2022. július 13.
2 perc

Mi mindenre használhatunk 6 mm-es OSB lapokat?

A 6 mm-es OSB lap a kínálatunkban kapható legvékonyabb lemez, ám ennek ellenére rendkívül sokféle felhasználásnak örvend. Ha jó minőségű, fa alapanyagú építőanyagot keres, akkor az OSB nagyszerű választás lehet. 

 

Ez egy olyan mesterséges fafajta, amely szorosan kapcsolódik a rétegelt lemezhez, a forgácslaphoz, egyéb anyagokhoz. Azonban, csakúgy, mint az említett anyagoknak, az OSB-nek is megvannak a maga sajátos tulajdonságai, amelyeket érdemes megismerni. Nézzük meg közelebbről, mit érdemes tudni az OSB-ről általában, és mire lehet felhasználni a nagyszerű lapokat!

 

Általános tudnivalók az OSB-ről

 

Az OSB, azaz irányított szálelrendezésű lap nagyon hasonló mind a forgácslaphoz, mind a rétegelt lemezhez. Az OSB lapokat úgy készítik, hogy a fát apró forgácsokra bontják, majd meghatározott módon orientálják, sok ragasztóval és gyantával összekeverik, végül formára préselik. A forgácsok több rétegbe vannak rendezve, a rétegek száma a végtermék tervezett vastagságától függ.

 

Ezenkívül ezek a forgácsok merőlegesen is rétegezve vannak, hogy úgynevezett keresztszemcsés mintát hozzanak létre, amely nagy szakítószilárdságáról ismert. Általánosságban elmondható, hogy az OSB összetétele nagyjából 95% faforgács és 5% gyanta és ragasztó. Az orientált forgácslapok legnépszerűbb felhasználási területei közé tartozik a falazás, a burkolat, a padló és a tetőfedés.

 

A 6 mm-es OSB lap felhasználása

 

Számos barkácsprojekt létezik, amelyekhez az OSB fantasztikus kül- és beltéri használatra is. Erőssége miatt rendszeresen használják padlóként, és ideális lehet műhely, vagy kerti faház készítésére is. Sőt, akár tetőburkolatként is használható a tetőfedő rendszer alá, vagy burkolatként a falakon.

 

Egy kreatív személy számára az OSB-vel különféle bútorok vagy szekrények sokasága is elkészíthető. Egy kis kreativitással a csillagos ég a határ a végtelen lehetőségekkel. A honlapunkon elérhető 6 mm-es OSB lappal készíthetünk fejtámlát, hirdetőtáblát, fiókokot és akár szekrényt is. Egyre több művész is használ az OSB-t vászonként, mert kiváló textúrája van, és igazán egyedi megjelenést ad.

 

Ha a kertben szeretnénk használni, állandó kültéri használatra valószínűleg további időjárás elleni védelemmel kell ellátni a lapokat. Érdemes a kifejezetten kültérre kifejlesztett típust választani, mely jól ellenáll a nedvességnek is.

 

Az OSB kiemelt előnyei

 

Az OSB lapok hihetetlenül sokoldalúak és erősek a gyártás során oldalirányban és hosszanti irányban elhelyezett ötven rétegű faszálnak köszönhetően. A lapok számos méretben kaphatók, amelyek könnyen szállíthatók és tárolhatók, mely csak még sokoldalúbbá teszi a már amúgy is univerzális terméket.

 

Az OSB továbbá rendkívül költséghatékony építőipari termék és megoldás, lényegesen olcsóbb, mint az alternatív rétegelt lemez. Emellett a lapok más építőanyagoktól eltérően fenntarthatóak és környezetbarát módon készülnek, hiszen a gyártási folyamat során nem keletkezik hulladék. 

 

A rétegelt lemezhez képest az OSB-k sokkal nagyobb szakítószilárdsággal rendelkeznek. A réteges gyártási módszernek köszönhetően a lapok hihetetlenül erősek, így számos különböző alkalmazásban kiváló jelöltek.

 

Tekintse meg a kínálatunkban elérhető termékeket, köztük a különböző vastagságú és típusú OSB lapokat, és szerezze be őket megbízható forrásból otthoni projektjéhez! Szerezze be a lapok szereléséhez szükséges kiegészítőket is, hogy teljes legyen a paletta, és kezdődhessen a munkavégzés!

Belépve, mint