Blog

Csavarméretek útvesztőjében - mikor milyet válasszuk?

2022.09.06 09:53
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A megfelelő csavarméretek meghatározása nehéz feladat lehet, hiszen a hossz és az átmérő mellett egyéb tényezők, például a rögzítendő anyag típusa, a csavar anyaga, és az oldalirányú erők is bonyolíthatják a problémát. Szerencsére van néhány általános irányelv, amelyet követhetünk, és amelyek segítenek a munkához megfelelő csavar vásárlásában és használatában. Cikkünkben segítünk, hogy a választáskor biztosan ideális típust és méretet vásároljon munkálatainak megfelelően!

Milyen projekthez keresünk csavarokat?

 

A csavarokat úgy tervezték, hogy bizonyos funkciókat szolgáljanak ki. A megfelelő csavar kiválasztásához pontosan tudnunk kell, hogy milyen projekttel foglalkozunk, és pontosan milyen anyagokkal dolgozunk majd. A csavarokat először a felhasználható anyag szerint kell rendszerezni. 

 

A lemezcsavarok általában egészen a fejig menetesek, azaz nincs megszakítás a befűzésben. A gipszkartoncsavarokat a fejet a tengelyhez kötődő csomópont nyilvánvaló ívéről azonosíthatjuk. Ez a görbe megakadályozza a szakadást, amikor a csavart gipszkartonba helyezik. 

 

A facsavarok viszonylag durvák, a menetek között nagyobb a távolság, mint a fémlemezcsavarok esetében. A nagyobb facsavarok menet nélküli szárral rendelkeznek a fej közelében, és némely típusoké enyhén elvékonyodnak a hegytől a fejig.

 

Csavarméretek meghatározása

 

Csavar választásakor nincs egyetlen szabály abban a tekintetben, hogy milyen méretet kell választani. Fontos azonban logikusan gondolkodni és tervezni, és egy egyszerű szempontot figyelembe venni.

 

A csavar ne legyen túl nagy ahhoz, hogy átmenjen a rögzítendő anyagon, és ne legy túl vastag ahhoz, hogy meghasítsa azt. Ha az erő húzóerő, akkor a csavarnak hosszabbnak, szélesebbnek kell lennie, és több menettel kell rendelkeznie. Ha azonban a rögzítés által kifejtett erők oldalirányúak, akkor vastagabb csavart érdemes választani.

 

Facsavarok alkalmazása esetén fontos, hogy azoknak elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy a két táblát biztonságosan összetartsák. Ha a csavarok túl rövidek, előfordulhat, hogy nem tartják össze megfelelően az elemeket. Ha túl hosszúak, áttörhetik a másik oldalt.

 

Emellett a facsavaroknak elég vastagnak kell lenniük ahhoz, hogy a két deszkát megragadják. Ha egy csavar túl vékony, kihúzódhat a fából, ha pedig túl vastag, széthasíthatja a fát, és használhatatlanná válhat.

 

Általában jó ötlet fúrni egy vezetőlyukat keményfába egy normál fúróval vagy egy süllyesztőfúróval a csavar behajtása előtt. A keményfák, például a tölgy vagy a dió hajlamosak a hasadásra, de a puhafák, például a fenyő vagy a cédrus kevésbé ütköznek ilyen problémába.

 

Kültéri és beltéri csavarok kiválasztása

 

Hasonlóan nehéz kérdés lehet, hogy egy adott csavar beltéri vagy kültéri használatra való. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típust választunk, hiszen a kültéri csavarok különböző időjárási körülményeknek kitéve kevésbé lehetnek tartósak és hatékonyak.

 

Beltérben érdemes horganycsavarokat használni, valamint az anyag, bevonat kiválasztható a látványosság érdekében is, ha ez fontos szempont számunkra. Ezzel ellentétben a kültéri csavaroknak védelemre van szükségük a nedvesség és a hőmérsékletváltozás okozta korrózió ellen. A legjobb kültéri megoldás a szilikon-bevonatú bronz vagy rozsdamentes acél lehet.

 

Ha további segítségre lenne szüksége, hogy milyen típusú csavart válasszon munkálataihoz, olvassa el az erről szóló blogcikkünket, vagy kérdezzen tőlünk bátran elérhetőségeink valamelyikén!

 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com