2022. november 26.
3 perc

Az OSB lap ragasztása - minden egy helyen!

Az orientált forgácslap, vagy OSB lap ragasztása elengedhetetlen lépés, amely elősegíti az anyag magas strapabírását és szilárdságát. A táblák tartóssága és hosszú élettartama egyedi felépítésüknek köszönhető. 

 

Különféle fajtái vannak; a normál és a nútféderes fajták egyaránt megtalálhatóak kínálatunkban. Az OSB lapokat általában fajtájuk és vastagságuk szerint osztályozzák. Cikkünkben kitérünk arra, miért is hasznos ez az anyag, és hogyan zajlik a ragasztás folyamata.

Kötelező szabványok a ragasztóanyagokat illetően

 

A ragasztott fa kémiai állapotának bármiféle megváltoztatása nélkül a ragasztó összekapcsolja a két fafelületet. A fa pórusai, felületi rései és sejtterei felszívják a folyékony ragasztókat. Ennek eredménye a ragasztási felület jelentős növekedése. A felületek ragasztása, vagy a ragasztó megszilárdulása után azok már csupán mechanikusan választhatók szét.

 

Keményen dolgozunk ennek megakadályozásán az OSB lapok gyártása során, mert a ragasztott hézag tönkremehet, ha a megengedettnél nagyobb fizikai igénybevétel éri. A faiparban használt ragasztóknak meg kell felelniük a következő szabványoknak:

 

  • Ellenállónak kell lennie a gombával, a penésszel és a vízzel szemben
  • Hosszú élettartammal kell rendelkezniük
  • Ne sértse fel a megmunkáló szerszámok éleit
  • Általános technológiai üzem felhasználása során kifogástalan minőségű legyen
  • A vízállósági fokozatokat külön szabványban határozzák meg
  • A ragasztóanyag szilárdsága egyenlő legyen a fa kohéziós szilárdságával

 

Tudnivalók a ragasztóanyagról

 

Az azonos vagy különböző anyagokból készült komponenseket egyesítő anyagot ragasztónak nevezzük. A ragasztás minőségét meghatározza az, hogy a ragasztó mennyire tapad meg a munkadarabon, amelyen meg akarunk dolgozni. 

 

A ragasztással létrejött ragasztókötés a ragasztó és a ragasztandó tárgy(ak) közötti molekuláris erőhatás eredménye. A ragasztóknak kétféle típusát különböztethetjük meg: természetes anyagokból készült, és szintetikusan előállított ragasztók szerint.

 

Valójában az OSB lapok 5% ragasztót, és 90% fát tartalmaznak. A fafajták osztályozása után háncsokat és mikrofurnérokat készítenek, megszárítják, majd ragasztóval bevonják. Mivel a fenyő természetesen tartalmaz gyantát, ami nagyon erőssé teszi a belőle készült OSB-t, az OSB lapok jellemzően fenyőfából készülnek, ami fontos tényező. 

 

Az OSB lap ragasztása - mit kell tudni?

 

A speciális ragasztó és a paraffinbevonat hatással van az OSB időjárásállóságára és változó vastagságára. Az OSB lapok rögzítése sem jelent problémát, mert erősek és egyszerűen kezelhetőek.

 

Egy jó minőségű faragasztó szinte minden fafajtával működik. Az OSB lapokból készült összekötő elemekhez nagy tapadószilárdságú anyagok használata szükséges. Korábban a fa volt az elsődleges anyag, de ma már nagyobb szerepet játszanak a vízbázisú ragasztók. Asztalosok és hobbi barkácsolók egyaránt ajánlják beltéri és kültéri használatra is egyedülálló alkatrészének vízálló tulajdonságai miatt az ilyen típusú anyagokat.

 

Az OSB lapokat általában fajtájuk és vastagságuk szerint osztályozzák. Weboldalunk kínálatában jelenleg 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30 és 40 mm-es variációk közül választhat. Rugalmassága miatt a legvékonyabb 6 mm-es OSB lemezünket burkolatok és ívek építésére is ajánljuk. Míg a legvastagabb 40 mm-rel nagyobb teherbírása miatt járófelület kialakítására is használható.

 

Böngéssze végig kínálatunkat, ha pedig kérdése merülne fel termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket bátran elérhetőségeinken!

Belépve, mint