2021. május 03.
3 perc

Teraszburkolás – milyen anyagot használjunk?

Igen fontos, hogy teraszburkolás során a megfelelő anyagot válasszuk. Mind esztétikailag, mind pedig tartósság szempontjából lényeges a jó döntés, hiszen a szerelési munkálatokat nem szeretnénk egyhamar megismételni.

A teraszburkolatok fajtái

A teraszburkolatok közül leggyakrabban két fő típust használnak. Ugyan mindkettő általában a gyalult termékek között található meg, ez a két anyag igen eltérő. A szóban forgó teraszburkolatok a szibériai vörösfenyő, valamint a WPC.

Ezek közül a vörösfenyő a tradicionálisabb típus. Ugyan eredete régebbre nyúlik vissza, egyes szempontok alapján használata előnyösebb lehet a WPC-nél. Na de mi is az a WPC?

A WPC a fa és műanyag ötvözetét jelenti, habár fa helyett általában valamilyen rostokban gazdag növényi részt alkalmaznak elkészítéséhez. Az általunk értékesített WPC például 60%-ban bambusz rostport tartalmaz.

Műanyagokkal és vegyszerekkel kezelve, ezt az anyagot nagynyomású préssel véglegesítik. Ezáltal a fa természetes hatásával és a műanyagok előnyeivel is egyaránt rendelkezik.

A vörösfenyő előnyei teraszburkolásnál

A vörösfenyő egyik jó tulajdonsága, hogy igen ellenálló faanyag. Nem csak az elemek, de a folyamatos járkálás és a teraszon használt bútorok lábai is kárt okozhatnak a teraszburkolatban.

A vörösfenyő azonban megfelelő kezelés miatt a sérülések mellett a korhadásnak is ellenáll, nehezen szívja meg magát nedvességgel, élettartama pedig igen hosszú.

Természetes rajzolata igen gyönyörű, az általunk forgalmazott teraszburkolatok pedig mindkét felükön meg vannak munkálva. Ezáltal beszerelésnél Ön dönthet, hogy melyik oldaluk legyen felül az összkép függvényében.

A WPC előnyei teraszburkolásnál

A WPC-ből készült teraszburkolatok a műanyag jelenlétéből adódóan nem korrodálódnak, és rendkívül ellenállóak a korhadással, valamint a kártevőkkel szemben. Sem a penész, sem a rovarok nem kedvelik.

Mindemellett igen könnyen megmunkálható. Egyszerű vágni, formára igazítani, csavarozni, azonban az ütéseknek, kopásnak ellenáll. A szereléshez pedig kifejezett a WPC teraszburkolásra kitalált alkatrészeket is megtalálhatja nálunk.

A szélsőséges hőmérséklet nem okoz benne kárt, legyen szó akár hidegről, akár melegről, ráadásul a magas nyomás sem károsítja. Mindemellett az anyag hajlítható, ezáltal a szokatlanabb teraszok alakjához is könnyen hozzáigazíthatjuk.

Tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmas vízközeli teraszok, belső udvarok, kerti gyalogutak vagy medencék körüli burkolat lefektetésére. Amiatt pedig nem kell aggódni, hogy hamar cserére szorul, akár 20-25 évet is könnyedén átvészel.

Fontos a kinézet

A felsorolt teraszburkolat-típusok mind ellenállóak és hosszú élettartammal bírnak. Ezáltal, ha az egyéb előnyök számunkra nem olyan fontosak, az esztétikai tényező lehet az, ami döntésre bír.

Mint említettük, a vörösfenyő rajzolata természetes és gyönyörű, a teraszburkolat pedig két külön profillal is rendelkezik. Ezen a téren mit tud felmutatni a WPC?

Elsősorban a WPC teraszburkolatok három színben is kaphatók; fekete, sötétbarna, valamint narancs. Érdemes azonban észben tartani, hogy ezek az árnyalatok nem állandóak. Tervezés során vegyük figyelembe, hogy néhány év alatt 10-20%-os kivilágosodás fog fellépni a napsütés hatására.

Az elemek teljes keresztmetszetükben színezettek, így vágás, fúrás során nem kell attól tartanunk, hogy az új felület el fog ütni. Emellett a WPC burkolat is két profillal rendelkezik; bordázott vagy recézett, és magunk dönthetünk, hogy melyik forma illik leginkább a teraszunkhoz.

Ha egyéb kérdése lenne a teraszburkolatokkal kapcsolatban, a Káplár fatelep webáruház szakértő munkatársai állnak rendelkezésére.

Belépve, mint