Blog

Miért lett népszerű napjainkban a lambéria felrakása mennyezetre?

Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A régi parasztházak jellegzetes megoldása volt a fából készült mennyezet. Napjainkban ez a megoldás a reneszánszát éli, ugyanis egyre többen alkalmazzák a fát belsőépítészeti megoldásokhoz. Többek között divat lett a lambéria felrakása mennyezetre, amivel esztétikus és természetes hatást érhetünk el.

A lambériából készült mennyezettel kapcsolatban megkülönböztetünk két esetet. Az egyik, amikor a már meglévő, hagyományos mennyezetet szeretnénk burkolni lambériával, a másik pedig amikor eleve úgy építjük a házat, hogy látszógerendás lambériás mennyezetet alakítunk ki.

Miért előnyös a lambéria felrakása mennyezetre?

Egy régebben épült ház esetében gyakori probléma, hogy a régi mennyezeten megreped a vakolat, így folyton javítanunk kell, ha szép látványt szeretnénk elérni. Ha nem akarjuk folyton glettelni és hálózni a mennyezetet, érdemes álmennyezetet rögzíteni a plafonra. Ez készülhet valamilyen fa burkolóanyagból, például lambériából

Ebben az esetben a meglévő mennyezetre keretet készítünk, és erre rögzítjük a választott anyagot. A lambéria esetében ez a keret párnafák, azaz 3x5 centiméteres tetőlécek felrakásával kerül kivitelezésre. Ezeket legalább 10-es dübelek és 80-as csavarok segítségével egymástól 60 cm-es távolságra rögzítjük. 

Fontos, hogy a leendő álmennyezet síkját vízmértékkel és lézerrel mérjük össze, hogy ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek. A lécek vízszintesek legyenek, ha szükséges, faékkel korrigáljunk.

Lambéria felrakása függesztett álmennyezetre

Ha a lakás belmagassága nagy, vagy felülről is szigetelni szeretnénk, lehetőség van arra is, hogy az álmennyezetet a jelenlegi plafontól lejjebb alakítsuk ki. Ezt a plafonhoz csavarozott, úgynevezett direktfüggesztőkkel oldhatjuk meg. 

Ebben az esetben az oldalfalakra úgy kell rögzíteni a párnafákat, hogy mindenképp egy síkban legyenek, hiszen ezekhez kerül beállításra az álmennyezet szerkezete. Erre kerülnek rögzítésre a párnafák, amihez majd a lambériát helyezzük.

A lambéria rögzítési módjai

Régebben a lambériát kisméretű szegekkel és csavarokkal rögzítették úgy, hogy azok ne legyenek láthatóak. Manapság a gyártók készítenek kifejezetten a lambéria felrakására szánt vasalatokat, amelyekkel egyszerű a rögzítés. Ezek a vasalatok egyrészt tökéletesen illeszkednek a lambériák nútjába, másrészt masszív rögzítést biztosítanak.

Látszógerendás lambériamennyezet

A családi házak tervezése során gyakran merül fel az az igény, hogy a ház egyes helyiségeiben vagy akár az egész házban fából készüljön a mennyezet. Ezt a látszógerendás mennyezeti megoldás alkalmazásával érhetjük el. A gerendák közé például borovi fenyő lambériát helyezhetünk fel, amely egyedi erezetének köszönhetően szép látványt fog nyújtani. 

A lambéria festése

Van, aki a fa természetes hatásában szeretne gyönyörködni,  ezért megtartja a lambéria eredeti színét, és csak lakkal kezeli azt le. Azonban egyre gyakoribb, hogy különleges színekkel festik le a lambériát így különböző – modern,  rusztikus,  skandináv, elegáns stb. – stílusokat alakíthatnak ki. Akár több szín kombinációjával vagy színátmenetes megoldással is feldobhatjuk egy-egy helyiség hangulatát.

A lambériát az oldalfal és a mennyezet kialakításán kívül sok egyéb belsőépítészeti célra is felhasználhatjuk. Lehet optikai térelválasztó, felépíthetjük belőle a franciaágy háttámláját, és dekorációs célokra is felhasználhatjuk.

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban, keresse nyugodtan cégünk ügyfélszolgálatát. 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com