2023. május 12.
2 perc

Mire alkalmazható a forgácslapcsavar?

A faiparban és a bútorgyártásban az egyik legáltalánosabb rögzítési megoldás, ha forgácslapcsavarral fogatjuk egymáshoz a felületeket. Egyedi kialakítása révén hatékony és tartós rögzítést tesz lehetővé a különböző felhasználási területeken. 

Blogcikkünkben ezt a gyakran alkalmazott terméket mutatjuk be, hogy még inkább megkönnyítsük a szakszerű felhasználást.

A forgácslapcsavar jellemzői

A forgácslapcsavart forgácslapok és rétegelt lemezek rögzítéséhez tervezték, hiszen kialakítása révén úgy rögzíthetjük be a faanyagba, hogy az nem reped meg, nem törik szét. Anyagát tekintve általában rozsdamentes acélból készül olyan keménységgel, ami ellenállóvá teszi a rögzítés során fellépő erőhatásokkal szemben. Ugyanakkor a környezeti hatások sem károsítják, hiszen nem rozsdásodik.

A forgácslapcsavarok - amelyeket jellemzően puha fában, forgácslapban, rétegelt lemezben alkalmazunk - egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem kell előfuratot készíteni a használatuk során, míg a hagyományos facsavarok esetében erre szükség volt. Ezek az eszközök tompább menettel és nagyobb magátmérővel rendelkeztek. A forgácslapcsavarok azonban a vékony magátmérőnek és az éles menetszögnek köszönhetően csökkentik a behajtási nyomatékot, ezáltal kisebb a hasadás veszélye. 

Amikor a facsavaros kapcsolatokat vizsgálják, a kihúzási ellenállás az a számszerű adat, ami megmutatja, mennyire tartós a rögzítés. Tömör fa esetében különbséget tesznek szálirányra merőleges és szálirányú ellenállás között, rétegelt lemez, forgácslap esetében pedig a lemez síkjára vagy élére merőleg ellenállás között. A lapos fejű csavar fején található szám jelzi a szakítószilárdságot, amivel ezt a csavarkötést jellemezni lehet.

 

A forgácslapcsavarok típusai

A forgácslapcsavar különböző fejformájú kialakításokkal készül, amelyek közül a felhasználásnak megfelelően választhatjuk ki a sima fejű, a lapos fejű, kerek fejű, lencsefejű és félgömbfejű típusokat. 

A fejen kialakított, a behajtást könnyítő hornyok szerint lehetnek Philips (PH) és Pozidriv (PZ) kereszthornyos változatúak. A különböző típusokból általában végig menetes vagy részmenetes változat kapható.

 

Előnyök, amelyek miatt szívesen alkalmazzuk:

  • Tartós, erős rögzítés anélkül, hogy a faanyag roncsolódna, károsodna. Ugyanis olyan menettel van ellátva, ami által könnyen behajtható a faanyagba. 
  • Könnyű használatot tesz lehetővé, hiszen nem szükséges előfuratot készíteni a számára. Pusztán egy akkumulátoros csavarbehajtóra van csak szükségünk, és már kezdhetjük is a munkát.
  • Praktikus, és széleskörű felhasználás, hiszen a bútorgyártásban, burkolásnál, hobbi célú projektekben egyaránt alkalmazhatjuk.
  • Tartósság, és hosszú élettartam.
  • Esztétikus megjelenés, hiszen a feje be tud süllyedni az anyagba, ezáltal nem látszik a fafelületen. 
  • Azáltal, hogy nagy méretválaszték áll belőle rendelkezésünkre, különböző vastagságú anyagok rögzítését teszi lehetővé. Webáruházunkban A Reisser forgácslapcsavarból 3,5x35 mm, 3,5x40mm, 3,5x45mm, 3,5x50 mm, 4x50mm, 4x60mm és 5x60 mm méretű termékeket forgalmazzuk, amelyekből 50 db-os kiszerelés vásárolható meg. Így a vékonyabb és a vastagabb faanyagok egyaránt rögzíthetők a megfelelő méretű csavarral.

Forgácslapcsavarral könnyen és gyorsan állíthatja össze a megtervezett bútort, vagy készítheti el a burkolatot. Amennyiben szakértő tanácsokra lenne szüksége az anyagok kiválasztását illetően, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunk szakembereihez, vagy keresse fel telephelyeink egyikét. 

Belépve, mint