2 perc

Mire jó az extra erős, OSB 30mm-es lap? Mihez használhatóak a vékonyabb változatai?

Ebben a blogcikkben az OSB lap gyártását, típusait mutatjuk be, kitérve többek között az extra erős, OSB 30mm-es lap felhasználási lehetőségeire.

Ha ugyanis építkezünk, felújítunk, vagy valamilyen kerti építményt hozunk létre, a tartó funkciót ellátó gerendákon és deszkákon kívül szükségünk lesz burkolóanyagokra is. A fa burkolóanyagok egyik legismertebb típusa az OSB lap, amit sokféle célra felhasználhatunk.

Hogyan gyártják az OSB lapokat?

Az OSB, azaz az irányított szálelrendezésű lap készítésekor három réteg faanyagot ragasztanak össze műgyantával. Az egyes rétegek egymáshoz képest merőleges szálirányban állnak, ez növeli az OSB lap stabilitását. 

A ragasztó folyékony állapotban beszivárog a fa pórusaiba, ezáltal nagy felületen tartja össze az egyes rétegeket. A ragasztást a magas hőmérsékleten való préselés követi. Ha vízálló forgácslapot készítenek, akkor paraffinbevonat is kerül rá. 

Ennek a technológiának köszönhetően nagy szilárdságú anyagszerkezet keletkezik, ami nem hajlamos a vetemedésre. Sokféle felhasználását az is indokolja, hogy jó hő- és hangszigetelő anyag, ami könnyen vágható, fúrható, csavarozható. 

Méretválaszték

Az OSB lapokat többféle méretben gyártják, amelyek közül a felhasználási céljuknak megfelelően érdemes választanunk. Létezik 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 30 és 40 mm-es változat, amelyek mindegyike kapható telephelyeinken. 

Ezenkívül a normál és a nútféderes kialakítású OSB lapot különböztetjük meg. Ez utóbbi előnye, hogy könnyebb vele a munkavégzés, viszont kicsit drágább, és a 12 mm-es a legkisebb, 25 mm-es a legnagyobb vastagság. Funkcióját és minőségét tekintve nincs különbség a normál és a nútféderes változat között. 

 A vékonyabb OSB lapok felhasználási területei

A 6, 8, 10, 12 mm-es OSB lapokat elsősorban fal- és mennyezet burkolásra alkalmazzák. Könnyűszerkezetes házak falburkolatához vagy álmennyezet kialakítására, szarufák alá, a tető alsó síkjába történő beépítésre is kiválóan használható. A 10mm-es lapok zsaluzáshoz, kinti és benti burkoláshoz is alkalmazhatók.

A 15 mm-es OSB lapok a legáltalánosabban használt falburkoló elemek, ugyanis vastagságuknál fogva már nagyon masszívak. Ennek köszönhető, hogy a burkolóanyagként való felhasználáson kívül válaszfalként is megállják a helyüket, valamint masszív csomagolásokat, és szállításra alkalmas ládákat is készíthetünk belőlük. 

Mire használhatjuk a vastagabb OSB lapokat?

Minél vastagabb az OSB lap, annál kevésbé hajlítható, viszont annál strapabíróbb, szilárdabb. A 18 és 22 mm-es vastagság már olyan teherbírást jelent, ami lehetővé teszi, hogy állványpadlózatként, lépésálló felületként, melegburkolatok alatti úgynevezett vakpadlóként vagy tartós zsaluzatként is alkalmazhatjuk. 

Mikor van szükség az extra erős, OSB 30mm-es lap alkalmazására?

Az OSB 30mm-es lap vastagsága révén már kifejezetten nagy teherbírásra képest, ezáltal ritkább alátámasztással is jól terhelhető. Ennélfogva használhatjuk a bitumenes zsindely alá tetőhéjazatként, hiszen a zsindely felrakásához egyenes felületre van szükség, másrészt a hóterhelést is bírnia kell. 

Ez a termék zsaluzáshoz, járófelületek kialakításához, színpadborítás és dobogó készítéshez is megfelelő. Burkolhatunk vele garázst, létesíthetünk belőle ideiglenes kerítést. Az OSB lapból a 40 mm-es vastagság a jelenleg kapható legnagyobb méret, amelyet speciális esetekben használnak. Leginkább ott, ahol extra teherbírásra van szükség.

Amennyiben bizonytalan a megfelelő méretű termék kiválasztásában, vegye fel a kapcsolatot cégünk ügyfélszolgálatával, vagy keresse fel telephelyeink bármelyikét.

 

 

Belépve, mint