Rétegelt lemezek

Ezen az oldalon találja a rétegelt lemezeket. A rétegelt lemez egy kifejezetten sokoldalú faanyagm, általában belsőépítészetben kerül elő. Kiváló burkolatok, bútorok és egyéb berendezési tárgyak készítéséhez.

A csiszolt, teljes egészében fából készült verzió mellett csúszásmentes változatot is találhat. Egyik oldala csúszásgátló anyaggal, másik fele sötétbarna fenolfilmmel borított, így kiváló a nedves környezetben. Ha tehát bútorbarkácsoláshoz vagy beltéri munkálatokhoz készül, válassza ki a kívánt rétegelt lemezt, és mihamarabb kiszállítjuk!

A rétegelt lemez olyan szó, amivel viszonylag gyakran találkozhatunk, azonban jelentése nem feltétlenül egyértelmű. Mitől rétegelt, és pontosan mire is használható?

Mi az a rétegelt lemez?

A rétegelt lemez alapját páratlan számú hámozott furnérrétegek alkotják. Fontos, hogy ezek a vékony falemezek azonos vastagsággal rendelkezzenek, valamint a fa típusában se legyen eltérés.

Az egyes lemezeket úgy helyezik egymásra, hogy a rostszálak merőlegesen feküdjenek egymáson, ezáltal megnövelve a végtermék tartósságát, keménységét. Az így kapott lapokat műgyantával ragasztják össze, mely hosszú távon biztosítja a rögzítést.

A rétegelt lemez igen gyakori alapanyag, mivel jó fizikai tulajdonságai mellett igen olcsó és könnyedén előállítható. Nem csak kemény és tartós, de rugalmas is, ráadásul hasonló készítési elvű lemezekkel és lapokkal egyetemben igen könnyen megmunkálható.

Egyszerű rétegelt lemezből építeni, barkácsolni, és az ebből készült tárgyakat, építési elemeket igen egyszerű javítani is. Más fűrészárukkal szemben előnyösebb fizikai tulajdonságokkal bír, ugyanis rendkívül szilárd.

Ez annak a következménye, hogy az úgynevezett borítólapok, azaz a felső és alsó lemezek jobb minőségű fából készülnek. Sőt, esztétikai szempontból is figyelnek arra, hogy a szem előtt lévő rétegek rajzolata is szép legyen.

Mire használják?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, először is el kell különítenünk a rétegelt lemezek két fő csoportját; a szimpla csiszolt és a csúszásmentes lemezeket. A csiszolt változat az általánosabb felhasználású verzió.

Ezt a típust leggyakrabban bútoralkatrészként, beltéri fal- vagy mennyezetburkolatként, asztallap, pult vagy munkalap gyanánt, esetleg, mint reklámtábla alkalmazzák. A puhafából készült lemezek inkább ipari célokat látnak el, míg a keményfa a bútorgyártás kiváló alapanyaga.

Ezzel szemben a csúszásmentes rétegelt lemez inkább borításként funkcionál. Értelemszerűen a nedves vagy csúszásveszélyes területeken alkalmazandó. Kiváló platólemeznek, színpadborításnak és lépcsőnek. Arra azonban ügyelni kell, hogy csak az egyik fele csúszásgátló.

Hogyan rendelheti meg?

Amennyiben rétegelt lemez beszerzésén gondolkodik, nincs más dolga, mint kiválasztani a kívánt darabot a termékkategóriában, és hozzáadni azt a kosárhoz. A Káplár fatelep olyan webshop, amely országos kiszállítással büszkélkedhet, azaz akárhol is legyen szüksége rá, eljuttatjuk Önhöz.

Amennyiben a szolgáltatott adatok és képek nem elegendőek a döntéshozáshoz, munkatársaink szíves örömest segítenek Önnek. Csupán kattintson a termékek saját oldalán, a képektől jobbra található „Telephelyi Elérhetőségeink” feliratra. Az így megnyitott ablak fatelepeink adatait részletezi, melyek alapján telefonon, e-mailben, de akár személyesen is felteheti kérdéseit. Abban az esetben, ha ideje szűkös, a felirat alatt található kérdőjel gombra kattintva is érdeklődhet. Egy név, e-mail-cím és telefonszám ellenében gyorsan, közvetlenül munkatársainktól kérdezhet, akik amint tudnak, válaszolnak Önnek.