Blog

Mire használhatjuk az OSB 40 mm vastagságú lapot?

2023.08.12 07:27
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB, azaz Oriented Strand Board lap könnyű megmunkálhatósága és praktikussága révén  népszerű építőanyag napjainkban. Az extra vastagságú, OSB 40 mm vastag lapot a házépítéstől a bútorkészítésig számos területen alkalmazhatjuk, blogcikkünkben ennek jártunk utána.

Készítsünk padlóburkolatot OSB 40 mm-es lap felhasználásával!

Az extra vastag OSB lapok annyira masszívak, hogy használhatjuk őket padlóburkolat készítéséhez is. Fontos, hogy száraz aljzatra telepítsük, mert hajlamosak a nedvesség felszívására, és ebből kifolyólag a deformálódásra. Érdemes vízszigetelést vagy párazáró réteget helyezni alájuk. A padlószint egyenletességét is célszerű ellenőrizni, és ha szükséges, padlókiegyenlítővel vízszintbe hozni. 

Az OSB lapokat a padló területének megfelelően méretre kell vágni, majd kötésben érdemes elhelyezni őket, hogy a toldások ne essenek egy vonalba. Ugyanakkor 2-3 mm hézagot is célszerű hagyni közöttük, hogy a fa természetes méretváltozása lehetővé váljon, elkerülve így a repedéseket vagy a deformálódást. Ezzel növelhetjük a stabilitást. Az OSB lapokat több helyen csavarozva az aljzathoz kell rögzíteni.

Nagyobb felületen a lapokat egymáshoz is lehet rögzíteni speciális rögzítőelemekkel. A védelem és az esztétikus megjelenés érdekében lehet őket csiszolni, lakkozni, festeni vagy viaszolni is. Egy melléképület, garázs, műhely padlózata esetében a felületkezelt lapokra nem szükséges más padlóburkolatot tenni. Ha a lakótérben alkalmazzuk, akkor a tetejükre laminált padlót, parkettát vagy akár padlócsempét is tehetünk.  

Fontos az is, hogy a padlóburkolat elkészítésénél figyelembe vegyük a gyártói előírásokat és ajánlásokat, amelyek az OSB lapok telepítésére vonatkoznak. A megfelelő előkészítés ugyanis tartósságot, stabilitást és esztétikus megjelenést biztosít. 

Mire használhatjuk még az extra vastag OSB lapot?

  • A webáruházunkban is kapható OSB-3 lapokat gyakran alkalmazzák kisebb melléképületek tetőszerkezetéhez. Ebben az esetben a tetőrácshoz rögzítik az OSB lapot, és cserép, zsindely vagy pala kerül rá. Az OSB-3 esetében a 3-as szám a mérsékelt vízállóságot jelöli, így ezek a termékek nedvesebb helyen is alkalmazhatók. 
  • Könnyűszerkezetes házak esetében belső válaszfalak is készülhetnek belőle, illetve hagyományos téglaépítésű házaknál felújíthatjuk és szigetelhetjük vele a belső falfelületeket. 
  • A bútorkészítés során is jól jön egy masszív tartófelület, amit OSB lapból ki tudunk alakítani. Asztalok, polcok, egyedi bútorok készítéséhez alkalmazhatjuk, hiszen az OSB 40 mm-es lap kellőképp merev, így biztosítja a bútor stabilitását.
  • Olcsón készíthetünk belőle raktározáshoz, tároláshoz, szállításhoz használatos dobozokat és ládákat. Akár tárolórendszereket is építhetünk, hiszen vastagsága révén remekül terhelhető. 
  • Az extra erős OSB lapok alkalmasak arra is, hogy  építkezéseken ideiglenes alátámasztásokat, szerkezeteket alakítsunk ki belőlük. 

Az OSB lap használatának előnyei

Az OSB lapok könnyen megmunkálható, vágható, fúrható, csavarozható anyagok. Természetes építőanyagok, hiszen fából készülnek, ugyanakkor sokkal olcsóbbak nála. Kevésbé hajlamosak a vetemedésre, jól bírják a hőmérséklet-változásokat. Természetes hő- és hangszigetelők, amelyekkel javíthatjuk a belső terek komfortját. Sokoldalúan felhasználható építőanyagok, bár a kültérre csak a vízálló típusok alkalmasak.

Amennyiben további kérdése merül fel az OSB lapok felhasználásával, kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com