2020. december 30.
2 perc

A zsindely felhasználásának előnyei

Családi házak esetében kifejezetten lényeges a megfelelő tetőszerkezet kialakítása, hiszen mind a biztonságos mindennapok megalapozása érdekében, mind a fűtés hatékonyságának kihasználása és beázások elkerülése miatt érdemes befektetni minőségi tetőbe. A cserepes lemezek mellett ma már kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a bitumenes zsindelyek, főleg abban az esetben, ha a ház tetejének a teherbírása korlátozott. Kifejezetten változatosan felhasználható, mivel számos színben és formában elérhető, mindemellett sokkal kedvezményesebb áron beszerezhető, mint az egyéb tetőfedő anyagok. 

 

A zsindely egyszerűen alkalmazható tagolt és íves tetők kialakításához is, annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy hajlított és könnyedén felveszi a tető ívét, így a legbonyolultabb és egyedi kinézetű tetők fedésére is alkalmas lehet. Új tetők építése mellett mindemellett akár palatetők átfedésére is alkalmazható. Azonban azzal érdemes tisztában lennie, hogy a zsindely csupán sima felületen használható, hagyományos lécezésű tető esetében nem alkalmazható. 

A zsindely felhelyezésének kulcsa

 

Az utóbbi esetben is létezik egy megoldás, OSB lapok segítségével vagy szélezett deszkák használata által orvosolható a probléma. Így már biztosított a sima felület, amelyre felkerülhetnek a zsindelylemezek. OSB esetében legalább 15 centiméteresnek kell lennie a lapoknak, míg deszkázásnál elegendő a 2 centiméteres vastagság. A felülettel szemben támasztott lényeges követelmény továbbá, hogy tiszta, száraz és sima legyen, hiszen csak így kivitelezhető a biztonságos és tartós rögzítés.

 

A zsindely alapanyag szempontjából több anyagból tevődik össze. Alsó része egy üvegfátyolbetétes oxidált bitumenlemez, amelyre a színes palaőrleményből készült felső réteg kerül. Megkönnyíti a felhelyezését, hogy a lemezek egész felülete öntapadós, azonban mégis szükséges biztonsági leszögelésekkel ellátni annak érdekében, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és időtálló maradjon. Legelterjedtebb változata a hódfarkú vagy téglalap forma, amely több színben is beszerezhető. Továbbá elmondható, hogy 90-130°C-ig hőálló, így nyáron is igen tartós olyan helyeken is, ahol közvetlen napsütésnek van kitéve.

 

A zsindely előnyei

 

A zsindely legnagyobb előnye, hogy könnyű, így olyan tetőkön is alkalmazható, amelyek teherbírási képessége kifejezetten alacsony. Az időjárás viszontagságaival és egyéb külső hatásokkal szemben nagy ellenállóságot mutat. Eső mellett tűz- és szélállóak egyaránt. Szakemberek, de akár Ön számára is kifejezetten egyszerű a telepítése öntapadó voltának köszönhetően, valamint éppen ezért kevés hulladék képződik a felrakásakor. Mindemellett mellette szólhat az a tényező is, hogy abban az esetben, ha valóban szakszerűen kerül felrakásra a zsindely, akkor nem juthat alá sem por, sem pedig víz. Amennyiben szeretné jobban megismerni a folyamatot, akkor keresse bátran szakembereinket!

 

Ennek tükrében nincs szükség alátétfóliára sem. Hangszigetelő képessége kiemelkedően jó a többi tetőfedő anyaghoz képest. Mindenekelőtt azonban érdemes kiszámolnia, hogy mennyi zsindelyre lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű csomagot vásároljon. A csomagok minden esetben tartalmazzák a lefedhető terület nagyságára vonatkozó méreteket, azonban mindig érdemes 10-20%-kal többet rendelni, hiszen számolni kell a gerinc és a kezdősorok kialakításával egyaránt. 

Belépve, mint