2022. augusztus 24.
2 perc

OSB lap vastagsága - milyen méret az ideális a munkálatokhoz?

Az OSB lap vastagsága igen meghatározó, hiszen nem mindegy, hogy milyen projekthez szükséges az alapanyag. A lapok vastagságával ugyanis annak súlya is jelentős mértékben megnő, ezért fontos ezt figyelembe venni. 

 

Honlapunkon különböző típusú OSB lapok közül válogathat, emellett rendkívül sokféle méretben elérheti az Ön számára legalkalmasabb vastagságú alapanyagot. Cikkünkben segítünk abban, hogyan érdemes kiválasztani az ideális méretet a projekttől függően.

Hogyan készül az OSB?

 

Az OSB lapot gyakran hasonlítják a forgácslaphoz és a rétegelt lemezekhez, hiszen bizonyos szempontból hasonlóak. Az OSB készítése az apróra bontott forgácsok orientálásából, azok gyantával és ragasztóanyaggal való összekeveréséből, majd a formára préselésből áll. 

 

Ezzel ellentétben a forgácsokat több rétegbe rendezik, mely rétegek mennyisége attól függ, hogy milyen tervezett vastagsághoz kell azt igazítani. A forgácslapokat rétegezésük során egy különleges keresztszemcsés mintát alkotó rendbe helyezik, amely magas szakítószilárdságot biztosít. Az OSB összetételét tekintve nagyon kis százalékban tartalmaz gyantát és ragasztót, a legnagyobb része maga a faforgács.

 

Mi mindenre alkalmazhatunk OSB lapokat?

 

Az OSB lapok igen nagy népszerűséget tudhatnak magukénak, hiszen akár kültéren, akár beltéren megállják a helyüket. Gyakori, hogy padlóként alkalmazzák, de nem ritka az sem, hogy gyermeknek készült kis kerti faház, tároló vagy műhely készül a felhasználásukkal. Az OSB-t emellett gyakran tetőfedő rendszer alá helyezve burkolatként is hasznosítják, és a falakra is kiváló választásnak bizonyulnak.

 

Úgy tűnhet, hogy az OSB lapokkal való munkának csak a képzeletünk szab határt. Ideális bútorok készítésére, például remek szekrényeket, fejtámlát, éjjeli szekrényt barkácsolhatunk belőlük. A kínálatunkban elérhető OSB lapok között a vastagság mellett külön jelöléssel is találkozhat, amely azt határozza meg, hogy az adott lap milyen vízálló képességgel bír. Az OSB-3-as jelölésű lemezek mérsékelt vízállósággal rendelkeznek, ezért akár csapadékosabb, nedvesebb környezetben is alkalmazhatjuk őket.

 

Az OSB lap vastagságának kiválasztása 

 

A 6 mm-es vastagságú lapok a kínálatunkban található legvékonyabbak, magas fokú hajlékonyságuk miatt remekül használhatóak burkolatokhoz és ívelt zsaluzáshoz. A 8 mm-es típus falburkolatok, zsaluzás és csomagolás elkészítéséhez ideális. A 10 mm-es vastagságú elemek igazán széles körű felhasználásnak örvendenek, válaszfalak, kerti építmények, és akár könnyűszerkezetes épületek falainak kialakításához is alkalmasak.

 

A honlapon található 12 mm-es és a 15 mm-es OSB lapokat padlás burkolásához, zsindely fedésekhez és faházak készítéséhez is beszerezhetjük. A 18 mm-es, 22 mm-es, 25 mm-es, 30 mm-es és 40 mm-es méret magas terhelhetősége miatt ideális lehet zsindely alá vagy padlás járófelületének kialakításához.

 

Érdemes tudni, hogy a lapok vastagsága együtt jár azok súlyának növekedésével és árával is. A 12 mm-es lap 24 kg, ám az öt mérettel nagyobb 30 mm-es vastagságú már a 60 kg-ot is meghaladhatja. Mivel a nagyobb vastagság több anyagot tartalmaz, ezért az árak is ilyen arányban változnak. A weboldalunkon elérhető OSB lapokat beszerezheti normál és nútféderes változatban is.

 

Ne feledje, hogy a honlapunkon megvásárolt OSB lapokat házhozszállítással is kérheti, így nem kell aggódnia a magas súlyú elemek mozgatása és szállítása miatt! Tekintse meg a kínálatunkban elérhető többi nagyszerű termékünket is, és kérdés esetén keressen minket bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint