Blog

Mi mindenre használhatunk 6 mm-es OSB lapokat?

2022.07.13 11:48
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A 6 mm-es OSB lap a kínálatunkban kapható legvékonyabb lemez, ám ennek ellenére rendkívül sokféle felhasználásnak örvend. Ha jó minőségű, fa alapanyagú építőanyagot keres, akkor az OSB nagyszerű választás lehet. 

 

Ez egy olyan mesterséges fafajta, amely szorosan kapcsolódik a rétegelt lemezhez, a forgácslaphoz, egyéb anyagokhoz. Azonban, csakúgy, mint az említett anyagoknak, az OSB-nek is megvannak a maga sajátos tulajdonságai, amelyeket érdemes megismerni. Nézzük meg közelebbről, mit érdemes tudni az OSB-ről általában, és mire lehet felhasználni a nagyszerű lapokat!

 

Általános tudnivalók az OSB-ről

 

Az OSB, azaz irányított szálelrendezésű lap nagyon hasonló mind a forgácslaphoz, mind a rétegelt lemezhez. Az OSB lapokat úgy készítik, hogy a fát apró forgácsokra bontják, majd meghatározott módon orientálják, sok ragasztóval és gyantával összekeverik, végül formára préselik. A forgácsok több rétegbe vannak rendezve, a rétegek száma a végtermék tervezett vastagságától függ.

 

Ezenkívül ezek a forgácsok merőlegesen is rétegezve vannak, hogy úgynevezett keresztszemcsés mintát hozzanak létre, amely nagy szakítószilárdságáról ismert. Általánosságban elmondható, hogy az OSB összetétele nagyjából 95% faforgács és 5% gyanta és ragasztó. Az orientált forgácslapok legnépszerűbb felhasználási területei közé tartozik a falazás, a burkolat, a padló és a tetőfedés.

 

A 6 mm-es OSB lap felhasználása

 

Számos barkácsprojekt létezik, amelyekhez az OSB fantasztikus kül- és beltéri használatra is. Erőssége miatt rendszeresen használják padlóként, és ideális lehet műhely, vagy kerti faház készítésére is. Sőt, akár tetőburkolatként is használható a tetőfedő rendszer alá, vagy burkolatként a falakon.

 

Egy kreatív személy számára az OSB-vel különféle bútorok vagy szekrények sokasága is elkészíthető. Egy kis kreativitással a csillagos ég a határ a végtelen lehetőségekkel. A honlapunkon elérhető 6 mm-es OSB lappal készíthetünk fejtámlát, hirdetőtáblát, fiókokot és akár szekrényt is. Egyre több művész is használ az OSB-t vászonként, mert kiváló textúrája van, és igazán egyedi megjelenést ad.

 

Ha a kertben szeretnénk használni, állandó kültéri használatra valószínűleg további időjárás elleni védelemmel kell ellátni a lapokat. Érdemes a kifejezetten kültérre kifejlesztett típust választani, mely jól ellenáll a nedvességnek is.

 

Az OSB kiemelt előnyei

 

Az OSB lapok hihetetlenül sokoldalúak és erősek a gyártás során oldalirányban és hosszanti irányban elhelyezett ötven rétegű faszálnak köszönhetően. A lapok számos méretben kaphatók, amelyek könnyen szállíthatók és tárolhatók, mely csak még sokoldalúbbá teszi a már amúgy is univerzális terméket.

 

Az OSB továbbá rendkívül költséghatékony építőipari termék és megoldás, lényegesen olcsóbb, mint az alternatív rétegelt lemez. Emellett a lapok más építőanyagoktól eltérően fenntarthatóak és környezetbarát módon készülnek, hiszen a gyártási folyamat során nem keletkezik hulladék. 

 

A rétegelt lemezhez képest az OSB-k sokkal nagyobb szakítószilárdsággal rendelkeznek. A réteges gyártási módszernek köszönhetően a lapok hihetetlenül erősek, így számos különböző alkalmazásban kiváló jelöltek.

 

Tekintse meg a kínálatunkban elérhető termékeket, köztük a különböző vastagságú és típusú OSB lapokat, és szerezze be őket megbízható forrásból otthoni projektjéhez! Szerezze be a lapok szereléséhez szükséges kiegészítőket is, hogy teljes legyen a paletta, és kezdődhessen a munkavégzés!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com