2021. október 28.
2 perc

Bádoglemezek szerepe a csatornaépítésben

A csatornarendszer kiépítéséhez szükséges némi szerelési tapasztalat, és kiváló minőségű bádoglemezek. Ahhoz, hogy egy épület biztonságos és tartós legyen, elengedhetetlen a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítása. A falak nedvesedése és a nagy mennyiségű víz lezúdulása súlyos károkat okozhat, ezért érdemes alapos figyelmet szentelni a tervezésnek és kialakításnak.

 

A megfelelő kiépítéshez az alapos tervezés is elengedhetetlen, főleg a tető vonalának követése okozhat kihívást. A különböző kialakítású részek kritikusan fontosak, mivel nem helyettesíthetik egymást.

 

A bádoglemezek olyan vízálló fémből készült elemek, amelyek biztosítják a tetőket a csapadék elleni beázástól. Kínálatunkban több méretű, remek minőségű bádoglemez közül válogathat vízelvezető rendszerének kiépítéséhez!

A bádoglemezek feladata és előnyei

 

A bádoglemezek feladata az, hogy áthidalják a különböző hézagokat és réseket az ereszcsatorna kialakításában. Nagy előnyük, hogy könnyen munkálhatóak, és rendkívül tartósak, így megakadályozzák a víz alsó rétegekbe, akár a talapzatba történő lezúdulását. 

 

Vízállóak, és nem csak a nedvességet tartják távol, de a szigetelésben is remekül közreműködnek annak tartósságát biztosítva.

 

A bádoglemezek különösen fontos szerepet játszanak az őszi, téli csapadékos és havas időszakok okozta nehézségek leküzdésében.

 

A vízelvezető rendszer

 

A szegmensek egyike, az ereszcsatorna könnyű kialakítása miatt nem okoz nagy fejtörést. Ezek a típusú csatornák felfogják és tovább vezetik a vizet a rendszer egy egyenes szakaszán. 

 

Az ehhez tartozó szegletcsatornák abban segítenek, hogy a nem egyenes szakaszokat is összeköthessük, a végeket pedig lezárt végződésekkel fedhessük be.

 

A csonkos csatorna feladata, hogy a talaj felé vezesse a csapadékot, amelyet lefolyócsövekkel, betorkolló üstökkel, hattyúnyakkal, és ráncolt kifolyóval tehetünk meg.

 

A rögzítés tartósságát csatornatartók használatával biztosíthatjuk. Négyféle típusú szár segíthet az elhelyezésben, amelyek a csavart, hajlított és egyenes típusú, valamint homlokdeszkára erősíthető verziók.

 

A lefolyócsövek stabilitásához pedig különböző lefolyóbilincseket szükséges alkalmazni.

 

Milyen problémák fordulhatnak elő?

 

Vízelvezető rendszer kiépítésekor előfordulhat olyan eshetőség, hogy két felület nem érintkezik tökéletesen, így hézagot hagyva maguk között, ahol a víz lefolyhat. Ilyen esetben segíthetnek a falszegély lemezek és a hajlatbádog, valamint bitumenes tetőnél az oromszegély is jól jöhet.

 

Ha olyan incidenssel találkozna, ahol a bádoglemezek nem nyújtanak megoldást, a horganyzott síklemez oldhatja meg a problémát. A könnyen megmunkálható, vízhatlan 1 m x 2 m-es fémlapok segítségével egyedi méretet készíthet a hézagok áthidalására.

 

Bár nagyon kedvező lenne, de általánosságban nem jellemző, hogy egy tető egyenes, sima, és kiálló elemek nélküli legyen. A tervezésnél számolnunk kell antennákkal, kéményekkel, amelyek kritikus pontok lehetnek beázás tekintetében. 

 

Az ezeken a helyeken található résekre megoldást nyújthatnak például a kéményszegély lemezek. Ezek az elemek több méretben is elérhetőek, és könnyen igazíthatóak a legtöbb kéménytípushoz.

 

Antennákkal való munkálatok során az antennakivezető bádogok segíthetnek eltakarni a hézagokat.

 

Ha azonban egyik módszer sem segít, a síklemeznek is érdemes adni egy esélyt!

 

Amennyiben csatornaépítésbe fogna, válassza a honlapunkon elérhető remek minőségű bádoglemezeket és az egyéb kiegészítőket! Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésére, várjuk szíves megkeresését elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint