Blog

Oromszegély felrakása egyszerűen

2022.10.21 08:29
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Egy megfelelő tetőfedő munkán belül több olyan réteg is létezik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsák a vízkárok ellen, például az oromszegély felrakása ilyen opció. Ennek a telepítésének a kihagyása valóságos rémálommá alakulhat, így ha új tetőfedést készít a háza számára, feltétlenül gondoskodjon az oromszegély megfelelő felhelyezéséről. Ha a tető már elkészült enélkül, akkor is elvégezheti az oromszegély utólagos felszerelését.

Mi az az oromszegély?

 

Az oromszegély egy olyan léc, amelyet a tetőfedés szélére helyeznek fel más elemek beszerelése előtt. Úgy tervezték, hogy megvédje a tető burkolatát az eső, hó vagy jég által okozott vízkárosodástól, amely a zsindely széle alá kerülne.

 

Az oromszegély felszerelése nélkül a víz beszivároghat a tetőburkolat széleibe, és a tetőn rothadást és/vagy penészedést okozhat. Rosszabb esetben szivárgás alakul ki a mennyezetben vagy a falak mentén.

 

Bár nem ez a fő funkciója, de az oromszegély és az oromszegély lemezek szél elleni védelmet is nyújtanak a homloklemez számára. Mivel közvetlenül lefelé és az ereszcsatornákba irányítja a vizet, a burkolat hátulja védve van a túlzott nedvességtől. Ez segít meghosszabbítani a fa élettartamát. Az oromszegély felszerelésének másik előnye, hogy megakadályozza, hogy rágcsálók, mókusok és madarak hozzáférjenek a padlástérhez.

 

Az oromszegély felrakása

 

Előfordulhat, hogy az Ön házán nincs telepítve oromszegély. Gyakran bevett gyakorlat az, hogy elhagyják ennek alkalmazását, és bitumenes tetőzsindellyel kompenzálják úgy, hogy azok néhány centiméterre lógjanak a szélén. Ez egy bevett gyakorlat, amely egyre kevésbé népszerű. Manapság egyre aktuálisabbá válik, hogy a tetőnek szüksége van extra védelemre.

 

Ha újonnan épített tetőre vagy tetőfelújítási munkára szeretne oromszegélyt szerelni, először rögzítse azt tető ereszéhez! A tetőlábnak legalább 5 cm-t vissza kell nyúlnia a tetőburkolatra, míg a függőleges lábat 0,5-1,5 cm távolságra kell elhelyezni a homloklemeztől.

 

A homloklemez és az oromszegély közötti távolság elhagyása gyakori hiba, amelyet a vállalkozók gyakran elkövetnek. Nem ritka, hogy az oromszegélyt közvetlenül a homlokfalhoz helyezik. Ezzel a felületi feszültséggel járó víz visszagördül a homlokzatra, a végeredmény pedig gyorsan romló faanyag lesz. Ezért fontos meggyőződni a rés kialakításáról!

 

Ezután húzza ki, és helyezze fel az alátétet vagy filcet! A megfelelő rétegezés alapján a lemezt az eresznél az oromszegély pereme fölé, valamint az eresz éle alá kell felszerelni. Az összes illesztésnek körülbelül 5 cm-rel át kell fednie egymást, beleértve a sarkoknál vagy azok közelében készült illesztéseket is.

 

Külső és belső sarok

 

A külső sarok elfordulásához vágjon egyenesen a tetőlábba! Ügyeljen arra, hogy legalább 5 cm vastagságú legyen! Hajlítsa meg a függőleges szárat, és győződjön meg arról, hogy a tetőláb szárnya az eresz tetőszárának tetején van!

 

A belső sarok elfordulásához olyan átfedést kell létrehoznia, amely a sarok belsejében találkozik. Ez azt jelenti, hogy az oromszegély két szakaszának végét vágja, és a találkozásnál átfedi a kettőt.

 

A léc felszerelése után rögzítse az oromszegélyt az ereszhez, ügyelve arra, hogy alulról induljon, és haladjon a csúcs felé! Ez biztosítja, hogy lépcsős hatás érhető el, amely lehetővé teszi a lefolyó víz megfelelő mozgását. Tekintse meg a webáruházunkban elérhető vízelvezető és tetőfedő termékeinket, kérdés esetén pedig keressen meg minket bátran elérhetőségeink egyikén, hogy segíthessünk a választásban!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com