2020. november 03.
2 perc

A rétegeltlemez

Mai bejegyzésünkben egy kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező alapanyagról írunk, melynek népszerűsége a termék sokoldalúságában rejlik. A rétegelt lemezt egyaránt előszeretettel használják a sportszergyártás, a bútorgyártás, a belsőépítészet és az építőipar területén. Lássuk, milyen típusai és minőségi jellemzői vannak ennek a közkedvelt anyagnak, valamint hogy mik az előnyei az OSB lapokkal összehasonlítva.

1-3 mm vastag felemezek több rétegben történő összeragasztásával és préselésével készül a rétegelt lemez, méghozzá úgy, hogy a szomszédos rétegek rostiránya 90°-al elforgatott egymáshoz képest. A vetemedés és az alakváltozás minimalizálása érdekében az egymással szembeni lapok ugyanolyan vastagságúak és fafajúak.
A rétegelt lemez igen közkedvelt mind a privát, mid az ipari szférában. Sokszínű felhasználhatósága az alkalmazott faalapanyagtól függ, készülhet fenyőből, bükkből, nyárfából, nyírből, de az okumé, a meranti és a ceiba is gyakori alapanyag. A nyírfából készült rétegelt lemez különösen népszerű, hisz számos előnyös jellemzővel bír. Például olyan nagyszerű mechanikai tulajdonságai vannak, mint a magas hajlítószilárdság és a rugalmassági modulusz, melynek hála a hossz-és keresztirányban hajlítható rétegelt lemezekkel íves felületeket is burkolhatunk. A nyírfából készült rétegelt lemez egyaránt használható kültéren és beltéren, amennyiben ragasztása vízálló. Egyszerű megmunkálhatóság jellemzi, s az íves felületekhez való felhasználhatóságon kívül, további nagy előnye az OSB-vel szemben, hogy ha víz éri, akkor egyenletesen tágul, valamint rövidebb idő alatt kiszárad és gyorsabban nyeri vissza az eredeti méretét. A felhasználási lehetőségek köre tágabb, hiszen a különböző fafajokból készült rétegelt lemezek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Úgy az építőipar, mint a bútor- és járműipar is előszeretettel használja. Fizikai tulajdonságuknak köszönhetően például a hajóépítés területén jelentős szerepük van. A hajók teherhordó szerkezeteinek kialakításához elsősorban okume, meranti, tölgy és vörösfenyő alapanyagú rétegelt lemezeket használnak, míg a hajóbelsők építéséhez előszeretettel alkalmazzák a nyírt.
A termékeink között is megtalálható, különböző méretű, nyír rétegelt lemezek ragasztása BFU100-as ragasztással történik. Ez egy víz és főzésálló ragasztás, amely ellenállóvá teszi az anyagot a szélsőséges időjárási körülményekkel és a nedvességgel szemben. A rétegelt lemezek esetében a minőséget különböző betűkategóriákkal jelölik. A legmagasabb minőséget az „A” jelenti, ebbe csupán a teljesen csomómentes színlapok tartoznak, melyeken maximum csekély színes csíkosság lehetséges. Ezt követi a „B” kategória, melynek szintén szigorú minőségi követelményei vannak. A felületén max 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek, illetve kisméretű kieső ághelyek és repedések színazonos ragasztóanyaggal kitöltve. A „BB” megjelölésű lemezekre jellemzőek a javítófolttal történő felületi korrekciók, míg a „CP” kategóriában megengedettek a benőtt és a kisebb méretű kieső göcsök, fakittes javítások, repedések, kisebb mértékű furnér hiányok. A „C” másodosztályú furnért jelent, csiszolt felülettel, itt előfordulhatnak hajszálrepedések és nyílt hibák. Az ebbe a kategóriába tartozó termékek első sorban a nagy teherbírás miatt keresettek és olyan felhasználásra ajánlottak, ahol a szerkezet és az erősség a fontos, nem pedig az esztétikai tökéletesség a lényeges.

Belépve, mint