2021. január 22.
3 perc

Vízzáró fólia fontossága a tetőkészítés során

Ebben a bejegyzésben a vízzáró fólia alkalmazásáról értekezünk bővebben. Abban az esetben, ha építkezés vagy felújítás előtt áll, akkor bizonyára egy hozzáértő szakemberre bízza a munka nagyját. Mégis érdemes utánanéznie a szükséges alapanyagoknak, hiszen az Ön kezében lesz a döntés, hogy kiválassza azokat igényei és pénztárcája alapján. Ezek a döntések pedig meghatározhatják akár otthona élettartamát is. Házépítés esetében a leglényegesebb részek, amelyen a háznak a strapabírósága is nagyban függhet, az az alap és a tető minősége. 

 

Egy megfelelő alapra épült ház nem fog ázni, repedezni és összedőlni sem, míg egy minőségi tetőfedő munka eredményeképpen a felülről történő beázástól sem kell tartania. A megfelelő tetőszerkezet megépítését követően akár a fűtésen is spórolhat, hiszen minőségi szigetelőanyag és vízzáró tetőfólia alkalmazása esetében nem fog kiszökni a hő a házból. 

Mi a vízzáró fólia szerepe?

 

Manapság a tetőfedés kapcsán számos szabályzat született, így a szerkezetnek különböző követelményeknek kell megfelelnie. Az egyre több szabály bevezetése annak a ténynek is köszönhető, hogy már egyre több háznál használják ki a tetőteret, míg régebben csak padlásfunkciót töltött be, és leginkább tárolásra használták. 

 

Mivel az építkezés során a hasznosított tetőtérbe legtöbb esetben nedvességre fokozottan érzékeny anyagokat építenek be - mint a hőszigetelésre szolgáló anyagokat vagy gipszkartont -, így a tetőfedésre használt vízzáró anyag alatt mindenképpen szükséges a vízhatlanságot biztosító alátéthéjazat, azaz tetőfólia elhelyezése.

 

Összességében a vízzáró tetőfólia elsődleges feladata, hogy a cserépfedés apró résein bejutott csapadékot, azaz az esőt vagy a porhavat képes legyen az eresz felé vezetni. Abban az esetben, ha minőségi a tetőfólia - mint a Mastermax Premium, akkor igen kis mennyiségről beszélhetünk, de mindenképp jobb kizárni a csapadék bejutásának esélyét, hiszen nagyobb gondokat is okozhat hosszú távon. 

 

Hogyan válassza ki a legideálisabb vízzáró tetőfóliát?

 

Az ideális tetőfólia kiválasztása előtt érdemes figyelembe venni néhány tényezőt, amely befolyásolhatja annak milyenségét. Elsősorban végig kell gondolnia, hogy mi lesz a tetőtér rendeltetése. Be szeretné építeni és szobákat szeretne kialakítani? Esetleg maradna tárolási célzata? Szeretne fentre egy hálószobát, amely rendelkezik fürdőszobával is? Mindegyik példa más és más elvárással állítja szembe a szakembert és a kiválasztott fóliát. Továbbá meg kell vizsgálnia a tető hajlásszögét, a tető formáját és bonyolultságát, mivel mindez befolyásolja a választást. 

 

A tető átszellőztetése is kérdéses, azonban ami még lényegesebb, az az adott helyszínen uralkodó időjárási viszony. Más tetőfólia szükséges, ha egy kifejezetten esős helyen él és más, ha a napsütéses órák vannak túlsúlyban. Más szükséges egy havas vidéken, mint egy párás helyszínen. 

 

Mire szükséges még odafigyelnie?

 

Minél kisebb a tető dőlésszöge, annál fokozottabb a vízzáróság követelménye, valamint a hajlásszög csökkenése indokolja az erősebb tetőfólia beépítését is. A vízzáróságot minden esetben jelezni szokták a fólia csomagolásán. A “W1” jelölés alapján elmondható, hogy a fólia a legjobb vízzárósági osztályba tartozik. A számok csökkenése a minőség romlását jelzi. További kérdés esetén keresse bátran csapatunkat!

 

A vízzáróság azonban csak egyetlen tényező, amelyet a tetőfóliának sikeresen teljesítenie kell. A víz elvezetése mellett kifejezetten lényeges a páraáteresztő képessége, a szakítószilárdsága és az UV-állósága is. 

Belépve, mint