2021. június 21.
2 perc

Nem olyan egyszerű az OSB lap festése

Az OSB lapok önmagukban igen dekoratívak, de ha esztétikai értékük helyett például a teherbíró képességük miatt alkalmazzuk, nem feltétlenül előnyös az alap kinézetük. Az OSB lap festése nem megoldhatatlan feladat, azonban nem olyan egyszerű, mint falat mázolni.

Mit kell tudni az OSB-ről?

Elsősorban érdemes megismerkedni az anyaggal. Az OSB, azaz Oriented Standard Board, egy olyan építőanyag, ami faszálak céltudatos elrendezésével nyeri el mechanikai szilárdságát és teherbírását.

Ez egy igen könnyű anyag, melynek ereje abban rejlik, hogy az egyes aprított falemezek fekvési irányai rétegenként keresztezik egymást. Ebből a két adottságból kiindulva pedig rendkívül népszerű épületek, lakóházak alapanyagaként.

A gyártási módnak köszönhetően a vastagsága, tartóssága, ereje, teherbírása mind módosítható annak érdekében, hogy képes legyen ellátni a célfeladatot. Más rétegelt lemezekhez képest elkészítése költséghatékony, és az egyes darabok rendkívül egységes képet mutatnak.

A vízzel szemben ellenáll, és a kártevők sem jelentenek rá nagy veszélyt. Mindemellett pedig egyszerűen megmunkálható, ezért otthoni munkálatokra is kiválóan alkalmas. Egyetlen hátulütője, hogy felülete viszonylag durva.

OSB lap festése

Alapvetően azért nehéz OSB lapot festeni, mert jól impregnált, vízálló anyagról van szó. Ezt ellensúlyozandó, érdemes valamilyen gyenge hígítású festéket alkalmazni. Ilyen például a lakkbenzinnel vagy vízzel hígítható típus, amelyet gyakran fémek festésére alkalmaznak.

A kettő között azonban van némi különbség, amit érdemes megfontolni. Az előbbi olcsóbb ugyan, de az elpárolgó oldószer, különösen nagy felületen az egészségre és a környezetre is negatív hatással lehet. Ezzel szemben az utóbbi drágább, de nem kell ilyen mellékhatásoktól tartani.

Abban az esetben pedig, ha a kinézetén nem szeretne változtatni, csupán védőréteggel szeretné kezelni, az oldószeres, poliuretán bázisú, UV-védős lakkot vagy lazúrt tudunk ajánlani. Ezek az anyagok hosszú távon megőrzik az OSB esztétikai vonzerejét, és tartósságát is megnövelik.

Ez a beavatkozás akkor a leglényegesebb, ha az OSB lemez kültéren van elhelyezve, ahol az időjárásnak és a nap UV sugárzásának ki van téve. Azonban, ha erős behatások érik a lapokat, érdemes színezett lakkot vagy lazúrt alkalmazni, mivel nagyobb védelmet nyújtanak.

Beltéri OSB esetében természetesen ez nem szempont. A lakásban elhelyezett lemezek festése vagy lakkozása csakis azon múlik, hogy Ön milyen hatást szeretne elérni velük.

Annak ellenére, hogy az OSB lapok festése körülményesebbnek mondható, mint más elemek dekorálása, maga a művelet nem bonyolult. Ha a megfelelő anyagokat, festékeket, lakkokat, lazúrokat alkalmazzuk, akkor nem sokban különbözik más felületektől, és igen mutatós lehet a végeredmény is.

OSB ragasztás

A festés mellett az OSB lapok ragasztásának sem lehet csak úgy nekiesni. Ugyan nem lehetetlen, de az anyag adottságai révén nem alkalmazhatunk akármit. Ezeknek a lemezeknek a ragasztása leginkább a szigetelőréteg felhelyezése során jön elő.

Ahhoz, hogy rendesen megtapadjon a hungarocell lap, magas diszperziótartalmú ragasztóanyagot kell használni. Sőt, érdemes többszörösen stabilizálni, ezzel elkerülve az esetleges mozgások okozta problémákat.

Ha esetleg ezáltal nem kapott mindenre választ az OSB lapok festésével és ragasztásával kapcsolatban, keresse fel bátran munkatársainkat, akik gyorsan, szakértő segítséget nyújtanak, bármi legyen is a kérdése.

Belépve, mint