Blog

Forgácslap csavar méretek: segítünk választani!

2020.11.03 10:47
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lapok és rétegelt lemezek nagyon könnyen szerelhetők. A biztonságos rögzítéshez csak a megfelelő csavart kell megtalálni. A faforgácslap csavar méretek széles választékában nem mindig könnyű eligazodni, de szerencsére a folyamat nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hogyan kell megválasztani a csavar méretét?

 

A csavar méret választás elsősorban attól függ, hogy milyen átmérőjű lemezt szeretnénk rögzíteni, illetve milyen felületre dolgozunk. Más csavar kell akkor, ha egy fém hinta ülőlapját készítettük forgácslapból, és más, ha szigetelésnél a fa szerkezetre szeretnénk még egy lapot felfúrni. 

 

Fém felületre legegyszerűbben platócsavar használatával dolgozhatunk. Ezek között a csavarok között találunk úgynevezett önfúrós csavarokat is. Ezek közül néhányat akár előfúrás nélkül, például egy elektromos csavarbehajtó segítségével is használhatunk a fában. A fém részhez érve a csavar “szárnyai” egyszerűen letörnek. A munka pontosabb, kényelmesebb és gyorsabb vele. 

 

Ha fát fára rögzítünk, akkor a forgácslapcsavar a jó megoldás. Itt elsősorban az anyagok együttes átmérője határozza meg, mekkora csavarra van szükségünk. 

 

Faforgácslap csavar méretek és anyagok

 

Ha vékonyabb lapokkal dolgozunk, és a csavarnak nem kell nagy terhet tartani (mert például csak irattartó polcot, dobozt, babaházat készítünk), általában az olcsóbb, alumínium csavarok is megteszik. Ebből nyugodtan válasszuk a legkisebb méretet - esztétikusabb és kedvezőbb árú lesz az eredmény. 

 

Komolyabb bútordarabok, például könyvespolcok készítésének esetében érdemes 35 mm-es forgácslap csavart készleten tartani. Ezek a csavarok nagyjából minden általános célra megfelelnek: könyvespolcok, ágyrácsok rögzítéséhez, szekrények összetartásához is tudjuk használni őket.

 

Ennél komolyabb méretű csavarokra általában az épületszerkezeti munkáknál van szükség, főleg akkor, ha a lapokat függőlegesen kell rögzíteni. Ilyenkor már nem csak a hosszanti, hanem az oldalirányú terhelést és a lapok önsúlyát is figyelembe kell venni. A szélesebb csavarok nem csak nehezebben nyíródnak el, de kevésbé is vágnak bele a fába, erősebben tartanak. 

 

Számít a csavar anyaga?

 

A fa munkáknál a csavar anyaga jóval kevesebbet számít, mintha fémmel dolgoznánk. Az alumínium csavarok kissé könnyebben oxidálódnak és nagyobb eséllyel deformálódnak ugyan, mint a réz forgácslapcsavar, de hacsak nem speciális szerkezeteket kivitelezünk, nem lesz feltűnő a különbség. Bátran válasszunk olyat, amelyik színben illeszkedik a céljainkhoz. 

 

A csavarok behajtásához érdemes akkumulátoros csavarhúzót vagy erre alkalmas fúrógépet használni. Megfelelő szerszám és csavar választásával akár még az előfúrást is elkerülhetjük, bár még az önfúrós csavarok esetében is érdemes elvégezni ezt a folyamatot.

 

Ha komolyan gondoljuk az asztalosmunkát, érdemes otthon is egy kisebb csavarkészletet tartani. Kollégáink szívesen segítenek a megfelelő forgácslap csavar méretek kiválasztásában.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com