2023. április 25.
2 perc

Pontosan hova kell párazáró fóliát tenni?

Ebben a blogcikkben azt fejtjük ki, hogy hova kell párazáró fólia, és milyen előnyökkel jár ennek alkalmazása. Ha családi ház építése során a tető kialakításának fázisához jutunk, vagy egy régi tetőt újítunk fel, a faanyagokon, gerendákon, deszkákon és tetőléceken kívül szükségünk lesz többféle tetőfóliára is.  

Régebben a tetőszerkezet elkészítésekor nem használtak fóliát, hiszen más építészeti megoldásokkal dolgoztak. A tetőcserép felrakásával azonban még nem volt tökéletesen védett a ház. Persze ez kevésbé okozott gondot, mert nem volt jellemző a tetőtér lakótérré alakítása.

A tetőfóliák szerepe

A speciális tetőfedő anyagok, köztük a  tetőfóliák használatát az utóbbi évtizedekben elterjedt tetőtérbeépítés, és a könnyűszerkezetes házak megjelenése hívta életre. Ezek esetében ugyanis a tetőtér már nemcsak padlásként funkcionál, hanem lakótérként hasznosítjuk. 

Tehát a tetőteret fokozottan óvni kell a nedvességtől, hiszen nem szeretnénk, hogy tönkremenjenek a beépített faanyagok, hőszigetelések. Telephelyeinken és webáruházunkban a tetőfóliák több típusát megtalálhatja. Ezek közül aszerint célszerű választani, hogy milyen célra szeretné alkalmazni őket. 

A hőtükrös párazáró tetőfólia alkalmas arra, hogy megakadályozza az eső, a hó, a nedvesség bejutását a tetőtérbe. Ezzel megvédi a tetőtérbe épített gipszkartont, faburkoló anyagokat, szigetelést stb. Használatával megelőzhető a faanyagok korhadása, a fal penészedése. Ezenkívül javítja a tető szigetelését, valamint az embert érő elektromágneses sugárzásoknak az egyharmadát leárnyékolja. 

Pontosan hova kell párazáró fólia?

 

  • Családi házaknál ahhoz, hogy a tetőszerkezet megfelelően szellőzzön, úgynevezett kétszeresen átszellőztetett tetőmegoldást alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a szarufákra hőtükrös párazáró fóliát rögzítenek, ami lehetővé teszi, hogy a cserép és a fólia közötti légrésen ki tudjon szellőzni a nedvesség. A hőszigetelés belső oldalára is párazáró fóliát tesznek, így a lakótér felől sem tud a nedvesség a tetőszerkezetbe jutni. 
  • A mezőgazdasági épületek, üvegházak, fóliasátrak esetében azért célszerű a használata, mert csökkenthetjük vele a hőterhelést, kedvező feltételeket teremtve ezáltal a növényeink számára.
  • Párazáró fóliával hatékonyabbá tehetjük a gazdasági épületeket is, hiszen az állatoknak sem mindegy, hogy hidegben vagy kellemes hőmérsékletben vannak télen. Ezenkívül nedvességmentes helyet biztosíthatunk az ott tárolt takarmány számára. Ha az alutükrös párazáró fóliát a hőtükrös felületének befelé fordításával helyezzük fel, csökkentjük a hőveszteséget, ezáltal hatékonyabbá válik a helyiség fűtése.  

Milyen fóliát célszerű választani?

A mediterrán jellegű, kis hajlásszögű tetők elterjedésével szükség volt erősebb tetőfóliák létrehozására. Ezen a tetőtípuson jobban megáll a hó, a nedvesség, tehát olyan fóliára van szükség, ami nagy szakítószilárdsággal, valamint jó hő- és UV-álló tulajdonságokkal rendelkezik. 

Ilyen például az Isoflex ALU PZ alutükrös párafékező fólia, ami metalizált bevonattal ellátott polietilénből készül. Elsősorban hőszigetelt szerkezetek belső oldali párafékező rétegeként alkalmazható. 

Az Isoflex ALU párazáró tetőfólia alumínium réteggel ellátott, polietilén szövet alapú fólia, amit a fényes, bevonatos oldalával a fűtött tér irányába kell felhelyezni. Ez esetben a hőszigetelt szerkezet belső oldali párazárását biztosítja, tehát a lakóhelyiségből sem fog nedvesség kerülni a tetőszerkezeti anyagokhoz. 

Amennyiben kérdése merül fel a párazáró fóliákkal kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot cégünk szakembereivel. 

Belépve, mint