb lesz a kelleténél.

Előnyeik

Már korábban említettük egy jelentős előnyét más szegekkel, vasanyagokkal és csavarokkal szemben. Ez pedig a személyre szabható hosszúsága. Azonban ezeket a termékeket más előnyös tulajdonságokkal is felruházták.

A horganyzott szálak ellenállnak a nedvesség okozta korróziónak, ezáltal nem csak beltéren, de kültéren is alkalmazhatóak. Az eső hatására nem fog megjelenni a rozsda és élettartamát jelentősen megnöveli a fokozott ellenállóképesség.

Mindemellett ezeknek a rudaknak rendkívül magas a szakítószilárdsága. Erre gyakran szükség is van, hiszen a szálak igen nagy súllyal rendelkező tárgyakat, építési elemeket is rögzíthetnek.

Maguk a horgonyzott menetes szárak emellett hegeszthetők is, azonban projektje válogatja, hogy érdemes-e. Sok esetben ugyanis előnyösebb, ha a menet folyamatos, illetve nincs eltérés a strukturális stabilitásában a rúdnak, ezért jobban megéri toldás nélküli darabot alkalmazni.

Különböző vastagságok

A menetes szárak ugyan egységes hosszúsággal rendelkeznek, átmérőjükben lehet eltérés. Az általunk forgalmazott termékek M10, M12 és M16 szabvány méretekkel rendelkeznek, amelyek az átmérőt határozzák meg.

A vékonyabb változat a legtöbb házkörüli feladat ellátására elegendő, különösen, ha a cél egy kisebb elem rögzítése. Annyiból előnyösebbek ilyen esetekben, hogy a vékonyabb szálat könnyebb darabolni is, a szakítószilárdság hiánya pedig nem probléma. Nem utolsó szempont továbbá az sem, hogy olcsóbb a vastagabb verzióknál.

Az M16-os, azaz az általunk értékesített legnagyobb átmérővel rendelkező menetes rúd akkor hasznosabb, ha valamilyen nagy súlyú tárgyat szeretnénk egy felülethez erősíteni. Ilyenkor a vékonyabb típusokhoz képest kevesebb rögzítési pont is elegendő, hiszen minden szál jóval erősebb.

Ha esetleg más kérdése maradt volna a menetes szárakkal kapcsolatban, akkor keresse bátran munkatársainkat, akik gyors és szakértő segítséget nyújtanak minden ezzel kapcsolatos témában.

Belépve, mint