2024. február 22.
2 perc

Mi az a wpc és miért olyan hasznos teraszburkolatnak?

Mi az a wpc és miért olyan hasznos teraszburkolatnak?

A wpc az angol Wood Plastic Composites rövidítése, ami magyarul annyit jelent, hogy fa-műanyag kompozit. Nagy előnye, hogy ötvözi a műanyagok előnyös tulajdonságaival a fa természetességét. Az előállításához általában környezetbarát polipropilént és újrahasznosított fa alapanyagot használnak. Magas nyomáson és hőmérsékleten alakítják ki.

A wpc tartós burkolási megoldás, és még környezetbarát is

Ott van például a wpc teraszburkolat, ami 26x146x58000 mm méretben is elérhető. Többféle színben is kapható: fekete, narancssárga és sötétbarna. Ez a termék 60% bambusz rostpor, 30% nagy sűrűségű polietilén (HDPE) és 10% vegyi adalékanyag keveréke. Szintén magas hőmérsékleten és nyomáson préselik, mint a többi wpc terméket. 

Miért olyan fontos a magas bambusztartalom? Mert ezzel lehet ötvözni a fa természetes hatását a modern anyagok minden előnyös tulajdonságaival. 

Egyedül a tisztításról kell gondoskodni, mivel más felületkezelést nem igényel. Egy-két év alatt képes kivilágosodni színtől függően 10-20%-kal az UV-sugárzás miatt. Szálkaveszély egyáltalán nincs, nem fog gombásodni, korhadni és még az élősködőknek is ellenáll. 

A szélsőséges időjárás sem jelent rá veszélyt, a megmunkálása is nagyon egyszerű, mivel csavarozható és vágható. Ütés-, kopás-, nyomás- és hőálló egyszerre. Az élettartama elérheti akár a 20-25 évet is. Könnyen lerakható rozsdamentes rögzítőfülekkel és teljes keresztmetszetében színezett. Víz melletti teraszok, belső udvarok, medencék körüli burkolatok, erkélyek borítására és kerti gyalogutak kialakítására tökéletesen alkalmas.

Mindkét oldalán felhasználható felülettel rendelkezik, így választhatunk a két különböző profilkialakítású recézett és bordázott felület között. A wpc nagy előnye a többi burkolathoz képest, hogy az időjárási tényezők hatására sem fogja elveszíteni a szépségét. 

Alig igényel karbantartást és még a penésznek is ellenáll. Festésre és lakkozásra sincs szükség ahhoz, hogy hosszú élettartammal rendelkezzen. Nem kell évente újrafesteni, mivel enélkül is esztétikus marad.

 

A wpc gyártása és a burkolat elkészítése

A különböző teraszburkolatok közül ennek a gyártása nagyon egyszerűnek számít. A folyamat során faport és faaprítékot kevernek össze műanyag granulátummal, amihez egy speciális eljárást használnak. Ezzel érhető el, hogy a fa és a műanyag összekapcsolódjon, egy tartós és erős anyagot létrehozva. UV-stabilizátorokat és színezékeket is hozzáadnak a keverékhez, hogy az időjárásállóságát is növelni tudják.

A wpc segítségével még vízálló teraszburkolatot is létre lehet hozni. Ehhez először meg kell tervezni a teraszt, majd meghatározni a burkolat elhelyezését. Stabil alapot kell hozzá készíteni, ami lehet beton vagy tömörített talaj. Egy vízszigetelő réteget, például gumibitument is rakjunk rá.

Az előírások betartásával helyezzük el a terasz felületén a burkolatot, majd stabilizáljuk azt rögzítőkkel és megfelelő párnafával. A wpc szükség esetén vágható is, hogy garantáltan személyre tudjuk szabni az egészet. Az illesztések rögzítéséhez időjárásálló ragasztót érdemes használni.

 

Tökéletes megoldás mindenki számára

Mint látható, a wpc egy igazán univerzális burkolóanyagnak számít, amit több helyzetben is lehet alkalmazni. Esztétikus, nagyon tartós (ne feledjük, akár 20-25 évig is megőrzi jó minőségét), ezért is választják olyan sokan. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal.

Belépve, mint