2023. március 13.
2 perc

Mire használható a 10 mm-es polikarbonát lemez, és mire nem?

A polikarbonát napjainkban sokoldalú alkalmazhatósága révén népszerű építőanyaggá vált. Ez a szerves műanyag jó hő- és ütésálló képességgel, valamint kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen tulajdonságai által a modern építészet kedvelt eleme. Ebben a blog cikkben bemutatjuk a 10 mm-es polikarbonát lemez jellemzőit és felhasználási területeit. Lássuk!

A polikarbonát felfedezése

A polikarbonátokat Alfred Einhorn, a Müncheni egyetem professzora fedezte fel 1898-ban, de ekkor még nem került kereskedelmi forgalomba. Hermann Schnell 1953-ban a németországi Bayer cégnél szabadalmaztatta az első egyláncú polikarbonátot. 

Ugyanebben az időben Daniel Fox, a napjainkban is világhírű General Electric cégnél szintetizált egy többláncú polikarbonátot. Végül a Bayer cég szabadalmi elsőbbséget kapott, és megkezdte a polikarbonát gyártását. 

A polikarbonát jellemzői

A polikarbonát víztiszta, hőre lágyuló szerves műanyag, ami hidegen is hajlítható és rugalmas. Olvadáspontja magas, körülbelül 140-150°C, gyulladáspontja 450°C. A külső mechanikai hatásoknak jól ellenáll. 

Kültéren 15-20 évig is megőrzi a minőségét. A minőségi polikarbonát lemezek tömör és üregkamrás kivitelben készülnek. Nagy fokú hőálló és ütésálló képességgel rendelkeznek. Az üregkamrás kivitel hőszigetelő képessége is kiváló, illetve könnyű súlya az üvegnél előnyösebb megoldássá teszi. 

A tömör változatot elsősorban ipari célra használják, míg az üregkamrás változatot lakossági felhasználásra. A polikarbonát jó alternatíva lehet az üveg helyett, hiszen azzal szemben előnyössé teszi a hideg hajlíthatóság, a törhetetlenség, a hőszigetelő képesség és az olcsóbb ár.

Mire használható a 10 mm-es polikarbonát lemez?

A polikarbonát lemezek felhasználása nagyon sokrétű. Épületek előtetőjéhez, télikert lefedéséhez, üvegház készítéshez, terasz kialakításához, gépkocsibeálló tetejének, oldalbevilágítóként, sáv-felülvilágítóként, medencefedésnek jól alkalmazható, mivel egyszerre árnyékol, de nem sötétít. Ezen területeken sík és íves formában egyaránt használják. Ebből készül a CD/DVD, és nagyon sok ipari gép védőburkolata is. 

Mire ne használj polikarbonát lemezt? 

Ha üvegházat készítesz, a teljes épületet nem célszerű polikarbonátból készíteni, mert nagyon fel fog melegedni, ami már a növények kárára válik. A falakat érdemes üvegből, a tetőt pedig polikarbonátból készíteni, és megfelelő szellőzőrendszerrel ellátni. 

Ha egy déli fekvésű terasz vagy télikert tetejét készítjük polikarbonátból, ne a víztiszta, hanem a 10 mm-es bronzszínű polikarbonát lemezt válasszuk!

Milyen színekben kapható?

A polikarbonát lemez többféle színben rendelhető, a víztiszta, a bronz, a szürke, az ezüst, az antracit, az opál más-más fényáteresztő képességgel rendelkeznek. A víztiszta nagymértékben átereszti a fényt, ezért árnyékosabb helyekre javasolt. Az opálszínű lemez alatt komfortosabb érzetünk lesz, hiszen a napfény nem hatol át rajta olyan intenzíven, mint a víztiszta esetén. A 10 mm-es bronz polikarbonát lemez pedig a nap fényének jelentős részét lecsökkenti. 

Amennyiben részletesebben szeretne tájékozódni a polikarbonát lemezzel kapcsolatban, kérdezze bátran ügyfélszolgálatunk szakembereit, vagy érdeklődjön személyesen telephelyünkön!

Belépve, mint