2021. december 01.
2 perc

A lemeztető-fólia fontossága

A hatékony szigetelés érdekében a megfelelő lemeztető-fólia használata elengedhetetlen. A fóliák a nedvesség, például a csapadék, a hó, valamint a pára elleni védelem során játszanak fontos szerepet. Különleges, háromrétegű kialakításuknak köszönhetően a bent keletkezett pára áteresztésében is segédkeznek.

 

A lemeztető-fóliák használata az utóbbi néhány évtizedben került be a köztudatba, mint hasznos szigetelőeszköz. Azonban közel sem egy plusz, felesleges rétegről van szó, hanem egy hasznos, praktikus, valamint könnyen telepíthető anyagról beszélhetünk. A honlapunkon elérhető tetőfedő anyagok között számos lemeztető-fóliával is találkozhat.

Miért hasznos a lemeztető-fólia?

 

A lemeztető-fólia számos bosszúságtól, váratlan költségtől menti meg az otthon vagy épület lakóit. Beázás esetén például a fólia segít elvezetni az esőt, így az nem a padlástérben roncsolja majd a faanyagot. Ezzel némi időt is lehet nyerni, amíg a javítást végző szakember nekilát a munkálatoknak.

 

Fontos azt is tudni, hogy a penész megjelenése a legkisebb gond, ami történhet egy tetőbeázás esetén. A tető falécei ugyanis beszívják a nedvességet, amelynek következtében könnyen használhatatlan állapotba kerülnek. 

 

Ezzel nemcsak a tartósság, de a biztonság is veszélybe kerülhet. Nem is beszélve arról, hogy milyen nagy anyagi vonzata van egy tetőléc cseréjének.

 

A lemeztető-fóliák télen is hasznos védelmet biztosítanak egy másik, veszélyes időjárási körülmény, a hó ellen. Bármilyen ártalmatlannak tűnhet, valójában súlyos problémákat okozhat, ha a tetőszerkezetbe kerül.

 

Milyen típusú lemeztető-fóliák léteznek?

 

A lemeztető-fóliákat különböző csoportokba rendezve találhatjuk meg, attól függően, hogy milyen funkciót látnak el. Ezek kiválasztásakor fontos néhány szempontot figyelembe venni.

 

A leggyakoribb lemeztető-fóliák az alábbiak:

 

  • Hővisszaverő fóliák
  • Nem hővisszaverő fóliák
  • Párazáró fóliák
  • Páraáteresztő fóliák

 

Az ideális lemeztető-fólia remekül állja a hőt, az UV-sugárzást, a hideget, valamint strapabíró, és jó vízzáró, páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Erre figyeljen tetőfólia választás esetén

 

Sok múlik azon, hogy megfelelő lemeztető-fóliát vásároljunk és telepítsünk a tetőszerkezethez. Az egyik legfontosabb szempont, amelyre oda kell figyelni, a tető hajlásszöge és a típusa. 

 

Emellett nem elhanyagolhatóak az időjárási körülmények sem, például erdős, hegyvidéki területen, vagy ahol több csapadékra lehet számítani, érdemesebb speciális fóliát választani.

 

Azoknak, akik a padlásteret lakhatóvá szeretnék tenni, szintén résen kell lenniük. Ebben az esetben ugyanis kizárólag páraáteresztő-tetőfólia használata javasolt, a belső oldal irányába célszerű felszerelni. Nem megfelelő fólia, vagy rossz felhelyezés következtében ugyanis penészesedés fordulhat elő.

 

Párazáró fóliát olyan tetőknél érdemes használni, amelyek kétszeresen átszellőztethetőek. Az elsődleges funkciója a csapadék, hó és lecsapódott pára elvezetése.

 

Időjárási körülmények

 

A lemeztető-fóliák remekül bírják a hideget, akár az extrém, -30 C°-os hőmérsékletnek is ellenállnak. A tetőtérben, padlástéren azonban nyáron nagyon magas hőmérsékletet is mérhetünk, amelyhez speciális, magas hőtűrő képességű fólia szükséges.

 

Kiválasztás során arra érdemes figyelni, hogy a fólia minél magasabb, akár 90 C°-os hőmérsékletet is kibírjon. Az extrém meleg jelentősen roncsolhatja a fóliát, mely élettartama akár pár évre is csökkenhet.

 

Válasszon minőségi és tartós lemeztető-fóliákat weboldalunkon található kínálatunkból, és oldja meg a szigetelést, a csapadék elvezetést könnyedén!

 

Belépve, mint