2024. március 25.
2 perc

A polikarbonát trapézlemez előnyei, felhasználási módjai

A polikarbonát trapézlemez előnyei, felhasználási módjai

A tető- és teraszfedés során számtalan anyag közül lehet választani. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. A polikarbonát trapézlemez viszonylag népszerűnek számít, ugyanis a többi anyaghoz képest sokkal egyszerűbb az alkalmazása és hosszabb távon megállja a helyét, ráadásul nem számít túlságosan bonyolult rendszernek sem.

A polikarbonát trapézlemez: miért pont ezt az anyagot válasszuk?

Többféle kialakítás érhető el belőle, továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a polikarbonát hőszigetelő képessége kifejezetten kiemelkedő. A trapézlemez változat kiváló fényáteresztést képes biztosítani, mindemellett a súlya is csekélynek mondható. A szerelés nagyon gyorsan és könnyedén megoldható, különböző bonyolult tartozékokat sem igényel, vagy éppen robusztus alátámasztásra sincs szükség. 

A polikarbonát trapézlemez önálló fedésként is megállja a helyét, de acéllemezzel is kiegészíthetjük. Miért éppen ezt a tetőfedő anyagot érdemes választani? Mert jól ellenáll a jégesőnek, egyszerűen felszerelhető, időtálló és még kiváló ütésálló képességgel is rendelkezik.

Teraszfedésre, pergolára, ipari és mezőgazdasági épületek oldalfalaira, kocsibeállóhoz és bevilágító sávokhoz is ideális választás. Nagyon könnyű anyagról beszélünk, ami kiemelkedő strapabírással rendelkezik. Megvédi az alatta lévő területet a külső behatásoktól, de emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyon jó a hőszigetelő képessége is. A jó minőségű változatok még UV-szűrő bevonattal is el vannak látva, ami a nap káros sugaraival szemben is védelmet jelent és hosszú élettartamot biztosít az egész tetőszerkezetnek.

Üregkamrás kivitelben is elérhető a polikarbonát trapézlemez, amiben az üregkamrák légbuborékokkal vannak kitöltve. Ezáltal még jobb lesz a hőszigetelő tulajdonsága, így télikert vagy üvegház tetőanyagaként is megfelelő hőmérsékletet biztosít az alatt lévő területen, az év minden szakában. Az üregkamrák révén a termék szilárdsága és ellenálló képessége is növekszik.

 

Többféle kialakítás érhető el

Érdemes olvasni a felhasználási módokról, mivel többféle szín közül is lehet válogatni. Általában az átlátszó és az antracit számít a legnépszerűbbnek, pláne, ha természetes fényt akarunk biztosítani a polikarbonát trapézlemez alatti területnek. Télikertekben, üvegházakban, valamint árnyékosabb teraszokon gyakran használják. A füstszürke és a bronz kivitel is lehet ideális, különösen ott, ahol fontos a napfény elleni fokozott védelem. Ilyen lehet egy medencetető vagy déli fekvésű terasz. Az opál színű változat pedig még erőteljesebben képes csökkenteni a napfény áteresztését és egyenletesebb elosztást tud biztosítani. Kocsibeállókhoz és előtetők, déli fekvésű teraszok kialakításához ajánlott alkalmazni.

 

Kocsibeálló készítése is egyszerűen megoldható vele

A kocsibeálló szakszerű megtervezése után kell beszerezni a megfelelő méretű és mennyiségű építőanyagot. A tartóoszlopokhoz ajánlott BSH rétegragasztott gerendát használni, a tetőfedést pedig bízzuk a polikarbonát trapézlemezre. 

Fontos a megfelelő vízelvezetés érdekében, hogy a dőlésszög ideális legyen, továbbá a tartóoszlopok helyét is jelöljük ki. A gerendatalp segítségével kell a betonalaphoz rögzíteni. Ha megvan a vázszerkezet, akkor jöhet a polikarbonát trapézlemez, aminek a rögzítését leszorító profillal ajánlott megoldani. A profil két oldalába EPDM gumitömítést kell tenni, hogy vízzáró legyen. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és segítünk eligazodni.

Belépve, mint