Blog

Nem olyan egyszerű az OSB lap festése

2021.06.21 10:08
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lapok önmagukban igen dekoratívak, de ha esztétikai értékük helyett például a teherbíró képességük miatt alkalmazzuk, nem feltétlenül előnyös az alap kinézetük. Az OSB lap festése nem megoldhatatlan feladat, azonban nem olyan egyszerű, mint falat mázolni.

Mit kell tudni az OSB-ről?

Elsősorban érdemes megismerkedni az anyaggal. Az OSB, azaz Oriented Standard Board, egy olyan építőanyag, ami faszálak céltudatos elrendezésével nyeri el mechanikai szilárdságát és teherbírását.

Ez egy igen könnyű anyag, melynek ereje abban rejlik, hogy az egyes aprított falemezek fekvési irányai rétegenként keresztezik egymást. Ebből a két adottságból kiindulva pedig rendkívül népszerű épületek, lakóházak alapanyagaként.

A gyártási módnak köszönhetően a vastagsága, tartóssága, ereje, teherbírása mind módosítható annak érdekében, hogy képes legyen ellátni a célfeladatot. Más rétegelt lemezekhez képest elkészítése költséghatékony, és az egyes darabok rendkívül egységes képet mutatnak.

A vízzel szemben ellenáll, és a kártevők sem jelentenek rá nagy veszélyt. Mindemellett pedig egyszerűen megmunkálható, ezért otthoni munkálatokra is kiválóan alkalmas. Egyetlen hátulütője, hogy felülete viszonylag durva.

OSB lap festése

Alapvetően azért nehéz OSB lapot festeni, mert jól impregnált, vízálló anyagról van szó. Ezt ellensúlyozandó, érdemes valamilyen gyenge hígítású festéket alkalmazni. Ilyen például a lakkbenzinnel vagy vízzel hígítható típus, amelyet gyakran fémek festésére alkalmaznak.

A kettő között azonban van némi különbség, amit érdemes megfontolni. Az előbbi olcsóbb ugyan, de az elpárolgó oldószer, különösen nagy felületen az egészségre és a környezetre is negatív hatással lehet. Ezzel szemben az utóbbi drágább, de nem kell ilyen mellékhatásoktól tartani.

Abban az esetben pedig, ha a kinézetén nem szeretne változtatni, csupán védőréteggel szeretné kezelni, az oldószeres, poliuretán bázisú, UV-védős lakkot vagy lazúrt tudunk ajánlani. Ezek az anyagok hosszú távon megőrzik az OSB esztétikai vonzerejét, és tartósságát is megnövelik.

Ez a beavatkozás akkor a leglényegesebb, ha az OSB lemez kültéren van elhelyezve, ahol az időjárásnak és a nap UV sugárzásának ki van téve. Azonban, ha erős behatások érik a lapokat, érdemes színezett lakkot vagy lazúrt alkalmazni, mivel nagyobb védelmet nyújtanak.

Beltéri OSB esetében természetesen ez nem szempont. A lakásban elhelyezett lemezek festése vagy lakkozása csakis azon múlik, hogy Ön milyen hatást szeretne elérni velük.

Annak ellenére, hogy az OSB lapok festése körülményesebbnek mondható, mint más elemek dekorálása, maga a művelet nem bonyolult. Ha a megfelelő anyagokat, festékeket, lakkokat, lazúrokat alkalmazzuk, akkor nem sokban különbözik más felületektől, és igen mutatós lehet a végeredmény is.

OSB ragasztás

A festés mellett az OSB lapok ragasztásának sem lehet csak úgy nekiesni. Ugyan nem lehetetlen, de az anyag adottságai révén nem alkalmazhatunk akármit. Ezeknek a lemezeknek a ragasztása leginkább a szigetelőréteg felhelyezése során jön elő.

Ahhoz, hogy rendesen megtapadjon a hungarocell lap, magas diszperziótartalmú ragasztóanyagot kell használni. Sőt, érdemes többszörösen stabilizálni, ezzel elkerülve az esetleges mozgások okozta problémákat.

Ha esetleg ezáltal nem kapott mindenre választ az OSB lapok festésével és ragasztásával kapcsolatban, keresse fel bátran munkatársainkat, akik gyorsan, szakértő segítséget nyújtanak, bármi legyen is a kérdése.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com