2 perc

Miért lett népszerű napjainkban a lambéria felrakása mennyezetre?

A régi parasztházak jellegzetes megoldása volt a fából készült mennyezet. Napjainkban ez a megoldás a reneszánszát éli, ugyanis egyre többen alkalmazzák a fát belsőépítészeti megoldásokhoz. Többek között divat lett a lambéria felrakása mennyezetre, amivel esztétikus és természetes hatást érhetünk el.

A lambériából készült mennyezettel kapcsolatban megkülönböztetünk két esetet. Az egyik, amikor a már meglévő, hagyományos mennyezetet szeretnénk burkolni lambériával, a másik pedig amikor eleve úgy építjük a házat, hogy látszógerendás lambériás mennyezetet alakítunk ki.

Miért előnyös a lambéria felrakása mennyezetre?

Egy régebben épült ház esetében gyakori probléma, hogy a régi mennyezeten megreped a vakolat, így folyton javítanunk kell, ha szép látványt szeretnénk elérni. Ha nem akarjuk folyton glettelni és hálózni a mennyezetet, érdemes álmennyezetet rögzíteni a plafonra. Ez készülhet valamilyen fa burkolóanyagból, például lambériából

Ebben az esetben a meglévő mennyezetre keretet készítünk, és erre rögzítjük a választott anyagot. A lambéria esetében ez a keret párnafák, azaz 3x5 centiméteres tetőlécek felrakásával kerül kivitelezésre. Ezeket legalább 10-es dübelek és 80-as csavarok segítségével egymástól 60 cm-es távolságra rögzítjük. 

Fontos, hogy a leendő álmennyezet síkját vízmértékkel és lézerrel mérjük össze, hogy ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek. A lécek vízszintesek legyenek, ha szükséges, faékkel korrigáljunk.

Lambéria felrakása függesztett álmennyezetre

Ha a lakás belmagassága nagy, vagy felülről is szigetelni szeretnénk, lehetőség van arra is, hogy az álmennyezetet a jelenlegi plafontól lejjebb alakítsuk ki. Ezt a plafonhoz csavarozott, úgynevezett direktfüggesztőkkel oldhatjuk meg. 

Ebben az esetben az oldalfalakra úgy kell rögzíteni a párnafákat, hogy mindenképp egy síkban legyenek, hiszen ezekhez kerül beállításra az álmennyezet szerkezete. Erre kerülnek rögzítésre a párnafák, amihez majd a lambériát helyezzük.

A lambéria rögzítési módjai

Régebben a lambériát kisméretű szegekkel és csavarokkal rögzítették úgy, hogy azok ne legyenek láthatóak. Manapság a gyártók készítenek kifejezetten a lambéria felrakására szánt vasalatokat, amelyekkel egyszerű a rögzítés. Ezek a vasalatok egyrészt tökéletesen illeszkednek a lambériák nútjába, másrészt masszív rögzítést biztosítanak.

Látszógerendás lambériamennyezet

A családi házak tervezése során gyakran merül fel az az igény, hogy a ház egyes helyiségeiben vagy akár az egész házban fából készüljön a mennyezet. Ezt a látszógerendás mennyezeti megoldás alkalmazásával érhetjük el. A gerendák közé például borovi fenyő lambériát helyezhetünk fel, amely egyedi erezetének köszönhetően szép látványt fog nyújtani. 

A lambéria festése

Van, aki a fa természetes hatásában szeretne gyönyörködni,  ezért megtartja a lambéria eredeti színét, és csak lakkal kezeli azt le. Azonban egyre gyakoribb, hogy különleges színekkel festik le a lambériát így különböző – modern,  rusztikus,  skandináv, elegáns stb. – stílusokat alakíthatnak ki. Akár több szín kombinációjával vagy színátmenetes megoldással is feldobhatjuk egy-egy helyiség hangulatát.

A lambériát az oldalfal és a mennyezet kialakításán kívül sok egyéb belsőépítészeti célra is felhasználhatjuk. Lehet optikai térelválasztó, felépíthetjük belőle a franciaágy háttámláját, és dekorációs célokra is felhasználhatjuk.

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban, keresse nyugodtan cégünk ügyfélszolgálatát. 

Belépve, mint