2024. július 04.
3 perc

A megfelelő kerítésléc kiválasztása: megjelenés és hosszú élettartam

A megfelelő kerítésléc kiválasztása: megjelenés és hosszú élettartam

A kerítésléc fontos szerepet játszik az otthoni barkácsolásban. A minősége meghatározza azt, hogy az elkészült szerkezet mennyire lesz tartós. Fontos továbbá a megjelenésre is odafigyelni, mivel általában ez az első, amit meglátnak a hozzánk érkező vendégek és az egész ingatlan hangulatához hozzájárul.

Milyen a jó kerítésléc?

A gyalult termékek kínálatban többféle alapanyag is elérhető, amelyekből igazán látványos szerkezeteket lehet létrehozni. A mai napig az egyik legnépszerűbb megoldás a fakerítés. Általában sokkal kényesebb, mint a fémből vagy más anyagból készült változatok, viszont abszolút megéri rááldozni az időt és az odafigyelést. 

A rendszeres karbantartás segítségével hosszú távon képes megőrizni gyönyörű megjelenését, szépségét. A fát általában 1-2 évente le kell csiszolni, eltávolítani a régi festéket, majd teljesen újrafesteni az egészet.

Az alapanyag lehet luc- vagy borovifenyő, mind a kettő tökéletes választás élettartam és megjelenés szempontjából egyaránt. Természetesen még mielőtt leadjuk a rendelést a szükséges mennyiségre, érdemes megtervezni magát a kerítést. Többféle megközelítés is elérhető. Sőt, a minőségi lécek segítségével még a belső teret is dekorálhatjuk. 

Az egyik első kérdés, amit fel kell tenni magunknak, hogy függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedjenek majd el a kerítéslécek? Persze ez egyéni ízlés kérdése, mind a kettő jól mutat és ellátja a feladatát. Általában a vízszintes elrendezés az, ami modernebb hatást eredményez. Ezzel a módszerrel még a munka is egyszerűbb lehet, mivel hosszabb léceket lehet használni, kevesebbet kell fúrni, gyorsabban elkészül a kerítés.

A függőleges kerítésléc esetében arra figyeljünk, hogy a vége ne legyen éles, hegyes, hogy ezzel elkerüljük a sérüléseket, ha éppen a gyerekek felmásznak a tetejére. A következő kérdés az, hogy hézagos vagy zárt elrendezést akarunk? Utóbbi akkor előnyös, ha szeretnénk egy kis privát teret kialakítani, amire nem lehet belátni a utcáról. 

Nem tudnak leskelődni, hogy éppen milyen kerti parti zajlik az udvaron és gondtalanul napozhatunk a nyári hőségben. Természetesen a hézagos elrendezésnek is megvan az előnye, hisz így kevésbé lesz az az érzésünk, hogy elzárjuk magunkat a külvilágtól. Láthatjuk, hogy éppen ki parkol le a ház előtt, mi történik az utcán, vagy időben észrevehetjük, ha vendégek érkeztek.

 

A magasság és a szín kérdése

A kerítésléc kialakítása, beszerzése során az is fontos szempont, hogy mégis milyen hosszú legyen, a megtervezett szerkezet magassága mekkora legyen végül. 

Az alacsony kerítés leginkább esztétikai funkciókat lát el, jelképes határvonalat képez az utca és a kert között, vagy éppen az udvaron belül tudunk elszeparálni vele egyes területeket. A magasabb szerkezet már egyértelműen a biztonságot szolgálja. A fejmagasságnál nagyobb kerítést már meg kell mászni, de akkor is fontos szempont lehet ez a paraméter, ha kutyát tartunk.

A kerítésléc színe sem mindegy. A már említett luc- és borovifenyő alapanyagok önmagukban, kezelés nélkül is tökéletesen mutatnak. Persze különböző festékekkel, faápoló anyagokkal még tovább lehet fokozni az esztétikai élményt.

A kerítés karbantartása és ápolása

A fakerítés általában mutatósabb, mint a többi alapanyagból készült szerkezet. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a minőségre. A kerítésléc ápolását rendszeresen el kell végezni, hogy az időjárás és más külső hatások ne hagyjanak rajta maradandó nyomot.

Belépve, mint