Blog

Miért hasznos a menetes szár?

2021.09.10 09:52
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A menetes szár egy remek megoldást nyújt azok számára, akik eltérő hosszúságban szeretnének különféle elemeket egymáshoz erősíteni. Mivel nincs fejük, a méret az adott feladathoz szabható, a menet pedig lehetővé teszi a tartós rögzítést.

A menetes szárról röviden

A menetes szár lényegében egy hosszú, fej nélküli, csavarmenettel ellátott rúd. A nálunk kapható termék egyméteres kiszerelésben érhető el, azonban igen ritka, hogy az egész hosszúságát egyben használnák fel valamire. A munkához mérten a kívánt hosszra vágják.

Leggyakrabban ezt a feladatot fűrésszel vagy vágótárcsával szokás végezni, tehát otthon is megoldható. Magukat a feldarabolt szegmenseket bizonyos esetekben tovább is érdemes módosítani. Például, ha betonba vagy gipszbe kerül a menetes szár, akkor az egyik végét érdemes csapszegvágóval lecsípni, csupán a menet épségére kell odafigyelni.

Igen hasznos trükk, ha művelet előtt 2 darab anyát feltekerünk a rúdra, majd a vágás után annak irányába lecsavarjuk. Ez a mozdulat helyreállítja a menetet akkor is, ha sérült. A menetes szárakat hajlítani is lehet, ha egy bizonyos művelethez fontos, hogy egy bizonyos szögben álljon a szál.

Amire azonban mindig érdemes figyelni, hogy a vágás során bizonyos anyagkieséssel kell számolnunk. Például, ha egy egyméteres szálat négy darab 25 centiméteres szegmensre szeretnénk vágni, az utolsó megmaradt negyed biztosan rövidebb lesz a kelleténél.

Előnyeik

Már korábban említettük egy jelentős előnyét más szegekkel, vasanyagokkal és csavarokkal szemben. Ez pedig a személyre szabható hosszúsága. Azonban ezeket a termékeket más előnyös tulajdonságokkal is felruházták.

A horganyzott szálak ellenállnak a nedvesség okozta korróziónak, ezáltal nem csak beltéren, de kültéren is alkalmazhatóak. Az eső hatására nem fog megjelenni a rozsda és élettartamát jelentősen megnöveli a fokozott ellenállóképesség.

Mindemellett ezeknek a rudaknak rendkívül magas a szakítószilárdsága. Erre gyakran szükség is van, hiszen a szálak igen nagy súllyal rendelkező tárgyakat, építési elemeket is rögzíthetnek.

Maguk a horgonyzott menetes szárak emellett hegeszthetők is, azonban projektje válogatja, hogy érdemes-e. Sok esetben ugyanis előnyösebb, ha a menet folyamatos, illetve nincs eltérés a strukturális stabilitásában a rúdnak, ezért jobban megéri toldás nélküli darabot alkalmazni.

Különböző vastagságok

A menetes szárak ugyan egységes hosszúsággal rendelkeznek, átmérőjükben lehet eltérés. Az általunk forgalmazott termékek M10, M12 és M16 szabvány méretekkel rendelkeznek, amelyek az átmérőt határozzák meg.

A vékonyabb változat a legtöbb házkörüli feladat ellátására elegendő, különösen, ha a cél egy kisebb elem rögzítése. Annyiból előnyösebbek ilyen esetekben, hogy a vékonyabb szálat könnyebb darabolni is, a szakítószilárdság hiánya pedig nem probléma. Nem utolsó szempont továbbá az sem, hogy olcsóbb a vastagabb verzióknál.

Az M16-os, azaz az általunk értékesített legnagyobb átmérővel rendelkező menetes rúd akkor hasznosabb, ha valamilyen nagy súlyú tárgyat szeretnénk egy felülethez erősíteni. Ilyenkor a vékonyabb típusokhoz képest kevesebb rögzítési pont is elegendő, hiszen minden szál jóval erősebb.

Ha esetleg más kérdése maradt volna a menetes szárakkal kapcsolatban, akkor keresse bátran munkatársainkat, akik gyors és szakértő segítséget nyújtanak minden ezzel kapcsolatos témában.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com