Blog

A strapabíró BSH gerenda jelentése és jellemzői

2023.08.29 11:44
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Ebben a blogcikkben a BSH gerendák jelentéséről, tulajdonságairól, felhasználási területeiről olvashat. A hagyományos fagerendák mellett az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbek a rétegragasztott, vagy más néven BSH gerendák. Ezek az építőanyagok - az erősségüknek köszönhetően - a tetőszerkezet készítéstől a barkácsolási projektekig sokféle építési célra felhasználhatóak.

A BSH gerenda jelentése és az elnevezés eredete

A BSH gerenda jelentése a német Bau Struktur Holz kifejezésből ered, és a rétegragasztott faszerkezetre utal. Ezek a gyalult termékek között megtalálható gerendák magas minőségű, strapabíró, tartós építőelemek, amelyek ötvözik a rétegragasztás előnyeit a faanyagok erősségével és esztétikájával.

Hogyan történik a gyártás?

A gyártási folyamat első lépése a megfelelő anyagok kiválasztása. Ez általában jó minőségű, szárított fenyő- vagy egyéb keményfa, amelyet megfelelő méretre és lamellákra vágnak. Ezeket úgy helyezik el, hogy a rétegek egymásra keresztirányban legyenek, illetve a tervezett méretnek és alaknak megfeleljenek. 

Az egyes rétegeket speciális ragasztóval összeragasztják és összenyomják. A ragasztó közéjük hatol, és száradás után erős kötés jön létre a faanyag rétegei között. Ezt követően hőkezelésnek vetik alá, így további stabilitást és tartósságot biztosítsanak. A feldolgozott építőanyagot végül a tervezett méretre vágják.

A BSH gerenda tulajdonságai

  • Ezek az építőanyagok rendkívül erősek és stabilak. Képesek nagy terheléseket hordozni anélkül, hogy kis mértékben is deformálódnának vagy meghajlanának. 
  • A ragasztóanyag révén jól ellenállnak az időjárási tényezőknek, például a nedvességnek,  illetve a farontó rovarok és gombák káros hatásának.   
  • A gyártási eljárásnak köszönhetően egyformán jó minőségben készülnek az egyes késztermékek, amire a tervezés során alapozni lehet. 
  • A hagyományos gerendákhoz képest nagyobb tűzállósággal rendelkeznek, ami által növelhető az épületbiztonság. 
  • Bár nagyon masszív, erős építőanyagok, a súlyuk viszonylag könnyű, ami elősegíti a velük való munkavégzést, és az egyszerű szállítást. 
  • Sokféle építési projektben alkalmazhatjuk őket a tetőszerkezetektől, a padlórendszereken át az oszlopokig, hiszen vízszintes és függőleges alkalmazásra egyaránt megfelelnek.
  • Szinte bármilyen méretben el lehet őket készíteni, így adott esetben egyedi igényeknek is megfelelnek.

A legfontosabb alkalmazási területek

A ragasztott gerendák stabilitása és teherbírása nagy, ezért ideálisak tetőszerkezetek, tetőterek, tornácok kialakításához. A belőlük készült oszlopok és tartók stabilan tartják a rájuk helyezett tetőszerkezetet. 

A webáruházunkban és telephelyeinken forgalmazott ragasztott gerenda 8x16x cm-es, 10x10 cm-es, 12x12 cm-es, 14x14 cm-es, 16x16 cm-es és 16x32 cm-es méretben kapható. Így a tervezett építési projektnek megfelelően célszerű a méretet meghatározni. A rétegragasztott gerendákról általánosságban elmondható, hogy kisebb méret elegendő ugyanakkora terheléshez, mintha hagyományos faterméket használnánk.


Amennyiben további kérdése merülne fel termékeink kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel, vagy érdeklődjön személyesen valamelyik telephelyünkön.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com