2022. február 01.
2 perc

Tudnivalók az OSB szigetelésről

Az OSB szigetelés olyan folyamat, amely keretein belül rendkívül széles körben felhasználhatóak az OSB lapok zsaluzásra vagy akár szigetelésre is. A kételkedés tárgya lehet azonban az, hogy mennyire praktikus és tartós az OSB lapokból készült házak esetében ez a módszer. 

 

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen megfelelő alapanyaggal és jó szakemberrel könnyedén felérhet a téglaházak hőszigetelésének módszeréhez! Cikkünkben bemutatjuk ezt a különleges és hasznos anyagot, valamint ismertetjük a munkálatok során történő lépéseket és tudnivalókat is.

 

Mi az az OSB?

 

Az OSB az Oriented Standard Board kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz, hogy irányított szálrendezésű lap. Anyagszerkezetét tekintve egy rendkívül szilárd és tartós építőelemről beszélhetünk. Ezek az elemek különböző osztályokba kerülnek besorolásra minőségüktől függően.

 

Belső térben való burkolási munkálatokra az OSB-3-es lapok használata javasolt, melyek remekül működnek száraz környezetben. Kiváló gyermekeknek szánt kerti faházak építéséhez, melyről korábbi blogunkban részletesen is beszámoltunk.

 

A szigetelési munkálatokhoz az OSB-4-es elemre lesz szükség, amellyel könnyű szerkezetes házakat húznak fel. Ezek a lapok remekül jól bírják a nedvességet, ám tárolásukról mindenképpen száraz és fedett helyen szükséges gondoskodni.

 

Mik a legfontosabb tulajdonságai?

 

A honlapunkon elérhető OSB lapok gyártása rendkívül költséghatékony. A procedúra során az anyag módosítható, hogy minél vastagabb, tartósabb, és magasabb teherbírású legyen. Így tökéletesen megfelel az adott célnak, jelen esetben a ház szerkezetének felhúzásához, később pedig szigeteléséhez.

 

Az anyag jó nedvességtűrő képességgel rendelkezik, és a kártevőknek is jól ellenáll. Emellett azért is igazán népszerű, mert könnyű megmunkálhatósága miatt nem okoz gondot a vele való építkezés. Számos tulajdonsága megegyezik a funérral, de a lényeges különbség a lapok egységessége, amelyet a műgyantának köszönhetünk.

 

A weboldalunkon többféle vastagságú lap elérhető, ezért rendkívül széles a skála a felhasználási területet illetően. Normál és nútféderes verzióban is megvásárolhatóak, valamint a hozzá szükséges összes kiegészítőt, mint például forgácslap-csavarokat is beszerezheti egy helyen.

 

Hogyan zajlik az OSB szigetelés?

 

OSB szerkezetű épületek esetén gyakori az, hogy felmerül az igény ezek szigetelésére. Ezt egy különleges rögzítés segítségével lehet elvégezni, melyhez használható polisztirol-ragasztó vagy ragasztóhab is. Ahhoz, hogy a végeredmény garantáltan tartós legyen, érdemes megfelelően gondoskodni a lapok előkészítéséről, egy különleges, műgyantás alapozó segítségével.

 

A hab felvihető hagyományos módszerrel a peremre, vagy akár egy kört leírva, benne egy-egy átlót elhelyezve. A rögzítőanyag felvitele után pár perc múlva már rakhatjuk is a lapokat a falra. 

 

Ezután az OSB tárcsát csupán színig kell húznunk, a végleges csavarozást csak a teljes száradás után érdemes elvégezni. A rögzítés következtében a dűbelezés kerül terítékre, majd a hagyományos hőszigetelés lépéseit szükséges követnünk.

 

Építkezés, felújítás és egyéb munkálatok során bátran ajánljuk a széles területen felhasználható OSB lapokat. Tekintse meg a honlapunkon elérhető választékot, és olvassa el a blogunkon található korábbi cikkeinket is a témában! Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésére, keressen minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint