Blog

Miért fontos a páraáteresztő fólia?

2021.07.15 09:10
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A tetőszerkezet rendkívül fontos eleme minden épületnek. Számos kulcsfontosságú szerepet lát el, azonban nehézségekkel is szembe kell néznie. A nedvesség megfelelő kezelése végett páraáteresztő vagy párazáró fóliára lesz szükségünk, ugyanis ellenkező esetben mind a tetőtér, mind a szigetelőanyag benedvesedhet.

A tetőszerkezet problémái

A tetőszerkezet számos gond forrása lehet, melyeket más és más módszerekkel kell ellensúlyozni. A legalapvetőbb probléma általában a nem megfelelő szigetelés. Legyen szó nyári melegről vagy téli hidegről, a tetőtér ilyenkor a kívánt hőmérséklet ellen dolgozik.

A beázás szintén gyakori, ha nincs megfelelően szigetelve az épület. Ha gyakran nedves a tetőtér, az a penész megjelenéséhez vezet, amit érdemes elkerülni. Allergiás reakcióhoz, a szerkezet maradandó károsodásához vezethet, és különösen ártalmas, ha a tetőteret lakótérként is használni szeretnénk.

Mivel ez utóbbi esetekben gyakori, hogy a tető dőlésszöge is alacsonyabb, még nagyobb a nedvesség bejutásának az esélye. Ilyen esetekben párazáró, illetve páraáteresztő fóliát kell alkalmaznunk, attól függően, hogy pontosan milyen a szerkezet felépítése.

Egy ház építésénél vagy felújításánál mindig nagyon körültekintőnek kell lenni. Fontos, hogy előre kiválasszuk a megfelelő tetőfedő anyagokat, valamint ismerjük a lehetséges problémákat, és felkészüljünk az elhárításukra. Egy-egy ilyen munkálat igen nagy projekt, ezért nehezen tudunk módosításokat végezni soron kívül, még ha apró dologról van is szó.

Mihez használjuk a páraáteresztő fóliát?

A fóliák alapvető feladata, hogy a hőszigetelő anyagokat megvédjék a nedvességtől. Mivel ezek az ásványgyapotból vagy más hasonló alapanyagból készült rétegek, viszonylag nehezen száradnak, a szálak közé kerülő nedvesség ronthat a szigetelőképességükön is, amellett, hogy penészesedéshez vezet.

Ráadásul ez a pára nem csak kívülről, de belülről is eredhet. Ha bejut az eső vagy a hó, esetleg megemelkedik a páratartalom, megfelelő fóliák nélkül gondban lehetünk. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy a két fő típust mikor érdemes használni.

A páraáteresztő fólia szerepe az, mint ahogyan a nevéből is ered, hogy a belső tér páratartalma ki tud jutni a külsőbe. Leginkább olyan tetőszerkezetek esetében elengedhetetlen, amelyek egyszeresen átszellőztetettek.

Ez annyit tesz, hogy légrés kizárólag a tetőfedő anyag és a tetőfólia között van, a tetőfólia és a szigetelőanyag között nincsen. Azért nagyon lényeges, mert megoldja a nedvesség egyébként nehézkes elvezetését, valamint a szellőzést is elősegíti.

A páraáteresztő fólia használatával biztosítva van, hogy ne kerüljön nedvesség a szigetelőanyagra. A tetőfóliára lecsapódó pára ugyanis azonnal benedvesítené, hiszen közvetlenül érintkeznek.

Kétszeres átszellőztetés esetén

A páraáteresztő fóliák elsődlegesen az egyszeresen átszellőztetett tetőtereknél képeznek fontos elemet. Amennyiben a tetőtér esetében a tetőfedő anyag és a fólia között is van rés, akkor egy párazáró fólia fog jó szolgálatot tenni. Azonban nem feltétlenül haszontalan a páraáteresztő sem bizonyos szituációkban.

Ha a tetőtérben lakik is valaki, esetleg saját fürdőszobával, akkor előfordulhat, hogy nagyon megemelkedik a páratartalom. Mindez nagyon lassan távozik, ha nincs megfelelő szellőzés. Annak érdekében, hogy a nedvesség megfelelő gyorsasággal hagyja el a teret, szükség lehet némi rásegítésre.

Ha bármi egyéb kérdése lenne a tetőfedő fóliákkal kapcsolatban, legyen szó páraáteresztő vagy párazáró típusokról, keresse fel webáruházunk segítőkész munkatársait, akik szakértő választ adnak!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com