2021. június 10.
2 perc

A borovifenyő-deszka és felhasználása

Az építészetben számos faanyagot használnak különféle célokra. Az erdei fenyőből készülő borovifenyő-deszka igen sokoldalúan felhasználható, anyaga tartós, rajzolata pedig kifejezetten mutatós.

Mi az a borovi fenyő?

Ahogyan már említettük, ez egy tűlevelű faanyag, amit az erdei fenyő feldolgozása során állítanak elő. Ez a növény egy hegyvidéki, északi területeken pedig síksági faj, ami a legváltozatosabb éghajlati viszonyok között is képes megélni.

Mivel pionír fáról van szó, a fáktól mentes területeken először jelenik meg, és igen gyorsan nő, azonban éppen emiatt fényigényes is. 25-35 méter magasra nő meg, ágai igen sűrűn helyezkednek el a törzsén, és a szabadon álló egyedek gyakran megcsavarodnak, vagy görbén nőnek.

A görcsök igen lazák, a kéreg pedig vöröses, pikkelyesen hámló, ami folyamatosan sötétedik a növény életkorával, és később inkább repedezett. Maga a faanyag, azaz a geszt és a szíjács is vöröses árnyalatú.

Egy közepesen kemény és viszonylag könnyű anyagról van szó, melyet sűrűn átszőnek a gyantajáratok. Éles kontraszt van a tavaszi és őszi pászták között, ezért rajzolata igen erőteljes. Emellett az évgyűrűk gyakran hullámos ívet vesznek fel, ezáltal is növelve az anyag egyediségét.

Ennek a különleges kinézetnek köszönhetően gyakori, hogy a borovi fenyőből beltéri használatra szánt elemeket állítanak elő. Ezekből általában bútorok, polcok készülnek. Természetesen azonban ennél jóval szélesebb körben használják fel.

A borovifenyő-deszka készítése

Az erdei fenyőből viszonylag egyszerű jó minőségű fűrészárut előállítani. Gyorsan és jól szárítható anyagról van szó, ami a lucfenyőhöz képest sokkal kevésbé vetemedik meg. Azonban az alacsonyabb esély még nem garantálja, hogy nem lesz vele probléma.

A vetemedés veszélye fennáll, aminek során gyűrűs és repedések jelentkeznek. Ezt természetesen az előállítás során igyekeznek elkerülni, és a profibb áruházak nem forgalmazzák a hibás faanyagot.

Magát a fát a téli hónapokban vágják ki, majd gyorsan kell kérgelni és máglyázni. Ha ezt nem megfelelően végzik, akkor a faanyag kékülésen eshet át, amit érdemes elkerülni.

A faanyag és felhasználási területe

A borovi fenyő könnyen megmunkálható, bármelyik szerszám alkalmas rá. Azonban, ha faragni készülünk, akkor nagyon óvatosnak kell lenni, mivel rosszul viseli az ilyen munkálatokat.

Azonban mivel könnyen lehet szegelni vagy csavarozni, illetve jól ragasztható, ideális többek között például bútoralapanyagnak. Ezt a felhasználási módot tovább erősíti a már korábban említett gyönyörű rajzolat, valamint a különleges színe.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy fény hatására sötétedik. Ezt természetesen megfelelő kezeléssel tudjuk lassítani, vagy egyszerűen eleve ehhez igazodunk.

Ezt az időtálló faanyagot bútorgyártás mellett például hajóépítésben, vasúti talpfaként vagy bányafa gyanánt, sőt, papírgyártás során is felhasználják. Hétköznapibb verzióban pedig megtalálható táblásított fenyőlapként, tetőlécként, valamint ablak- vagy ajtófrízként.

A fenyőlap leginkább egyéni projektekhez vagy építkezés során kerülhet elő, és többféle módon hasznosíthatjuk. Készülhet belőle például polc, küszöb, ablakkeret vagy vakpadló. Minden csupán a felhasználó igényein múlik.

Amennyiben egyéb kérdése van a borovi fenyő és az abból készült termékek kapcsán, keresse fel bátran a webáruházunk munkatársait, akik mindent megtesznek, hogy kielégítő választ adjanak!

Belépve, mint