Blog

A WPC burkolat és előnyei

2021.04.09 10:10
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A terasz több szempontból is fontos eleme a lakásnak. Egyrészt ide ülünk ki pihenés céljából, másrészt szívesen látunk itt vendégeket is. Amellett, hogy lényeges a tartóssága, a kinézet legalább annyira jelentős. A WPC burkolatok azonban mind a kettő szempontból jeleskednek.

Mi az a WPC?

A WPC a „wood-plastic composite” rövidítése, ami angolul annyit tesz, hogy műanyag és fa ötvözéséből készült anyag. Ugyan fára utal, ez a szerves anyag általában valamilyen rostokban gazdag növényi rész, nem feltétlenül fa.

Lehet ez földimogyoró vagy kávébabhéj, bambusz, szalma, esetleg lebomlott növényi komposzt. Ezek keverve műanyagokkal és vegyszerekkel magasnyomású présbe kerülnek, ahol elnyerik végső formájukat.

A Káplár fatelep által értékesített WPC teraszburkolat 60% bambusz rostpor, 30% nagy sűrűségű polietilén, valamint 10% vegyi anyagból áll. A bambusznak köszönhetően elnyeri a fa természetes hatását, de a műanyagok előnyeit is élvezi.

Miért jó a WPC burkolat?

A WPC teraszburkolat számos előnnyel rendelkezik az egyéb teraszburkolatokkal szemben. A műanyag ötvözetnek köszönhetően nem korrodálódik és igencsak ellenálló a korhadással és kártevőkkel szemben is. A szú képtelen megélni rajta.

Habár a növényi rostok képesek felszívni a vizet, a WPC szerkezetéből adódóan ez igen limitált kapacitásban történik, lényegében vízhatlannak tekinthető.

Könnyen megmunkálható, és honlapunkon megtalálhatja a felszereléséhez szükséges összes alkatrészt. Az anyag egyszerűen vágható, csavarozható, de ellenáll az ütéseknek, kopásnak. Jól tűri a szélsőséges hőmérsékletet, valamint a magas nyomást is.

Fizikai tulajdonságainak köszönhetően hajlítható, így a szokatlanabb kültéri elemekhez is könnyen hozzá lehet igazítani. Élettartama igen hosszú, akár 20-25 év is lehet.

Ezek a tulajdonságok kiválóan alkalmassá teszik vízközeli teraszok, belső udvarok, kerti gyalogutak vagy medencék körüli burkolat lefektetésére.

Nem csak tartós, de szép is

Az előnyös fizikai tulajdonságok mellett a WPC teraszburkolatok esztétikailag is helytállnak. A Káplár fatelep webshop három színben árulja ezeket az elemeket; fekete, sötétbarna és narancs.

Érdemes azonban úgy tervezni, hogy a hosszú élettartama során a szín nem marad állandó. Néhány év alatt az időjárás függvényében némileg kivilágosodik. Ez 10-20%-os színváltást jelent, tehát nem túlságosan erős, de nem is elhanyagolható.

A növényi alapanyagoknak köszönhetően a hatása természetes, nem műanyag érzését kelti. Emellett az elemek mindkét oldala más profillal rendelkezik. Ennek alapján választhatunk, hogy bordázott vagy recézett mintával fest-e jobban.

Mivel a WPC lapok oldalai egyforma tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek a választásnak kizárólag esztétikai szempontból van jelentősége.

Teljes keresztmetszetében színezett, ezért nem kell attól tartani, hogy a vágott vagy fúrt oldalak elütnének.

Folyamatos újrahasznosítás

Amennyiben esetleg amiatt vacillálna a WPC teraszburkolaton, mert kevésbé környezetbarát, mint a hagyományos fa, engedje meg, hogy új fényben világítsuk meg. A WPC-k nagy része eleve újrahasznosított műanyagokat használ fel.

Ennek köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a műanyag hulladékok, valamint a faipari melléktermékek kiváltsák az új anyagok szükségességét. Mivel ezeknek az elemeknek a 30-40 vagy akár 50%-a is műanyag lehet, ezzel igen sok nyersanyagot takarítanak meg a gyártók.

Természetesen nem örök életűek, ezért ha eljár felettük az idő, ismét hulladékká válhatnak. Azonban a betonhoz hasonlóan ezek az elhasználódott elemek könnyedén friss WPC termékekké alakíthatóak.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com