Blog

A borovifenyő-deszka és felhasználása

2021.06.10 10:29
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az építészetben számos faanyagot használnak különféle célokra. Az erdei fenyőből készülő borovifenyő-deszka igen sokoldalúan felhasználható, anyaga tartós, rajzolata pedig kifejezetten mutatós.

Mi az a borovi fenyő?

Ahogyan már említettük, ez egy tűlevelű faanyag, amit az erdei fenyő feldolgozása során állítanak elő. Ez a növény egy hegyvidéki, északi területeken pedig síksági faj, ami a legváltozatosabb éghajlati viszonyok között is képes megélni.

Mivel pionír fáról van szó, a fáktól mentes területeken először jelenik meg, és igen gyorsan nő, azonban éppen emiatt fényigényes is. 25-35 méter magasra nő meg, ágai igen sűrűn helyezkednek el a törzsén, és a szabadon álló egyedek gyakran megcsavarodnak, vagy görbén nőnek.

A görcsök igen lazák, a kéreg pedig vöröses, pikkelyesen hámló, ami folyamatosan sötétedik a növény életkorával, és később inkább repedezett. Maga a faanyag, azaz a geszt és a szíjács is vöröses árnyalatú.

Egy közepesen kemény és viszonylag könnyű anyagról van szó, melyet sűrűn átszőnek a gyantajáratok. Éles kontraszt van a tavaszi és őszi pászták között, ezért rajzolata igen erőteljes. Emellett az évgyűrűk gyakran hullámos ívet vesznek fel, ezáltal is növelve az anyag egyediségét.

Ennek a különleges kinézetnek köszönhetően gyakori, hogy a borovi fenyőből beltéri használatra szánt elemeket állítanak elő. Ezekből általában bútorok, polcok készülnek. Természetesen azonban ennél jóval szélesebb körben használják fel.

A borovifenyő-deszka készítése

Az erdei fenyőből viszonylag egyszerű jó minőségű fűrészárut előállítani. Gyorsan és jól szárítható anyagról van szó, ami a lucfenyőhöz képest sokkal kevésbé vetemedik meg. Azonban az alacsonyabb esély még nem garantálja, hogy nem lesz vele probléma.

A vetemedés veszélye fennáll, aminek során gyűrűs és repedések jelentkeznek. Ezt természetesen az előállítás során igyekeznek elkerülni, és a profibb áruházak nem forgalmazzák a hibás faanyagot.

Magát a fát a téli hónapokban vágják ki, majd gyorsan kell kérgelni és máglyázni. Ha ezt nem megfelelően végzik, akkor a faanyag kékülésen eshet át, amit érdemes elkerülni.

A faanyag és felhasználási területe

A borovi fenyő könnyen megmunkálható, bármelyik szerszám alkalmas rá. Azonban, ha faragni készülünk, akkor nagyon óvatosnak kell lenni, mivel rosszul viseli az ilyen munkálatokat.

Azonban mivel könnyen lehet szegelni vagy csavarozni, illetve jól ragasztható, ideális többek között például bútoralapanyagnak. Ezt a felhasználási módot tovább erősíti a már korábban említett gyönyörű rajzolat, valamint a különleges színe.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy fény hatására sötétedik. Ezt természetesen megfelelő kezeléssel tudjuk lassítani, vagy egyszerűen eleve ehhez igazodunk.

Ezt az időtálló faanyagot bútorgyártás mellett például hajóépítésben, vasúti talpfaként vagy bányafa gyanánt, sőt, papírgyártás során is felhasználják. Hétköznapibb verzióban pedig megtalálható táblásított fenyőlapként, tetőlécként, valamint ablak- vagy ajtófrízként.

A fenyőlap leginkább egyéni projektekhez vagy építkezés során kerülhet elő, és többféle módon hasznosíthatjuk. Készülhet belőle például polc, küszöb, ablakkeret vagy vakpadló. Minden csupán a felhasználó igényein múlik.

Amennyiben egyéb kérdése van a borovi fenyő és az abból készült termékek kapcsán, keresse fel bátran a webáruházunk munkatársait, akik mindent megtesznek, hogy kielégítő választ adjanak!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com