2023. augusztus 29.
2 perc

A strapabíró BSH gerenda jelentése és jellemzői

A strapabíró BSH gerenda jelentése és jellemzői

Ebben a blogcikkben a BSH gerendák jelentéséről, tulajdonságairól, felhasználási területeiről olvashat. A hagyományos fagerendák mellett az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbek a rétegragasztott, vagy más néven BSH gerendák. Ezek az építőanyagok - az erősségüknek köszönhetően - a tetőszerkezet készítéstől a barkácsolási projektekig sokféle építési célra felhasználhatóak.

A BSH gerenda jelentése és az elnevezés eredete

A BSH gerenda jelentése a német Bau Struktur Holz kifejezésből ered, és a rétegragasztott faszerkezetre utal. Ezek a gyalult termékek között megtalálható gerendák magas minőségű, strapabíró, tartós építőelemek, amelyek ötvözik a rétegragasztás előnyeit a faanyagok erősségével és esztétikájával.

Hogyan történik a gyártás?

A gyártási folyamat első lépése a megfelelő anyagok kiválasztása. Ez általában jó minőségű, szárított fenyő- vagy egyéb keményfa, amelyet megfelelő méretre és lamellákra vágnak. Ezeket úgy helyezik el, hogy a rétegek egymásra keresztirányban legyenek, illetve a tervezett méretnek és alaknak megfeleljenek. 

Az egyes rétegeket speciális ragasztóval összeragasztják és összenyomják. A ragasztó közéjük hatol, és száradás után erős kötés jön létre a faanyag rétegei között. Ezt követően hőkezelésnek vetik alá, így további stabilitást és tartósságot biztosítsanak. A feldolgozott építőanyagot végül a tervezett méretre vágják.

A BSH gerenda tulajdonságai

  • Ezek az építőanyagok rendkívül erősek és stabilak. Képesek nagy terheléseket hordozni anélkül, hogy kis mértékben is deformálódnának vagy meghajlanának. 
  • A ragasztóanyag révén jól ellenállnak az időjárási tényezőknek, például a nedvességnek,  illetve a farontó rovarok és gombák káros hatásának.   
  • A gyártási eljárásnak köszönhetően egyformán jó minőségben készülnek az egyes késztermékek, amire a tervezés során alapozni lehet. 
  • A hagyományos gerendákhoz képest nagyobb tűzállósággal rendelkeznek, ami által növelhető az épületbiztonság. 
  • Bár nagyon masszív, erős építőanyagok, a súlyuk viszonylag könnyű, ami elősegíti a velük való munkavégzést, és az egyszerű szállítást. 
  • Sokféle építési projektben alkalmazhatjuk őket a tetőszerkezetektől, a padlórendszereken át az oszlopokig, hiszen vízszintes és függőleges alkalmazásra egyaránt megfelelnek.
  • Szinte bármilyen méretben el lehet őket készíteni, így adott esetben egyedi igényeknek is megfelelnek.

A legfontosabb alkalmazási területek

A ragasztott gerendák stabilitása és teherbírása nagy, ezért ideálisak tetőszerkezetek, tetőterek, tornácok kialakításához. A belőlük készült oszlopok és tartók stabilan tartják a rájuk helyezett tetőszerkezetet. 

A webáruházunkban és telephelyeinken forgalmazott ragasztott gerenda 8x16x cm-es, 10x10 cm-es, 12x12 cm-es, 14x14 cm-es, 16x16 cm-es és 16x32 cm-es méretben kapható. Így a tervezett építési projektnek megfelelően célszerű a méretet meghatározni. A rétegragasztott gerendákról általánosságban elmondható, hogy kisebb méret elegendő ugyanakkora terheléshez, mintha hagyományos faterméket használnánk.


Amennyiben további kérdése merülne fel termékeink kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel, vagy érdeklődjön személyesen valamelyik telephelyünkön.

Belépve, mint