Blog

Mire használható a 10 mm-es polikarbonát lemez, és mire nem?

2023.03.13 13:31
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A polikarbonát napjainkban sokoldalú alkalmazhatósága révén népszerű építőanyaggá vált. Ez a szerves műanyag jó hő- és ütésálló képességgel, valamint kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen tulajdonságai által a modern építészet kedvelt eleme. Ebben a blog cikkben bemutatjuk a 10 mm-es polikarbonát lemez jellemzőit és felhasználási területeit. Lássuk!

A polikarbonát felfedezése

A polikarbonátokat Alfred Einhorn, a Müncheni egyetem professzora fedezte fel 1898-ban, de ekkor még nem került kereskedelmi forgalomba. Hermann Schnell 1953-ban a németországi Bayer cégnél szabadalmaztatta az első egyláncú polikarbonátot. 

Ugyanebben az időben Daniel Fox, a napjainkban is világhírű General Electric cégnél szintetizált egy többláncú polikarbonátot. Végül a Bayer cég szabadalmi elsőbbséget kapott, és megkezdte a polikarbonát gyártását. 

A polikarbonát jellemzői

A polikarbonát víztiszta, hőre lágyuló szerves műanyag, ami hidegen is hajlítható és rugalmas. Olvadáspontja magas, körülbelül 140-150°C, gyulladáspontja 450°C. A külső mechanikai hatásoknak jól ellenáll. 

Kültéren 15-20 évig is megőrzi a minőségét. A minőségi polikarbonát lemezek tömör és üregkamrás kivitelben készülnek. Nagy fokú hőálló és ütésálló képességgel rendelkeznek. Az üregkamrás kivitel hőszigetelő képessége is kiváló, illetve könnyű súlya az üvegnél előnyösebb megoldássá teszi. 

A tömör változatot elsősorban ipari célra használják, míg az üregkamrás változatot lakossági felhasználásra. A polikarbonát jó alternatíva lehet az üveg helyett, hiszen azzal szemben előnyössé teszi a hideg hajlíthatóság, a törhetetlenség, a hőszigetelő képesség és az olcsóbb ár.

Mire használható a 10 mm-es polikarbonát lemez?

A polikarbonát lemezek felhasználása nagyon sokrétű. Épületek előtetőjéhez, télikert lefedéséhez, üvegház készítéshez, terasz kialakításához, gépkocsibeálló tetejének, oldalbevilágítóként, sáv-felülvilágítóként, medencefedésnek jól alkalmazható, mivel egyszerre árnyékol, de nem sötétít. Ezen területeken sík és íves formában egyaránt használják. Ebből készül a CD/DVD, és nagyon sok ipari gép védőburkolata is. 

Mire ne használj polikarbonát lemezt? 

Ha üvegházat készítesz, a teljes épületet nem célszerű polikarbonátból készíteni, mert nagyon fel fog melegedni, ami már a növények kárára válik. A falakat érdemes üvegből, a tetőt pedig polikarbonátból készíteni, és megfelelő szellőzőrendszerrel ellátni. 

Ha egy déli fekvésű terasz vagy télikert tetejét készítjük polikarbonátból, ne a víztiszta, hanem a 10 mm-es bronzszínű polikarbonát lemezt válasszuk!

Milyen színekben kapható?

A polikarbonát lemez többféle színben rendelhető, a víztiszta, a bronz, a szürke, az ezüst, az antracit, az opál más-más fényáteresztő képességgel rendelkeznek. A víztiszta nagymértékben átereszti a fényt, ezért árnyékosabb helyekre javasolt. Az opálszínű lemez alatt komfortosabb érzetünk lesz, hiszen a napfény nem hatol át rajta olyan intenzíven, mint a víztiszta esetén. A 10 mm-es bronz polikarbonát lemez pedig a nap fényének jelentős részét lecsökkenti. 

Amennyiben részletesebben szeretne tájékozódni a polikarbonát lemezzel kapcsolatban, kérdezze bátran ügyfélszolgálatunk szakembereit, vagy érdeklődjön személyesen telephelyünkön!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com