2023. július 28.
3 perc

Készítsünk belső falburkolatot a garázsban 10 mm-es OSB lap felhasználásával!

Egy házfelújítás során elsősorban a lakás belső helyiségeire koncentrálunk, így a tervezett költségvetésünk nagyrészét itt használjuk fel. A garázs felújítását általában már kevesebb pénzből, egyszerűbben szeretnénk megoldani. Erre kiválóan alkalmas a 10 mm-es OSB lap, amelyből akár mi magunk is masszív, esztétikus, tisztán tartható belső falburkolatot készíthetünk. 

Mire van szükség a munkálatokhoz?

Az első lépés a tervezés, ami azzal indul, hogy pontosan megmérjük a garázs falait, levonva belőlük az ajtó- és ablaknyílásokat. Így már ki tudjuk számítani, hogy hány darab OSB lapra lesz szükségünk

Az OSB lapokon kívül kelleni fognak még csavarok, ragasztó, csiszolópapír, lakk vagy festék. Természetesen az akkumulátoros csavarhúzó és a fűrész is rendelkezésünkre kell álljon, hogy dolgozni tudjunk ezzel a faanyaggal. 

 

Hogyan tegyük fel a 10 mm-es OSB lapot a falra?

Az OSB lapok méretre szabása után következik a falra való felhelyezés. A lapok felrakásának módját alapvetően az határozza meg, hogy a garázsfal milyen anyagból készült. A téglából készült fal esetében az egyik lehetőségünk, hogy faipari ragasztóval felragasztjuk a lapokat a falra, hogy egyenletesen illeszkedjenek egymáshoz. Ezután csavarokkal rögzítjük. 

Másik lehetőségünk, hogy erős falécekből keretet csavarozunk a falra, és ehhez fogatjuk hozzá az OSB lapokat. Ebben az esetben a fal és az OSB lemez között lévő légrés további szigetelőréteget fog képezni, ami télen kifejezetten előnyös. 

Ha fémlemezből készült a garázs oldala, az OSB lapokat nemcsak esztétikai, hanem szigeteléstechnikai megoldásnak is használhatjuk. Ebben az esetben speciális ragasztóra lesz szükségünk, ami a faanyagot a fémlemezhez rögzíti, majd a lemezvastagságtól függően csavarozással további erősítést adhatunk neki. Figyeljünk arra, hogy a csavar ne lógjon túl a falon.

 

Csiszolás és simítás a szép felületekért

Az OSB lapok felhelyezése után érdemes átcsiszolni a felületet, hogy simább és egyenletesebb legyen. Ezzel elkerülhetjük a szálak kidudorodását, szálkák kiállását. Ezt követően lakkozással vagy festéssel tehetjük még szebbé a burkolatot, ugyanis az OSB lap jól fogadja a lakkozóanyagot vagy festéket. 

A garázsban való tevékenységekhez igazítva választhatunk olyan felületkezelő anyagot is, ami ellenáll az olajnak, zsírnak vagy egyéb szennyeződéseknek. Így sokáig tiszta marad a garázs belső tere.

 

Milyen előnyökkel jár az OSB lappal való burkolás?

Az OSB lapok elsősorban beltéren alkalmazhatóak. A webáruházunkban kapható OSB-3-as lapok mérsékelten vízállóak, így ezeket nedvesebb környezetben is alkalmazhatjuk. Az OSB lapok költséghatékonyak a többi burkolóanyaghoz képest, ugyanakkor szilárdságuk és tartósságuk a célnak megfelelő. 

Szerkezeti felépítésükből adódóan masszívak, jól bírják az esetleges mechanikai hatásokat. Az OSB lapokkal könnyű dolgozni, jól fűrészelhetőek, csavarozhatóak. Jó hő-és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, ami akkor is előnyös, ha a garázs több funkciót is betölt. Ha nemcsak az autót tároljuk itt, hanem műhelyként vagy edzőteremként is használjuk a garázs egy részét, akkor nem mindegy, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között végezzük ezeket a tevékenységeket. 

Az extra vastag OSB lapokkal a garázs padlózatát is kialakíthatjuk, hiszen járófelületnek is alkalmasak. Természetesen figyelembe kell vennünk a terhelési és környezeti követelményeket is. 

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő méretű és típusú OSB lap kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel.

Belépve, mint