2020. október 30.
2 perc

Zsalu faanyag

Ismét kicsit bővítjük a fából készült alapanyagok terén az ismereteinket, ezúttal a zsalu faanyaggal. Miből készülnek a zsaluzatok? Mikor használhatjuk fel őket? Van valamilyen rendszer, ami alapján csoportokra bonthatók, esetleg a felhasználásuk szerint? Ezekre a kérdésekre is megkeressük a válaszokat mai bejegyzésünk alkalmával.

 A korszerű zsaluzási anyagok elterjedése mellett még igen népszerűek a hagyományos zsaluzatok. Ezeket leginkább kisebb kiterjedésű, egyedi alakzatú beton, illetve vasbeton szerkezetek megépítéséhez használják.

Mit nevezünk zsaluzatnak?

A zsaluzatot más néven mintadeszkázatnak nevezzük. Fő feladata, hogy támassza az építkezés során az egyes szerkezeteket, hogy azok alakzatát megtartsák: kőnek, téglának, betonnak, vasbetonnak. Ha a zsaluzatot helyesen, a terhelést jól elbíróan építik fel, az befolyásolja az építmény végleges alakját. Ha alakját a terhelésre csak kis mértékben változtatja, az még megengedhető hibahatár a készülő építmény szempontjából vizsgálva. A zsaluzat és az állványzat megtervezése mindig egy időpontban történik, mert a kettő szorosan összefügg egymással.

Hogyan osztályozzuk a zsalukat?

A zsalukat többféle anyagból lehet készíteni. Fából, alumíniumból, betonból, esetenként földből vagy különleges anyagokból.

A zsaluzat osztályozható szerkezeti kialakítás szempontjából is. Ennél a csoportnál előfordul rögzített vagy mozgatható zsaluzat, esetleg különleges szerkezeti elemet betöltő vagy előregyártott sablonos kialakítású zsaluzat.

Ha a teherviselést vesszük figyelembe, ebbe a kategóriába tartoznak az önhordó zsaluk, a felfüggesztett zsaluk.

Utolsó osztályozási szempont lehet az, hogy ha kész az építmény, ahova felhasználtuk a zsalut, akkor az visszanyerhető-e, és így újra fel lehet-e használni? Ellenkező esetben véglegesen marad a kész építmény szerkezeti elemeként, anyaguk elvész.

Mit érdemes tudni a zsalu faanyagról?

A zsaluzatokat évszázadokon keresztül csak fából készítették, ácsok segítségével. A hagyományos, egyedi kialakítású zsaluzatok készülnek sok faanyagból. Ez lehet deszka, palló, léc. A zsaluzat összeállítása rendkívül hosszú folyamat. Előállításukhoz legtöbb esetben gyalulatlan, ám a betonnal érintkező felületén vakolt vagy gyalult faanyagot használunk. Ezeket az építmény elkészülte után elbontják, eredeti elemeire szedik. Miért? Mert a faanyag részben vagy egészben olyan jó állapotú, hogy azok ismét felhasználhatóak. De persze mindenki tud ellenpéldát is, amikor házilag készül otthon a betonjárda, és a rosszul megválasztott faanyagot nem sikerül kiaknázni a 2 betonozott tömb közül.

Az újra felhasználhatóságnak is vannak határai, általában háromszor, esetleg négyszer történik meg. Ez az építőipari mércével mérve alacsony szám, gazdaságosnak nem mondható. Ezért alakították ki a rendszerzsaluzatokat, ezek felhasználása már sokkal inkább gazdaságos.

Belépve, mint