2022. március 30.
2 perc

Hatékony bitumenes tetőfedő anyagok

A bitumenes tetőfedő anyagok a tetőfedés legnépszerűbb eszközei, hiszen számos lenyűgöző előnnyel rendelkeznek más anyagokhoz képest. Ideális választásnak bizonyulhatnak olyan esetekben, amikor fontos, hogy az anyag könnyű legyen, mert a tetőszerkezet súlybírása alacsony. 

 

A bitumenes zsindellyel való munka is igazán egyszerű, rugalmassága és jó hajlíthatósága miatt a szakemberek kimondott kedvencének számít.

A bitumenes tetőfedő anyagok előnyei

 

A bitumenes anyagok rendkívüli ellenálló képességükről híresek. A káros UV-sugárzás mellett a nedvességet is képesek maximális mértékben kizárni, így egy igen tartós és hatékony alapanyagról beszélhetünk. 

 

Az extrémebb időjárási körülményeknek, például erős szélnek, közvetlen, tartós napsütésnek, heves esőzésnek, de még a tűznek is remekül ellenáll. Emellett pedig hangszigetelő képessége is jobb a többi tetőfedőnél.

 

Mivel a bitumen kis súllyal rendelkezik, ezért a felhelyezése sem megterhelő feladat. Hajlékonysága miatt pedig akár ívelt tetőknél is formára igazíthatóak, amennyiben a dőlésszög nem túl alacsony.

 

Az egyetlen fontos tényező, amelyre figyelni kell, az a felület simasága, amelyre a bitument helyezzük. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a súlyeloszlás egyenetlen lesz, és az anyag elengedhet néhány helyen. Bár biztonsági szögeléssel toldozhatjuk, foltozhatjuk a problémát, valódi megoldást csak a megfelelő felület biztosítása hozhat.

 

Jól jön az öntapadós felület

 

A bitumenes tetőfedő anyag hátoldala öntapadós, mely ragasztóanyag elképesztően erős. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzák például palatetők átfedésénél. A hatékony rögzítésnek köszönhetően vízszintes felületek fedésére is nagyszerűen használható, tűzállósága miatt pedig tűzfalként is tekinthetünk rá.

 

Az egymáshoz jól illeszkedő lemezek miatt a 15°-nál magasabb dőlésszög esetében semmi problémát nem tapasztalhatunk. Ennél alacsonyabb mértéknél azonban előfordulhatnak kellemetlenségek, például beázás. Ezt a leghatékonyabban egyéb anyagokkal, illetve módszerekkel ajánlott orvosolni.

 

Szükséges kiegészítők

 

A bitumenes zsindely a már említett könnyű megmunkálhatósága mellett azért is előnyös, mert szinte bármilyen felületre illeszthető. Érdemes tudni, hogy a bitumenes zsindelytető használatához mindenképpen szükséges alátétlemezt, illetve fogadószerkezetet is biztosítani, amelyek első blikkre drágának tűnhetnek. 

 

Ha azonban alaposan végiggondoljuk és kiszámoljuk a költségeket, sokkal biztatóbb eredményre juthatunk. A minimális anyagveszteség és a gyorsaság miatt a bitumenes zsindely használata jóval gazdaságosabb megoldást nyújt, mint más tetőfedő anyagok.

 

A munkálatok elvégzéséhez zsindelyszegek beszerzéséről is érdemes gondoskodnunk. A honlapunkon különféle színű szegeket vásárolhat, ízlésének és igényeinek megfelelően.

 

Mire figyeljen oda vásárláskor?

 

Bitumenes zsindely beszerzése előtt érdemes alaposan kiszámolni, hogy mennyi alapanyagra lesz szükség, ugyanis honlapunkon ezeket csomagban vásárolhatja meg. Az IKO Superglass zsindely csomagja 3 négyzetméter lefedésére alkalmas. Ezeket fekete, mélykék, árnyalt barna, szürke, amazonas zöld és vörös színben rendelheti meg.

 

A gerinc és a kezdősorok kialakítása miatt érdemes a kiszámolt mennyiségnél körülbelül 10-20%-kal többet beszerezni. Amennyiben a weboldalunkon elérhető tetőfedő anyagokról, annak kiegészítőiről vagy egyéb termékekről érdeklődne, tegye fel kérdéseit bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint