Blog

Mire használható az építkezés során a fogópárcsavar?

Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Mire jó a fogópárcsavar? A ház építése vagy felújítása során az egyik legnagyobb szakértelmet követelő munkaszakasz a tető létrehozása. Ehhez ács szakembert hívunk, hiszen azt szeretnénk, hogy legalább harminc évig ne legyen gond a tetővel. 

 

A szakember segít a szükséges faanyag és tetőcserép mennyiségének meghatározásában, és az olyan összekötő elemek, mint például a fogópárcsavar vagy a talpszelemen kiválasztásában.  

A stabil tetőhöz jó szakember szükséges

 

A családi házunk esetében a tetőfelújításnak vagy új tető kialakításának nem célszerű egyedül nekiállnunk, hiszen nem egy hétvégi barkácsolási munkáról van szó. Ez a tevékenység komoly szaktudást igényel, hiszen a tetőszerkezetet úgy kell megépíteni, hogy nagy teherbíró képességű legyen. 

 

El kell bírnia a ráhelyezett tetőfedő anyagokat, ami cseréptető esetén igen jelentős súly. Zsindelytetőnél kevesebb a súly, azonban a szerkezetnek ekkor is stabilnak és masszívnak kell lennie, hiszen minden időjárási tényezőnek ki van téve. A tető építését tehát bízzuk olyan szakemberre, aki érti a szakmáját, és olyan tetőt alakít ki, ami megvédi  a lakóteret minden külső tényezőtől. 

 

Kötések a tetőszerkezetben

 

A régi ácsmesterek nem csavarokkal hozták létre a tetőszerkezetet, hanem úgynevezett fakötéseket alkalmaztak. Ez a mérnöki megoldás azt jelenti, hogy a fa a fával úgy találkozik, hogy abból erős és stabil kötés alakul ki. 

 

Ha pusztán vasanyagokkal, csavarokkal és egyéb kötőelemekkel szeretnénk ezeket a kötéseket létrehozni, a tető stabilitása a fémek teherbíró képességén múlna. Ezért az ács szakemberek napjainkban a fakötést és a fémekkel megerősített kötést egyaránt alkalmazzák.

 

Csavarkötés

 

A csavarkötés egy oldható kötés, ami a csavarmenet felfekvő felületein fellépő súrlódási erő révén jön létre. Ennek létrehozásához kellő nagyságú előfeszítő erő szükséges, amit a meghúzási nyomaték segítségével hozunk létre.  A csavarkötés kialakításához a csavar és a hozzá tartozó, megfelelő méretű csavar anya és alátét szükséges.

 

A csavarnak olyan erősnek kell lennie, hogy az összefogni kívánt alkatrészeket összetartsa. Ehhez ellen kell állnia a húzási, nyírási, kifáradási igénybevételnek. Mielőtt a csavar a gyártásból a kereskedelmi forgalomba kerül mindezt úgynevezett szakítópróbával ellenőrzik. 

 

A szakítópróba során egy - a reprezentatív mintából kivett csavarral létrehozott - próbatestet szakítógéppel elszakítanak, és a szakítódiagram alapján megállapítják, hogy megfelel-e a szabványban előírt minőségnek. 

 

Mi az a fogópárcsavar?

 

A tetőszerkezet megépítése sokféle technológiai folyamatból áll. Ezek mindegyikéhez speciális összekötő elemekre van szükség. Ilyen összekötő elem a fogópárcsavar. A webáruházunkban és telephelyeinken a 12x250 mm-es méretű fogópárcsavart anyával és alátéttel együtt forgalmazzuk. 

 

Ez az eszköz a menetes szárak közé tartozik, olyan alkatrész, ami mindkét végén csavarmenettel van ellátva. Tehát a menetkialakítás csak a két végén található.  Hidegen húzott, félkemény acélhuzalból gyártják. 

 

A fogópárcsavar felhasználása

 

A fogópárcsavart jellemzően a fa tetőszerkezetek fogópárainak átmenő csavarozására használják, innen ered az elnevezése. Leggyakoribb felhasználási célja a fogópár pallók rögzítése. A fogópár egy fedélszerkezeti elem, ami a szarufákat köti össze. Elhelyezkedhet a tetőgerinc alatt, az eresz vonalában vagy a tető derekán, tehát fontos a megfelelő kötés létrehozása.

 

Amennyibe segítségre van szüksége az összekötő elemek kiválasztásával kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot webáruházunk ügyfélszolgálatával vagy érdeklődjön személyesen telephelyeink szakembereinél!

 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com