2024. június 28.
2 perc

Az akác fűrészáru előnyei, avagy mire érdemes használni?

Az akác fűrészáru előnyei, avagy mire érdemes használni?

Az építkezésekhez, felújításokhoz vagy csak egy egyszerűbb barkácsoláshoz megtalálni a megfelelő alapanyagot sokszor nem egyszerű feladat. A fát már évezredek óta használják az építőiparban, valamint az otthoni szerkezetek megalkotásához, ez napjainkra sem változott. Az akác fűrészáru is népszerűnek számít a barkácsolók és szakemberek körében egyaránt.

Az akác fűrészáru tulajdonságai

Ma már sok mindent lehet építeni minőségi alapanyagokból. A beszerzésük sem bonyolult feladat. A fűrészáruk közé tartoznak a lécek, deszkák, pallók, szarufák, gerendák, de szárított (és gyalult) fűrészáru is egyszerűen rendelhető, ahogy zsaludeszkák is. 

Érdemes olvasni a megfelelő technikákról, alapanyagokról, hogy az egyes szerkezetekhez mit ajánlott használni, melyik nyújtja a legjobb teljesítményt. A minőségi faanyagok segítségével az építkezések, felújítások és otthoni barkácsolások sokkal gyorsabban, egyszerűbben végezhetőek el. A végeredmény miatt sem kell aggódni, garantáltan tartós szerkezeteket hozhatunk létre.

Az akác fűrészáru jellemzői közé tartozik, hogy szilárd és nagyon kemény. Ennek a növénynek a megmunkálása nehéz és nagyon energiaigényes. A belőle készült fűrészáruk ragasztása és felületkezelése is nagy odafigyelést igényel. 

Általában kültéren használják, mivel rendkívül tartós. Tökéletes kerítésoszlopokat, szőlőkarót vagy vezetékoszlopokat lehet belőle alkotni. Ma már sokszor használják beltéren is a bútorasztalosok, de az épületasztalos-iparban is előtérbe került. Az ingatlanon belül konyhai munkapult, parketta formájában találkozhatunk vele. A teraszburkolatok terén is igazán kiemelkedő, mivel csúcsminőségű burkolat készülhet belőle. 

Akár a trópusi fafajokat idéző, rendkívül esztétikus, mély csokoládébarna színt is el lehet érni termikus kezeléssel, gőzöléssel. Az akác egy átlagosan 30-40 méter magasra növő fa, a törzse pedig erdei telepítés esetén egyenes. Gyorsan növő fa és hosszú élettartammal rendelkezik. Magyarországon például az akácerdőket már 30 éves korukban kivágják. 

 

Megéri vele dolgozni

Fontos, hogy a különböző projektek során figyeljünk a fűrészáru méretekre. Nincs ez másképp az akác esetében sem. Magyarországon már 18. századtól számít honosnak, a fája kemény, tartós és nehéz. Egyedülálló a kopásállósága is. 

Érdemes azonban felkészülni a munkára, mivel a nyersanyag átmérője miatt kevés göcsmentes rész található benne a többi fafajtához képest. A nagyméretű csomók között a távolság általában 60-70 cm, valamint korhadt göcsökkel is találkozhatunk.

Mivel nagyon kemény és szilárd, elég fárasztó lesz vele a munka. A tárolásnál továbbá figyelni kell arra, hogy különleges védelemre nincs szüksége. Ha pedig gőzzel lágyítjuk, akkor könnyen hajlítható, ezért is lehet belőle egyedi bútorokat, szerkezeteket építeni. Megfelelő minőségben lehet ragasztani, de itt is kihívásokra kell számítani. 

A felületkezelésről se feledkezzünk meg, amihez olyan olajokat és/vagy lazúrokat kell használni, amelyek képesek a kiemelkedően tömör szerkezetébe beivódni. Az akác fűrészáru segítségével különleges és rendkívül tartós oszlopokat, bútorokat és burkolatokat hozhatunk létre.

 

Minőségi alapanyagok beszerzése

Webáruházunk kínálatából egyszerűen megrendelhető a szükséges fűrészáru. A faanyagok védelme, ápolása, karbantartása is könnyedén megoldható a különböző favédő lazúrok, olajok segítségével. Az akác fűrészáru napjainkban egyre népszerűbbnek számít, mivel számtalan helyzetben lehet tökéletes alapanyag.

Belépve, mint