Blog

OSB lap vastagsága - milyen méret az ideális a munkálatokhoz?

2022.08.24 07:45
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lap vastagsága igen meghatározó, hiszen nem mindegy, hogy milyen projekthez szükséges az alapanyag. A lapok vastagságával ugyanis annak súlya is jelentős mértékben megnő, ezért fontos ezt figyelembe venni. 

 

Honlapunkon különböző típusú OSB lapok közül válogathat, emellett rendkívül sokféle méretben elérheti az Ön számára legalkalmasabb vastagságú alapanyagot. Cikkünkben segítünk abban, hogyan érdemes kiválasztani az ideális méretet a projekttől függően.

Hogyan készül az OSB?

 

Az OSB lapot gyakran hasonlítják a forgácslaphoz és a rétegelt lemezekhez, hiszen bizonyos szempontból hasonlóak. Az OSB készítése az apróra bontott forgácsok orientálásából, azok gyantával és ragasztóanyaggal való összekeveréséből, majd a formára préselésből áll. 

 

Ezzel ellentétben a forgácsokat több rétegbe rendezik, mely rétegek mennyisége attól függ, hogy milyen tervezett vastagsághoz kell azt igazítani. A forgácslapokat rétegezésük során egy különleges keresztszemcsés mintát alkotó rendbe helyezik, amely magas szakítószilárdságot biztosít. Az OSB összetételét tekintve nagyon kis százalékban tartalmaz gyantát és ragasztót, a legnagyobb része maga a faforgács.

 

Mi mindenre alkalmazhatunk OSB lapokat?

 

Az OSB lapok igen nagy népszerűséget tudhatnak magukénak, hiszen akár kültéren, akár beltéren megállják a helyüket. Gyakori, hogy padlóként alkalmazzák, de nem ritka az sem, hogy gyermeknek készült kis kerti faház, tároló vagy műhely készül a felhasználásukkal. Az OSB-t emellett gyakran tetőfedő rendszer alá helyezve burkolatként is hasznosítják, és a falakra is kiváló választásnak bizonyulnak.

 

Úgy tűnhet, hogy az OSB lapokkal való munkának csak a képzeletünk szab határt. Ideális bútorok készítésére, például remek szekrényeket, fejtámlát, éjjeli szekrényt barkácsolhatunk belőlük. A kínálatunkban elérhető OSB lapok között a vastagság mellett külön jelöléssel is találkozhat, amely azt határozza meg, hogy az adott lap milyen vízálló képességgel bír. Az OSB-3-as jelölésű lemezek mérsékelt vízállósággal rendelkeznek, ezért akár csapadékosabb, nedvesebb környezetben is alkalmazhatjuk őket.

 

Az OSB lap vastagságának kiválasztása 

 

A 6 mm-es vastagságú lapok a kínálatunkban található legvékonyabbak, magas fokú hajlékonyságuk miatt remekül használhatóak burkolatokhoz és ívelt zsaluzáshoz. A 8 mm-es típus falburkolatok, zsaluzás és csomagolás elkészítéséhez ideális. A 10 mm-es vastagságú elemek igazán széles körű felhasználásnak örvendenek, válaszfalak, kerti építmények, és akár könnyűszerkezetes épületek falainak kialakításához is alkalmasak.

 

A honlapon található 12 mm-es és a 15 mm-es OSB lapokat padlás burkolásához, zsindely fedésekhez és faházak készítéséhez is beszerezhetjük. A 18 mm-es, 22 mm-es, 25 mm-es, 30 mm-es és 40 mm-es méret magas terhelhetősége miatt ideális lehet zsindely alá vagy padlás járófelületének kialakításához.

 

Érdemes tudni, hogy a lapok vastagsága együtt jár azok súlyának növekedésével és árával is. A 12 mm-es lap 24 kg, ám az öt mérettel nagyobb 30 mm-es vastagságú már a 60 kg-ot is meghaladhatja. Mivel a nagyobb vastagság több anyagot tartalmaz, ezért az árak is ilyen arányban változnak. A weboldalunkon elérhető OSB lapokat beszerezheti normál és nútféderes változatban is.

 

Ne feledje, hogy a honlapunkon megvásárolt OSB lapokat házhozszállítással is kérheti, így nem kell aggódnia a magas súlyú elemek mozgatása és szállítása miatt! Tekintse meg a kínálatunkban elérhető többi nagyszerű termékünket is, és kérdés esetén keressen minket bátran elérhetőségeink valamelyikén!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com