2022. október 21.
3 perc

Oromszegély felrakása egyszerűen

Egy megfelelő tetőfedő munkán belül több olyan réteg is létezik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsák a vízkárok ellen, például az oromszegély felrakása ilyen opció. Ennek a telepítésének a kihagyása valóságos rémálommá alakulhat, így ha új tetőfedést készít a háza számára, feltétlenül gondoskodjon az oromszegély megfelelő felhelyezéséről. Ha a tető már elkészült enélkül, akkor is elvégezheti az oromszegély utólagos felszerelését.

Mi az az oromszegély?

 

Az oromszegély egy olyan léc, amelyet a tetőfedés szélére helyeznek fel más elemek beszerelése előtt. Úgy tervezték, hogy megvédje a tető burkolatát az eső, hó vagy jég által okozott vízkárosodástól, amely a zsindely széle alá kerülne.

 

Az oromszegély felszerelése nélkül a víz beszivároghat a tetőburkolat széleibe, és a tetőn rothadást és/vagy penészedést okozhat. Rosszabb esetben szivárgás alakul ki a mennyezetben vagy a falak mentén.

 

Bár nem ez a fő funkciója, de az oromszegély és az oromszegély lemezek szél elleni védelmet is nyújtanak a homloklemez számára. Mivel közvetlenül lefelé és az ereszcsatornákba irányítja a vizet, a burkolat hátulja védve van a túlzott nedvességtől. Ez segít meghosszabbítani a fa élettartamát. Az oromszegély felszerelésének másik előnye, hogy megakadályozza, hogy rágcsálók, mókusok és madarak hozzáférjenek a padlástérhez.

 

Az oromszegély felrakása

 

Előfordulhat, hogy az Ön házán nincs telepítve oromszegély. Gyakran bevett gyakorlat az, hogy elhagyják ennek alkalmazását, és bitumenes tetőzsindellyel kompenzálják úgy, hogy azok néhány centiméterre lógjanak a szélén. Ez egy bevett gyakorlat, amely egyre kevésbé népszerű. Manapság egyre aktuálisabbá válik, hogy a tetőnek szüksége van extra védelemre.

 

Ha újonnan épített tetőre vagy tetőfelújítási munkára szeretne oromszegélyt szerelni, először rögzítse azt tető ereszéhez! A tetőlábnak legalább 5 cm-t vissza kell nyúlnia a tetőburkolatra, míg a függőleges lábat 0,5-1,5 cm távolságra kell elhelyezni a homloklemeztől.

 

A homloklemez és az oromszegély közötti távolság elhagyása gyakori hiba, amelyet a vállalkozók gyakran elkövetnek. Nem ritka, hogy az oromszegélyt közvetlenül a homlokfalhoz helyezik. Ezzel a felületi feszültséggel járó víz visszagördül a homlokzatra, a végeredmény pedig gyorsan romló faanyag lesz. Ezért fontos meggyőződni a rés kialakításáról!

 

Ezután húzza ki, és helyezze fel az alátétet vagy filcet! A megfelelő rétegezés alapján a lemezt az eresznél az oromszegély pereme fölé, valamint az eresz éle alá kell felszerelni. Az összes illesztésnek körülbelül 5 cm-rel át kell fednie egymást, beleértve a sarkoknál vagy azok közelében készült illesztéseket is.

 

Külső és belső sarok

 

A külső sarok elfordulásához vágjon egyenesen a tetőlábba! Ügyeljen arra, hogy legalább 5 cm vastagságú legyen! Hajlítsa meg a függőleges szárat, és győződjön meg arról, hogy a tetőláb szárnya az eresz tetőszárának tetején van!

 

A belső sarok elfordulásához olyan átfedést kell létrehoznia, amely a sarok belsejében találkozik. Ez azt jelenti, hogy az oromszegély két szakaszának végét vágja, és a találkozásnál átfedi a kettőt.

 

A léc felszerelése után rögzítse az oromszegélyt az ereszhez, ügyelve arra, hogy alulról induljon, és haladjon a csúcs felé! Ez biztosítja, hogy lépcsős hatás érhető el, amely lehetővé teszi a lefolyó víz megfelelő mozgását. Tekintse meg a webáruházunkban elérhető vízelvezető és tetőfedő termékeinket, kérdés esetén pedig keressen meg minket bátran elérhetőségeink egyikén, hogy segíthessünk a választásban!

Belépve, mint