2023. október 10.
2 perc

WPC teraszburkolat - a környezetbarát és tartós burkolási megoldás

WPC teraszburkolat - a környezetbarát és tartós burkolási megoldás

A WPC, azaz Wood-Plastic Composite olyan innovatív és környezetbarát építőanyag, amely egyesíti a fa és a műanyag előnyös tulajdonságait. Ez a népszerű burkolóanyag egyre népszerűbbé válik az olyan otthoni projektekben, mint például WPC teraszburkolat készítés.

Mi jellemzi a WPC burkolóanyagot?

A kültéren alkalmazott burkolóanyagok közül sok olyan van, ami az időjárási tényezők hatására hamar elveszíti a szépségét. A WPC nem ilyen, hiszen rendkívül tartós, ellenáll az időjárási viszonyoknak, a rovaroknak és a penésznek. Mindezt úgy, hogy alig igényel karbantartást. 

Egyébként könnyen tisztítható, nincs szükség festésre vagy lakkozásra ahhoz, hogy hosszú élettartamú legyen. Ebből kifolyólag nem kell évente újrafestenünk, mert enélkül is esztétikus. Különböző színekben és mintázatokban érhető el. Ellenáll a nedvességnek, így kültéri felhasználásra is ideális. Mivel gyártása során kevesebb faanyagra van szükség, ezáltal minimalizálja az erdőírtást, tehát környezetbarátnak számít.

 

Hogyan gyártják a WPC-t?

Gyártása során faaprítékot vagy faport kevernek össze műanyag granulátummal egy speciális eljárással. Ez lehetővé teszi a fa és a műanyag összekapcsolódását, egy erős és tartós anyagot létrehozva. A keverékhez UV-stabilizátorokat és színezékeket adnak, hogy növeljék az időjárásállóságát. 

 

WPC teraszburkolat készítése

Ha szeretnénk vízálló teraszburkolatot készíteni, a WPC-vel ezt könnyen megtehetjük. Először is tervezzük meg a teraszt, és határozzuk meg a burkolat elrendezését. Készítsünk alá stabil alapot, ami lehet tömörített talaj vagy beton. Ezt követően tegyünk rá egy vízszigetelő réteget, például gumibitument. 

A gyártó által javasolt telepítési utasítások betartásával helyezük el a burkolatot a terasz felületén, majd a megfelelő párnafával és rögzítőkkel stabilizáljuk. Ez a burkolóanyag szükség esetén vágható is. Az illesztések rögzítéséhez használjunk időjárásálló ragasztót. Ez főleg azokon a területeken fontos, ahol nagyobb vízterhelés várható. 

Ezt a burkolatot is tisztítani kell időnként, amit egyszerűen, enyhe szappanos vagy mosószeres vízzel is megtehetünk. Ne használjunk erős vegyszereket, sem magasnyomású mosókat, legfeljebb szivacsot és kefét. 

 

Mire használhatjuk még ezt a burkolóanyagot?

A Káplár fatelepen kapható WPC teraszburkolat akár 20-25 évig is megőrzi jó minőségét. Az UV sugárzás hatására valamelyest ugyan halványodni fog, viszont nem gombásodik, nem korhad, ellenáll a farontó rovaroknak. 

Jó ütés-, kopás-, nyomás- és hőálló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyik oldala bordázott, másik recézett, így bármelyik oldalát használhatjuk, szép felületet fog adni. A tisztításon kívül nem igényel más felületkezelést, tehát nagyon praktikus a kültéri alkalmazásra.

  • Járdák készítésére is alkalmas, hiszen könnyen tisztítható és karbantartható, ugyanakkor nem megy tönkre sem a víztől, sem az UV-sugárzástól.
  • Kerti utak és egyéb burkolatok létrehozására is alkalmas, hiszen esztétikus megjelenésével jól mutat a kertben is.
  • Mivel kiválóan ellenáll a víznek, így a medencék körüli területeket rendezetté, esztétikussá tudjuk tenni vele. Felületkialakítása révén nem csúszik, így akár a medencéből kijövet sem fogunk elesni a vizes burkolaton.
  • Kültéri bútorokat, kerti padokat is burkolhatunk vele, hiszen könnyen tudjuk majd tisztítani ezeket. 


Amennyiben bármi kérdése merülne fel a burkolóanyagokkal kapcsolatban, kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunk szakembereit.

Belépve, mint