2022. november 02.
2 perc

Könnyű tetőfedő anyagok és felhasználásuk

A könnyű tetőfedő anyagok olyan esetekben válnak igazán szükségessé, amikor a rendelkezésre álló tető viszonylag alacsony teherbírással rendelkezik, ám javítása vagy újjáépítése szükséges. Amikor tetőfedő anyagot választunk, fontos figyelembe venni néhány szempontot, hogy garantáltan tartós és maximális minőségű végeredményt érhessünk el, stabil és hosszan tartó tetővel a fejünk felett.

A tetőszerkezet tulajdonságai

 

Egy tetőszerkezet kivitelezése minden esetben egy bonyolult, alaposan megtervezett és szabvány szerint megépített, mérnöki, nagy felelősségű feladat. Éppen ezért annak javítása vagy építése során nem szabad semmit a véletlenre bízni! Hiszen senki sem örülne, ha a nappalijában landolnának a nem megfelelően elhelyezett tetőfedő anyagok egy vasárnap délután.

 

A tető terhelésére vonatkozó előírásokat minden esetben be kell tartani tetőfedő anyag választása során. Gyakran találhatjuk magunkat szembe azzal, hogy a fedésre nincs konkrét útmutató vagy irányadás, például azt illetően, hogy nehéz vagy könnyű tetővel van dolgunk. Emiatt a tetőfedés súlyát tekintve többféle lehetőség is szóba jöhet.

 

A tető terhelésének több összetevője van. Ide tartoznak a következők: szélterhelés, hóterhelés, burkolati terhelés (héjazat és lécek vagy deszkázat), a tetőszerkezet saját tömege és beépítési terhelések. A tető hajlásszöge is befolyásolja a terhelést, a hóteher az alacsony hajlásnál fontos szempont, a szélteher pedig inkább a meredek tetőknél számít.

 

Könnyű tetőfedő anyagok - minden egy helyen!

 

Ha könnyű tetőfedő anyagokról van szó, szóba jöhet a hagyományos bitumenes zsindely. Mivel a tetőszerkezet nem tud nagyobb súlyt elviselni, ideális alternatíva lehet, mint könnyű tetőfedési segítség. Nagyon hajlítható és rugalmas, így gyakorlatilag bármilyen felületre könnyen felragasztható. 

 

Bár a zsindelyhez használt alátétlemez és fogadószerkezet olcsóbbá teszi, mint más lehetőségek, tetőfedésként való alkalmazása mégis lényegesen költséghatékonyabb, mivel a tető gyorsabban és kevesebb anyagveszteséggel építhető. A bitumenes zsindely igencsak tartós anyag, amely teljes mértékben megakadályozza a nedvesség bejutását, emellett pedig UV-álló képessége is hangsúlyos érv a használata mellett.

 

A könnyű és sokoldalú polikarbonátok

 

A polikarbonát kétségtelenül az egyik erősebb gyártási anyag, sőt 250x erősebb, mint az üveg, így tartós és strapabíró lehetőséget kínál az építési projektekhez. Emellett szintén könnyű tetőfedő anyagnak számít. Valószínűleg mindenhol, nap mint nap találkozik polikarbonát anyaggal, de egyszerűen nem veszi észre, hiszen felhasználása számos szakterületen elterjedt, a legnépszerűbb természetesen az építőipar.

 

Erősségének köszönhetően nem csoda, hogy a polikarbonátot biztonsági burkolatokhoz használják, például védőfalak, vandálbiztos ablakok, valamint katonai és rendőrségi páncélozott járművek esetében. A fizikai szilárdsága és tartóssága annyira hatékony, hogy sokan a legjobb alternatívának tartják a szabványos üveggel szemben. 

 

Akár üvegházak anyagaként, akár előtetőként is kiválóan megállja a helyét. Hasonlóan a bitumenes zsindelyhez, szintén nagyszerű, UV-álló tulajdonsággal rendelkezik. Fontos azonban ügyelni arra, hogy a lemezek csupán egyik oldala van felruházva ezzel a képességgel, így nem mindegy, hogy melyik oldalát éri a nap.


Böngéssze végig a honlapunkon elérhető kiváló tetőfedő anyagokat, és szerezze be a felszerelésükhöz szükséges kiegészítőket is! Kérdés esetén örömmel segítünk, ha elérhetőségeink valamelyikén kapcsolatba lép velünk.

Belépve, mint