2022. szeptember 06.
2 perc

Csavarméretek útvesztőjében - mikor milyet válasszuk?

A megfelelő csavarméretek meghatározása nehéz feladat lehet, hiszen a hossz és az átmérő mellett egyéb tényezők, például a rögzítendő anyag típusa, a csavar anyaga, és az oldalirányú erők is bonyolíthatják a problémát. Szerencsére van néhány általános irányelv, amelyet követhetünk, és amelyek segítenek a munkához megfelelő csavar vásárlásában és használatában. Cikkünkben segítünk, hogy a választáskor biztosan ideális típust és méretet vásároljon munkálatainak megfelelően!

Milyen projekthez keresünk csavarokat?

 

A csavarokat úgy tervezték, hogy bizonyos funkciókat szolgáljanak ki. A megfelelő csavar kiválasztásához pontosan tudnunk kell, hogy milyen projekttel foglalkozunk, és pontosan milyen anyagokkal dolgozunk majd. A csavarokat először a felhasználható anyag szerint kell rendszerezni. 

 

A lemezcsavarok általában egészen a fejig menetesek, azaz nincs megszakítás a befűzésben. A gipszkartoncsavarokat a fejet a tengelyhez kötődő csomópont nyilvánvaló ívéről azonosíthatjuk. Ez a görbe megakadályozza a szakadást, amikor a csavart gipszkartonba helyezik. 

 

A facsavarok viszonylag durvák, a menetek között nagyobb a távolság, mint a fémlemezcsavarok esetében. A nagyobb facsavarok menet nélküli szárral rendelkeznek a fej közelében, és némely típusoké enyhén elvékonyodnak a hegytől a fejig.

 

Csavarméretek meghatározása

 

Csavar választásakor nincs egyetlen szabály abban a tekintetben, hogy milyen méretet kell választani. Fontos azonban logikusan gondolkodni és tervezni, és egy egyszerű szempontot figyelembe venni.

 

A csavar ne legyen túl nagy ahhoz, hogy átmenjen a rögzítendő anyagon, és ne legy túl vastag ahhoz, hogy meghasítsa azt. Ha az erő húzóerő, akkor a csavarnak hosszabbnak, szélesebbnek kell lennie, és több menettel kell rendelkeznie. Ha azonban a rögzítés által kifejtett erők oldalirányúak, akkor vastagabb csavart érdemes választani.

 

Facsavarok alkalmazása esetén fontos, hogy azoknak elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy a két táblát biztonságosan összetartsák. Ha a csavarok túl rövidek, előfordulhat, hogy nem tartják össze megfelelően az elemeket. Ha túl hosszúak, áttörhetik a másik oldalt.

 

Emellett a facsavaroknak elég vastagnak kell lenniük ahhoz, hogy a két deszkát megragadják. Ha egy csavar túl vékony, kihúzódhat a fából, ha pedig túl vastag, széthasíthatja a fát, és használhatatlanná válhat.

 

Általában jó ötlet fúrni egy vezetőlyukat keményfába egy normál fúróval vagy egy süllyesztőfúróval a csavar behajtása előtt. A keményfák, például a tölgy vagy a dió hajlamosak a hasadásra, de a puhafák, például a fenyő vagy a cédrus kevésbé ütköznek ilyen problémába.

 

Kültéri és beltéri csavarok kiválasztása

 

Hasonlóan nehéz kérdés lehet, hogy egy adott csavar beltéri vagy kültéri használatra való. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típust választunk, hiszen a kültéri csavarok különböző időjárási körülményeknek kitéve kevésbé lehetnek tartósak és hatékonyak.

 

Beltérben érdemes horganycsavarokat használni, valamint az anyag, bevonat kiválasztható a látványosság érdekében is, ha ez fontos szempont számunkra. Ezzel ellentétben a kültéri csavaroknak védelemre van szükségük a nedvesség és a hőmérsékletváltozás okozta korrózió ellen. A legjobb kültéri megoldás a szilikon-bevonatú bronz vagy rozsdamentes acél lehet.

 

Ha további segítségre lenne szüksége, hogy milyen típusú csavart válasszon munkálataihoz, olvassa el az erről szóló blogcikkünket, vagy kérdezzen tőlünk bátran elérhetőségeink valamelyikén!

 

Belépve, mint