2022. október 10.
2 perc

Mire való a zsindely alátétlemez?

A zsindely alátétlemez a keretanyagok és a zsindely felső rétege közé beépített védőgát. Fő célja, hogy megakadályozza a szivárgás, a penész és a víz által okozott károk kockázatát.

 

Hagyományosan a tetőfedő alátétek nehéz, fekete filcből készültek aszfalt ragasztóréteggel, hogy a zsindelyhez tapadjanak. Ma a modern technológia számos alternatívát vezetett be a védelem optimalizálására az adott időjárási körülmények alapján. Cikkünkben bemutatjuk a zsindely alátétlemez fontosságát, valamint adunk néhány tippet a telepítéséhez is.

A zsindely alátétlemez előnyei

 

A szerkezeti tetőkeret és a tetőzsindely közé védőréteg hozzáadása bizonyítottan javítja a tetőszerkezet élettartamát és tartósságát. Míg az alátétek gyakran a lakossági tetőfedés néma hősei, nézzük meg a legfontosabb előnyöket, amelyet otthonának nyújthatnak!

 

Bár előfordulhat, hogy a tetőfedő szerkezete önmagában nem áll teljesen síkba, a tetőalátét egyenletes felületet hozhat létre a tetőzsindely felszereléséhez. Letisztult esztétikájával a zsindelytető alátétlemez megerősítheti ingatlana általános vonzerejét.

 

Míg gyakran a zsindelyek jelentik az első védelmi vonalat a külső elemekkel szemben, az alátét védőrétegként funkcionál, hogy megvédje a tetőszerkezetet, valamint otthona belsejét. Abban az esetben, ha a zsindelytető romlani kezdene, ez az extra védelmi réteg megóvja Önt a vízkárok, a penész és a szükségtelen javítások ellen.

 

A legtöbb zsindely alátétlemez rendkívül vízálló, így kiválasztás során fontos figyelembe venni az alakot, a lejtőt és a helyi időjárási körülményeket is, hogy biztosítsa a tető hatékony védelmét.

 

Tartós és hatékony megoldás

 

Míg a zsindely idővel megrepedhet, eltörhet vagy elhasználódhat, a zsindely alátétlemez további szigetelőréteget adhat hozzá, amely megakadályozza a levegő be- vagy kijutását otthonába. Ennek eredményeként ez az extra védelmi vonal hosszú távon is megtakaríthatja a felesleges energiakiadásokat.

 

A tetőfedő alátét, hasonlóan a ponyva- vagy saranburkolathoz, tökéletesen illeszkedik a tetőfedő keretre, hogy megakadályozza a víz vagy a levegő beszivárgását. A tetőfedélzet védelmével a tetőfedő alátét megvédheti a fát a szélsőséges időjárási elemektől, a penésztől és a sérülésektől.

 

Kemény szél, eső és hó – nem ritka, hogy a lakástulajdonosok aggódnak a tető miatt szélsőséges időjárás esetén. Ha megfelelő szakemberrel szerelteti fel a zsindelytető alátétlemezét, Ön és családja biztos lehet benne, hogy a tető erős és megbízható marad még sok éven át.

 

Tudnivalók a felszerelésről

 

Az alátétlemezt a lehető legegyenletesebben kell telepíteni, hogy elkerülhetőek legyenek a kitüremkedések a zsindely felületén. Az alátétlemezt az ereszekkel párhuzamosan szükséges felszerelni.

 

9,5°-20° fokos tetők esetében a teljes tetőlemezt IKO Armourbase STICK öntapadó alátéttel szükséges lefedni, amely az egész tetőt lezárja. A véglapok 15 cm-nek, a vízszintes körök pedig 10 cm-nek kell, hogy legyenek.

 

21°-85° fokos tetőknél a teljes tetőfedőt IKO Armourbase alátéttel vagy jóváhagyott zsindely alátéttel kell lefedni. Az alátétet az eresszel párhuzamosan szükséges felhelyezni, minimum 10 cm-es vízszintes átlapolással és 15 cm-es véglapokkal számolva. 

 

Érdemes tudni, hogy minden IKO Armourbase alátétnél 10 cm-es vonalak vannak a tekercseken a könnyebb átfedés érdekében. Rögzítsük az alátétet annyi szöggel, hogy a helyén tartsuk azt, így megbizonyosodhatunk bitumenes zsindelytetőnk tartósságáról. Ha kérdése van a termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint