2024. április 05.
2 perc

A 15x15 gerenda felhasználási lehetőségei

A 15x15 gerenda felhasználási lehetőségei

A különböző gerendákat már évtizedek, ha nem évszázadok óta használják az építőiparban. Számtalan felhasználási és alkalmazási módjuk van. Kisebb és nagyobb szerkezeteket egyaránt létre lehet belőlük hozni. Ráadásul többféle anyagból is készülhetnek attól függően, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. A 15x15 gerenda számít az egyik legnépszerűbb választásnak.

A 15x15 gerenda segítségével mit lehet készíteni?

Érdemes olvasni a fagerenda méretekről, felhasználásukról, mivel számtalan helyzetben lehet rájuk támaszkodni (akár szó szerint is). A gerendák ma már többféle módon is készülhetnek. Az egyik legstabilabbnak és legnépszerűbbnek még mindig a lucfenyő számít, pláne a faiparban. 

Rengetegszer használják bútoranyagnak, de az ácsok, belsőépítészek közkedvelt alapanyaga is egyben. Belső- és külsőépítészethez egyaránt tökéletesen alkalmazható. Természetesen a tisztán fából készült gerenda mellett más is elérhető.

Ilyen például a BSH gerenda, ami napjainkban igazán innovatívnak számít. Fenntarthatóbb és hatékonyabb lehet az építkezés a segítségével. A gyakorlatban ez a bélelt szálgerendát jelenti, ami több előnnyel is rendelkezik a többi változathoz képest. Ez is a gyalult termékek közé tartozik és több rétegből áll. 

Az egyes rétegeket ragasztóval illesztik össze, így nagyobb szilárdság és stabilitás érhető el. A hagyományos fagerendákhoz képest a feszítőszilárdság és a terhelhetőség is növekszik. Az ebből készült szerkezetek sokkal hosszabb élettartammal fognak rendelkezni. Természetesen ez a lucfenyővel is elérhető, ami a fenyők közül a legismertebbnek számít. Megmunkálás nélkül is nagyon esztétikus, ha pedig külön kezeljük, akkor mutatósabb és stabilabb lesz.

Függetlenül attól, hogy pontosan miből készül a 15x15 gerenda, több felhasználási módja is van. Komplett tetőszerkezeteket lehet belőle alkotni, de a pergola, terasz és kerítés építésénél is előszeretettel használják. Födémekhez és látszó födémekhez, valamint belső térelválasztók, galériák létrehozásához is alkalmazzák.

 

Miért éppen a fából készült változatot használjuk?

A fának rengeteg előnye van, amiről érdemes olvasni részletesen. Ezek közé tartozik többek között az, hogy figyelemre méltó a nyomó-, szakító- és hajlítószilárdsága. Mivel levegővel töltött cellás szerkezete és kisebb hőtágulása van a többi anyaghoz képest, ezért a hőszigetelő képessége is több mint kiváló lesz. A fa a nedvességet is képes felszívni a levegőből, hogy otthonunk páratartalmát még jobban tudjuk kezelni. Ha pedig túl száraz a levegő, akkor a sejtfalak nedvessége felszabadulhat, így még a szárazság idején is kiegyensúlyozott állapotot idézhet elő.

A mai modern eljárásoknak köszönhetően pedig már nem kell amiatt aggódni, hogy a fa túl hamar elkezd korhadni, vagy az időjárás és a különböző kártevők súlyosan károsíthatják a szerkezetét és esztétikáját. 

Olyan vegyületeket kutattak ki és hoztak létre, amelyekkel ha megfelelően kezeljük a fát, akkor hosszú éveken, évtizedeken keresztül képes lesz megőrizni makulátlan állapotát. Ráadásul a fenntarthatóság felé is tehetünk egy határozott lépést. A mai fa és faalapú áruk többsége ugyanis fenntartható erdei erőforrásokból származik.

 

Többféle szerkezet közül lehet válogatni

A 15x15 gerenda mellett még számos méret, kialakítás érhető el. Ezekről érdemes előzetesen tájékozódni, de ha kérdése van vagy nem tudja melyik lenne az ideális választás, akkor keressen minket bizalommal és segítünk eligazodni.

Belépve, mint