2024. március 13.
2 perc

Fa gerenda különböző helyzetekre: melyiket válasszuk?

Fa gerenda különböző helyzetekre: melyiket válasszuk?

A fa a mai napig az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb alapanyagnak számít az építkezések során. Számtalan építményt lehet belőle felhúzni, az építőipar alapjának is tekinthető. A fa gerenda többféle felhasználási móddal rendelkezik és ma már többféle kialakítás is elérhető belőle, de mégis mire kell figyelni vásárlás során?

A fa gerenda sokoldalú és hasznos

Ott van például a BSH gerenda, ami egy igazán innovatív építőanyagnak számít és a segítségével hatékonyabb, fenntarthatóbb építkezés érhető el. Ez tulajdonképpen a bélelt szálgerendát jelenti, ami több előnnyel is rendelkezik a hagyományos változathoz képest. 

A gyalult termékek közé tartozik, egy olyan faalapú anyag, ami több rétegből áll. Ezeket ragasztóval illesztik össze, aminek köszönhetően nagyobb stabilitást és szilárdságot lehet elérni. A terhelhetőség és a feszítőszilárdság is növekszik a hagyományos változatokhoz képest.

Természetesen ezenkívül más fa gerenda is elérhető. Ilyenek például a lucfenyőből készült darabok is, amelyek hosszú élettartammal és nagy strapabírással rendelkeznek. A fenyők közül a luc a legismertebb, ami a tűlevelűek többségéhez hasonlóan hatékonyan kezelhető homogén faanyagának köszönhetően. Még megmunkálás nélkül is kiemelkedőnek, művészi hatásúnak számít a kezelt és a nyers fa is egyaránt. 

A jellegzetességüket a szövetszerkezetük adja. A lucfenyő felhasználása a faiparban kifejezetten elterjedtnek számít. Népszerű bútoranyag, ácsok, belsőépítészek is gyakran választják, de külső- és belsőépítészeknél is előkelő helyet foglal el a tervezés során.

A méretre is oda kell figyelni, pláne a fa gerenda esetében. Mérlegelni kell azt, hogy kültéri vagy beltéri felhasználásra szánjuk, mivel ez az alapanyag sokkal érzékenyebb a környezeti tényezőkre. A faanyagvédelem is elengedhetetlen, amivel megóvhatjuk a gerendákat a gombák és a penész kialakulásától, valamint más kártevők megjelenésétől. 4, 5 és 6 méteres lucfenyőgerendák is elérhetőek, amelyek keresztmetszete is változó: 10x10 cm, 12x12 cm és 15x15 cm. 

 

Mi készülhet fa gerendából?

Ötletekből nincs hiány, ajánlott a különböző okos, kreatív megoldásokról részletesen is olvasni. A nagyobb méretű fa gerenda tökéletes választás például tartószerkezetekhez, vázszerkezetekhez, tartóoszlopokhoz, mivel nagymértékben lehet őket terhelni. Nagy fesztávolságok áthidalásához is rendszeresen használják őket. Könnyű és egyben erős tetőstruktúrákat is létre lehet hozni a segítségével, de még födémekhez sem utolsó.

Egyedi formázhatóságuk még azt is lehetővé teszi, hogy dizájnos és tartós lépcsőket alkossunk belőle. Árnyékolók és gerendafüggönyök kialakítására is lehet használni. A kisebb elemek közé tartoznak a különböző bútorok, lépcsőkorlátok, valamint mennyezeti gerendák.

Tulajdonképpen határt egyedül a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat. A már említett lucfenyő egyszerre nyújt kiemelkedőt funkcionalitás és esztétikum területén is. 

 

Egyszerű a beszerzés

Fa gerenda ma már többféle kialakításban elérhető. A beszerzése ráadásul pár kattintás alatt is megoldható. Természetesen ehhez az is kell, hogy pontosan tudjuk mire is van szükségünk. Akkor sincs probléma, ha egyelőre még csak nézelődünk. 


Ha kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni a fa gerendák világában, megtalálni az ideális kialakítást, méretet és formát.

Belépve, mint