2023. június 20.
2 perc

Mire használhatjuk az EPDM tömítést?

Blog cikkünkben az EPDM tömítéseket és ezek építőipari felhasználását mutatjuk be. Az EPDM, azaz az etilén-propilén-dién-monomer gumi kiváló minőségű szintetikus anyag, amelyet az építőiparban, az autóiparban, a villamossági iparban, és más területeken is felhasználnak.

Milyen előnyös tulajdonságok jellemzik az EPDM gumit?

Az EPDM gumi jól ellenáll az időjárási tényezőknek, az UV-sugárzásnak, a magas hőmérsékletnek, emiatt népszerű a kültéri alkalmazása például tetőfedésekhez, ablak- és ajtótömítésekhez. Savaknak, lúgoknak, olajoknak is jól ellenáll, így csövek, tömlők, tömítések készítésére is alkalmas. 

Rugalmassága és alacsony mértékű hőre lágyulása révén a magas hőmérsékletű környezetben is jól használható. Nem vezeti az elektromosságot, ezért kábelek, vezetékek szigetelésére is használható. A fizikai terhelést is jól bírja, nem szakad el, reped meg, vagy deformálódik el. 


Az EPDM tömítés felhasználása az építőiparban

Az építőiparban - kiváló időjárásállóságának köszönhetően - széles körben használják az EPDM gumit. Tetők vízszigetelésére, ablakok, ajtók tömítésére kiválóan alkalmas. Hatékonyan zárja le a réseket, csökkenti a hőveszteséget, megakadályozza a por és a nedvesség behatolását. Készülhetnek belőle vízelvezető rendszerek, vízszigetelő rétegek is. 

Webáruházunkban a polikarbonát-lemezek szereléséhez használatos fektető és tömítő EPDM gumit forgalmazzuk. A polikarbonát-lemezeket leszorító profillal célszerű rögzíteni, amelynek két oldalába EPDM tömítést kell tenni. Így a nedvesség nem jut be a lemezbe, ugyanakkor segíti a mozgását is. A lemezek középső részénél nem kötelezp leszorító profilt használni. Itt 50 centiméterenként vízhatlan leszorító kupakot kell alkalmazni a csavarokon. 


Napozószoba polikarbonát-tetővel

Napjaink divatos helyisége a ház mellé épített napozószoba, amit nem feltétlenül napozásra használunk, hanem tulajdonképpen bővíthetjük vele a lakóteret. Ez tulajdonképpen egy rekreációs tér, ami összeköti a beltéri helyiségeket a kerttel, illetve a kültéri részekkel. 

Lehet a házat a medencével összekötő napfényes pihenőszoba, vagy éppen egy északi fekvésű, kellemesen hűvös helyiség. Készülhet polikarbonát-tetővel, amely a káros UV-sugarakat nem engedi át, viszont a napfényt igen. Ennek az építésekor is használjunk bátram EPDM tömítést.

 

Miből készüljön a napozószoba?

Az előre gyártott elemekből felépülő napozószoba tartószerkezete alumíniumból vagy acélból készül, oldalfalai pedig többnyire üveglapok. Az egyedi gyártású napozószoba az Ön igényeinek megfelelően épülhet fel. Tartószerkezeti elemei fából, alumíniumból, acélból készülhetnek, oldalfalai üvegből, polikarbonátból. Tetőfedő anyagként polikarbonát-lemezt vagy bitumenes zsindelyt használhatunk. 

Az előbbieket ma már több színben gyártják. Ezek nemcsak árnyalatban, hanem bizonyos tulajdonságok tekintetében is eltérnek egymástól. A víztiszta polikarbonát-lemez nagymértékben átereszti a fényt, így használata elsősorban árnyékosabb helyekre javasolt. 

A szürke, az ezüst, az antracit, az opál szintén más-más fényáteresztő képességgel rendelkezik. Ezek közül az opál polikarbonát lemezen hatol át kevésbé a napfény. A bronz pedig a nap fényének jelentős részét lecsökkenti, így komfortos érzést biztosít a pihenéshez. 

Amennyiben bővebb információra van szüksége az EPDM tömítéseket, vagy egyéb termékeinket illetően, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunk szakembereihez.

Belépve, mint