2023. augusztus 12.
2 perc

Mire használhatjuk az OSB 40 mm vastagságú lapot?

Az OSB, azaz Oriented Strand Board lap könnyű megmunkálhatósága és praktikussága révén  népszerű építőanyag napjainkban. Az extra vastagságú, OSB 40 mm vastag lapot a házépítéstől a bútorkészítésig számos területen alkalmazhatjuk, blogcikkünkben ennek jártunk utána.

Készítsünk padlóburkolatot OSB 40 mm-es lap felhasználásával!

Az extra vastag OSB lapok annyira masszívak, hogy használhatjuk őket padlóburkolat készítéséhez is. Fontos, hogy száraz aljzatra telepítsük, mert hajlamosak a nedvesség felszívására, és ebből kifolyólag a deformálódásra. Érdemes vízszigetelést vagy párazáró réteget helyezni alájuk. A padlószint egyenletességét is célszerű ellenőrizni, és ha szükséges, padlókiegyenlítővel vízszintbe hozni. 

Az OSB lapokat a padló területének megfelelően méretre kell vágni, majd kötésben érdemes elhelyezni őket, hogy a toldások ne essenek egy vonalba. Ugyanakkor 2-3 mm hézagot is célszerű hagyni közöttük, hogy a fa természetes méretváltozása lehetővé váljon, elkerülve így a repedéseket vagy a deformálódást. Ezzel növelhetjük a stabilitást. Az OSB lapokat több helyen csavarozva az aljzathoz kell rögzíteni.

Nagyobb felületen a lapokat egymáshoz is lehet rögzíteni speciális rögzítőelemekkel. A védelem és az esztétikus megjelenés érdekében lehet őket csiszolni, lakkozni, festeni vagy viaszolni is. Egy melléképület, garázs, műhely padlózata esetében a felületkezelt lapokra nem szükséges más padlóburkolatot tenni. Ha a lakótérben alkalmazzuk, akkor a tetejükre laminált padlót, parkettát vagy akár padlócsempét is tehetünk.  

Fontos az is, hogy a padlóburkolat elkészítésénél figyelembe vegyük a gyártói előírásokat és ajánlásokat, amelyek az OSB lapok telepítésére vonatkoznak. A megfelelő előkészítés ugyanis tartósságot, stabilitást és esztétikus megjelenést biztosít. 

Mire használhatjuk még az extra vastag OSB lapot?

  • A webáruházunkban is kapható OSB-3 lapokat gyakran alkalmazzák kisebb melléképületek tetőszerkezetéhez. Ebben az esetben a tetőrácshoz rögzítik az OSB lapot, és cserép, zsindely vagy pala kerül rá. Az OSB-3 esetében a 3-as szám a mérsékelt vízállóságot jelöli, így ezek a termékek nedvesebb helyen is alkalmazhatók. 
  • Könnyűszerkezetes házak esetében belső válaszfalak is készülhetnek belőle, illetve hagyományos téglaépítésű házaknál felújíthatjuk és szigetelhetjük vele a belső falfelületeket. 
  • A bútorkészítés során is jól jön egy masszív tartófelület, amit OSB lapból ki tudunk alakítani. Asztalok, polcok, egyedi bútorok készítéséhez alkalmazhatjuk, hiszen az OSB 40 mm-es lap kellőképp merev, így biztosítja a bútor stabilitását.
  • Olcsón készíthetünk belőle raktározáshoz, tároláshoz, szállításhoz használatos dobozokat és ládákat. Akár tárolórendszereket is építhetünk, hiszen vastagsága révén remekül terhelhető. 
  • Az extra erős OSB lapok alkalmasak arra is, hogy  építkezéseken ideiglenes alátámasztásokat, szerkezeteket alakítsunk ki belőlük. 

Az OSB lap használatának előnyei

Az OSB lapok könnyen megmunkálható, vágható, fúrható, csavarozható anyagok. Természetes építőanyagok, hiszen fából készülnek, ugyanakkor sokkal olcsóbbak nála. Kevésbé hajlamosak a vetemedésre, jól bírják a hőmérséklet-változásokat. Természetes hő- és hangszigetelők, amelyekkel javíthatjuk a belső terek komfortját. Sokoldalúan felhasználható építőanyagok, bár a kültérre csak a vízálló típusok alkalmasak.

Amennyiben további kérdése merül fel az OSB lapok felhasználásával, kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Belépve, mint