Blog

Különbségek az OSB lap mérete és ára kapcsán

2021.08.01 09:16
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lap egy igen népszerű építőanyag, amit a zsaluzástól a szerkezeti elemekig számos dologra használják. Ebben a cikkben az OSB lap mérete és ára kapcsán osztunk meg információkat.

Az OSB, mint anyag

Az Oriented Standard Board, azaz OSB olyan fából készült építőelemekre utal, amelyek elkészítésénél az egyes faszálak céltudatosan vannak elrendezve. Ez a szerkezeti szilárdság adja a teherbíró képességét, de értelemszerűen a vékonyabb lemezek nem olyan erősek, mint a vastagabb verziók.

Ennek ellenére az egyes elemek súlyukhoz képest igen nagy teherbírással rendelkeznek, ezáltal rendkívül széles felhasználásnak örvendenek. Természetesen ahhoz, hogy egy épület szerkezeti elemeként alkalmazzuk, masszívabb lapokra van szükség, de kisebb projektekre elég a vékonyabb OSB is.

Amit azonban érdemes észben tartani, ha OSB lappal készül dolgozni, hogy más rétegelt lemezekhez képest durva a felülete, ezért az egyes elemek egymáson egyenetlenül fekszenek.

Az OSB előnyös tulajdonságai

Az OSB lap számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek többsége független annak méretétől. A magas teherbírását már említettük, de maga az anyag emellett igen költséghatékony gyártási folyamattal rendelkezik.

Tulajdonságai igen hasonlóak a furnérhoz, azonban az egyes lapok sokkal egységesebbek. Emellett a gyártás során használt műgyanta nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az OSB igen tartós legyen.

A lapokon belüli rések hiányából adódóan ellenálló a vízzel szemben, és megfelelő kezeléssel teljesen vízhatlanná tehetjük. Szintén a műanyagtartalom miatt a kártevők sem kedvelik, ami szintén hozzájárul hosszú élettartamához.

Emellett megmunkálása is igen egyszerű, könnyedén vágható, fúrható, súlya könnyű, ezért igen előnyös alkalmazás szempontjából.

Az OSB lap mérete és ára

Nálunk, a Káplár fatelepnél az OSB lapok egységes méretűek, azonban vastagságuk választható. Vannak a 125 x 250 centiméteresek, amik kicsivel több mint 3 négyzetmétert fednek le.

Magát a vastagságot milliméterben határozzuk meg, és igen sok opció áll rendelkezésére. A legvékonyabb lemez mindössze 6 milliméter, míg a felső határ a 40. Elérhető továbbá a 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25 és 30 milliméter is.

Amit érdemes észben tartani, hogy a vastagsággal a súly is jelentősen megnő. Például amíg egy 12 milliméteres tábla 24 kilogrammot nyom, addig egy 30-as már a 60 kilót is meghaladja. Webáruházunk természetesen házhoz szállítja mindegyiket, de megfelelő előkészületek nélkül problémás lehet a cipelése vagy darabolása.

Ahogy nő a vastagság, természetesen a négyzetméterenkénti ár is emelkedik. Azonban annak ellenére, hogy például egy 30 milliméter vastag lapban kétszer annyi anyag van, mint egy 15-ösben, az egységár nem teljesen követi ezt az emelkedést. 

A vastagság mellett a típus is megválasztható, ami lehet normál vagy nútféderes, ami megkönnyítheti az egyes darabok összeillesztését. Azonban a nútféderes elemek dimenziói mások, pontosan az egyszerűbb kezelés érdekében.

Ezek a táblák 67,5 x 250 centiméteresek, azaz nagyjából 1,7 négyzetmétert tesznek ki. A kialakítás miatt egységáruk nagyobb négyzetméterre levetítve, viszont az egyes lapok méretükből adódóan olcsóbbak. Ezek az OSB lemezek 12, 15, 18, 22 és 25 milliméteres vastagsággal érhetők el.

Ha további kérdése lenne az OSB lapokkal, illetve azok méretével és árával kapcsolatban, akkor keresse fel bátran szakértő munkatársainkat, akik kiváló segítséget nyújtanak!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com