2023. január 10.
2 perc

Szigetelőanyagok a hő- és hangszigeteléshez

Az új építésű családi házak esetén a vevők azt szeretnék, hogy energiatakarékos épületet vegyenek, ezért népszerűvé váltak a különféle szigetelőanyagok. A vevői követelmények ma már könnyen teljesíthetőek az építőipar technológiai fejlődése miatt.

Hagyományos téglaépítésű házak szigetelése

 

A téglából épült házak vakolása ma már nem a hagyományos vakolattal történik, mint régebben, hanem általában szigetelőanyagot ragasztanak a téglára, majd erre kerül a speciális vakolat. A tető szigetelése is fontos feladat, hogy a nedvesség ne tudjon bejutni a tetőtérbe, ne okozzon penészedést vagy egyéb károkat a tetőszerkezetben. A tetőtér beépítésű házak esetében a tető szigetelése azért is fontos, mert a tető alatt lakóhelyiségek találhatóak.

 

A ház hőszigetelése télen és nyáron is előnyös, ezért nem mindegy, hogy milyen anyag kerül felhasználásra. Cégünk telephelyein, a Káplár fatelepen szigetelőanyagok széles választékát találja a különböző faanyagok, tetőfedő anyagok mellett. 

 

A könnyű szerkezetes házak szigetelése

 

A könnyű szerkezetes házak esetében a szigetelés nélkülözhetetlen. Ahhoz, hogy ezek a házak megfeleljenek a hőtechnikai előírásoknak, megfelelő szigeteléssel kell ellátni őket. A falszerkezetet hungarocell-lapokkal, vagy úgynevezett szendvicsszerkezet kialakításával kőzetgyapottal, üveggyapottal szigetelik. Ez utóbbiak biztonságosabbak az égéssel szembeni védelem szempontjából.

 

Milyen szigetelőanyagokat válasszunk?

 

  • Az üveggyapot nagyon alacsony hővezetéssel rendelkező, nem éghető, könnyen kezelhető, jól vágható, víztaszító anyag. Teljesen szagtalan, porképződése alacsony.
  • A kőzetgyapot az üveggyapothoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de egy fokkal jobb a hőszigetelő képessége, és környezetbarát anyag. 

 

A cégünk által fogalmazott Knauf MPN Plus ásványgyapot többfunkciós, erős, rugalmas, víztaszító és környezetbarát szigetelőanyag, amelyet födémek, válaszfalak, álmennyezetek, külső, vázas szerkezetű falak szigetelésére használhatunk. 

 

A NatuRoll Pro szigetelőanyagot fa- és fémszerkezetű vázas épületek szigetelésére használhatjuk, de alkalmas mennyezetek, álmennyezetek hő- és hangszigetelésére is. Ebben az esetben a szigetelést meg kell védeni a belső tér felől áramló párás levegőtől, ezért a belső tér felől páratechnikai réteget szoktak helyezni rá. Így a nedvesség nem tud behatolni a szigetelőanyagba.

 

Hangszigetelés

 

Ha nagyon zajos környéken, forgalmas út mellett lakunk, érdemes hangszigetelni az épületet, ugyanis az állandó zaj zavarja az otthoni munkavégzést és a nyugodt pihenést. A folyamatos zajterhelés alvászavarhoz, fülzúgáshoz, hallászavarhoz is vezethet, amit érdemes megelőzni. 

 

Ha a családi házunkban működik a vállalkozásunk irodája, vagy rendelőt, fodrászüzletet üzemeltetünk a ház valamelyik helyiségébe, alapfeltétel a hangszigetelés, hiszen a többi helyiségből beszűrődő zaj nem zavarhatja a munkát. Ilyenkor általában ásványgyapottal hangszigetelik a helyiségek falait. A Knauf MPN Plus ásványgyapottáblából többféle - 50 mm, a 100 mm, és a 150 mm - vastagságú táblát rendelhetünk a kívánt célnak megfelelően. 

 

A hőszigetelés hiánya sok problémában megnyilvánulhat. Talán a legkézenfekvőbb a magas fűtésszámla, ám télen és nyáron is okozhat nagy gondot, ha a tetőtérbe befolyik az esővíz, penészedés indul meg, a faszerkezet korhadni kezd, vagy a fémszerkezet rozsdásodik. Ezért a szigetelőanyagokon nem célszerű spórolni, amikor az otthonunkat építjük.

Belépve, mint