2023. június 05.
2 perc

Milyen lambériaméretek kaphatók, és ezeket mire használjuk?

A modern építészeti megoldások nem szakadnak el a hagyományos, fa építőanyagoktól, hiszen a természetességre törekvés fontos szempont. Napjainkban is népszerű burkolóanyag például a lambéria. A különböző lambériaméretek közül azonban érdemes azt választanunk, amelyikkel a legkönnyebben, minél kevesebb toldással tudjuk burkolni az adott felületet.

A lucfenyő és a borovi fenyő lambéria tulajdonságai

 

Webáruházunkban lucfenyő és borovi fenyő lambériát forgalmazunk. Mindkét fafajtának megvannak a maga előnyei, a lucfenyő tartós, szilárd anyag. Esztétikus rajzolata és szövetszerkezete minden helyiségben szép látványt nyújt. Kellemes meleg, világos színével és finom erezetével otthonos hangulatot teremt. Könnyen megmunkálható anyag, amit tetszés szerint vághatunk, alakíthatunk. Jó hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ellenáll a kisebb mechanikai hatásoknak, megfelelő használat mellett hosszú élettartamú lesz. 

A borovi fenyő lambéria is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, hiszen az egyik legellenállóbb fenyőfajta, amely tulajdonságait tekintve a vörösfenyő és a lucfenyő között helyezkedik el. Az idő múlásával az előbbihez hasonló színárnyalatúvá válik, de egyedi erezete végett ekkor is esztétikus látványt fog nyújtani. Tartós anyag, amelyet könnyen megmunkálhatunk, vághatunk, csavarozhatunk. Magas gyantatartalmának köszönhetően hosszú élettartammal rendelkezik. 

 

Lambériaméretek és típusok

A lucfenyő lambériából szélesség és vastagság szempontjából két méretet forgalmazunk webáruházunkban, a 14x121mm és a 12,5x96 mm méretű lambériát. Ezek a profilkialakításban is különböznek, hiszen a szélesebb gömbölyített, a keskenyebb pedig trapéz alakú. Mindkét termék hosszúsága 4000 mm. 

A borovi fenyő lambéria mérete 12,5x96x4000 mm, trapéz profilú termék. Mindhárommal esztétikus és tartós beltéri burkolatot, álmennyezetet alakíthatunk ki. Kültéri alkalmazásra inkább a 14x21x4000mm-es, gömbölyített lucfenyő lambériát javasoljuk. Ebben az esetben azonban célszerű felületkezeléssel védeni a faanyagot az időjárási tényezőkkel szemben.

 

Álmennyezet lambériából

A lambéria hagyományos felhasználási módja, ha falburkolatot készítünk belőle, ezzel egy rönk- vagy faház idilli hangulatát megteremtve otthonunkban. Az így kialakított falrész könnyen tisztán tartható, esztétikus látványt nyújt.  Ám akkor is különleges hatást érhetünk el, ha a lambériából alakítjuk ki a mennyezetet. 

Ez történhet úgy, hogy úgynevezett látszógerendás mennyezetet készítünk, aminek a burkolóanyaga lesz a lambéria, vagy akár úgy is, hogy a meglévő mennyezetet burkoljuk lambériával. Ez utóbbi megoldást akkor szokták alkalmazni, amikor a mennyezeti vakolat folyton megrepedezik, hiszen a lambériával eltakarhatjuk a repedezéseket, és tartósan szép mennyezetet tudunk kialakítani.

Innentől kezdve nem kell néhány évente felújítanunk, festenünk, hiszen a - megfelelően kiválasztott, jó minőségű és szakszerűen felszerelt lambéria - nagyon sokáig szép marad. A felszereléshez szükséges lambériakapcsokat 3 mm-es és 5 mm-es méretben forgalmazzuk.

Amennyiben további kérdése van lambéria kiválasztásával kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez, vagy érdeklődjön személyesen bármelyik telephelyünkön.   

Belépve, mint