Zsindelyek és kiegészítők

A tetőfedés terén számos anyag van forgalomban. A cserepek mellett a bitumen az egyik legelterjedtebb típus, és ez nem véletlen. Számos előnnyel rendelkezik, amivel más fedőanyagok nem büszkélkedhetnek.

A bitumenes zsindely előnyei

Igen fontos tényező ennek az anyagnak az esetében, hogy más tetőfedő anyagokhoz képest rendkívül könnyű. Emiatt kiválóan alkalmazható olyan szerkezetek esetében, ahol a teherbírás alacsony, és egyéb elemek súlyát nem feltétlenül tudná elbírni.

Mindemellett hajlékonysága is igen pozitív tényező. Ez különösen ívelt tetők esetében jön számításba, hiszen remekül a formához igazítható. Természetesen arra azonban továbbra is ügyelni kell, hogy dőlésszög ne legyen túl alacsony.

Lényegében egyetlen feltétele az, hogy a felület, amihez tapad, sima legyen, különben egyenetlenül fog eloszlani a súlya, és bizonyos pontokon elengedhet. Ezt elkerülendő, a biztonsági szögelés segíthet, de nem helyettesítheti ezt a követelményt.

Az öntapadós felület

A bitumenes zsindely másik nagy előnye a hátoldala. Ezt SBS modifikált bitumenből készült ragasztóanyaggal látják el, ami pedig segít a felhelyezésnél. Rendkívül erős anyagról van szó, ami erőteljesen az adott felülethez tapad. Mint említettük, igényli a sima felületet, ezért például palatetők átfedésénél kiváló megoldás.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mennyire strapabíró és időtálló ez a fajta felszerelési mód. Rögzítésének köszönhetően, valamint a lapos felület következtében, képes ellenállni az extrém erejű szélnek is. Az átlagos időjárás képtelen károkat okozni benne, tehát mondhatjuk azt is, hogy rendkívül tartós.

Mindemellett a dőlésszög szempontjából is igen megengedő. Vízszintes felület lefedésére például tökéletesen alkalmas. Ha ehhez hozzávesszük azt a tulajdonságát, hogy egyáltalán nem éghető, kiváló tűzfalat képezhetünk belőle, ami ráadásul a tetőhöz is illeni fog, így a ház összképén sem ront.

Az alacsony dőlésszög sem probléma, mivel az egymáshoz illeszkedő lemezek biztosítják a megfelelő vízzárást. Azonban 15°-nál alacsonyabb szög esetében felléphetnek problémák, akár beázás is történhet. Ezt elkerülendő, a közel vízszintes tetőket más módszerekkel kell lefedni.