Blog

Készítsünk belső falburkolatot a garázsban 10 mm-es OSB lap felhasználásával!

2023.07.28 10:42
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Egy házfelújítás során elsősorban a lakás belső helyiségeire koncentrálunk, így a tervezett költségvetésünk nagyrészét itt használjuk fel. A garázs felújítását általában már kevesebb pénzből, egyszerűbben szeretnénk megoldani. Erre kiválóan alkalmas a 10 mm-es OSB lap, amelyből akár mi magunk is masszív, esztétikus, tisztán tartható belső falburkolatot készíthetünk. 

Mire van szükség a munkálatokhoz?

Az első lépés a tervezés, ami azzal indul, hogy pontosan megmérjük a garázs falait, levonva belőlük az ajtó- és ablaknyílásokat. Így már ki tudjuk számítani, hogy hány darab OSB lapra lesz szükségünk

Az OSB lapokon kívül kelleni fognak még csavarok, ragasztó, csiszolópapír, lakk vagy festék. Természetesen az akkumulátoros csavarhúzó és a fűrész is rendelkezésünkre kell álljon, hogy dolgozni tudjunk ezzel a faanyaggal. 

 

Hogyan tegyük fel a 10 mm-es OSB lapot a falra?

Az OSB lapok méretre szabása után következik a falra való felhelyezés. A lapok felrakásának módját alapvetően az határozza meg, hogy a garázsfal milyen anyagból készült. A téglából készült fal esetében az egyik lehetőségünk, hogy faipari ragasztóval felragasztjuk a lapokat a falra, hogy egyenletesen illeszkedjenek egymáshoz. Ezután csavarokkal rögzítjük. 

Másik lehetőségünk, hogy erős falécekből keretet csavarozunk a falra, és ehhez fogatjuk hozzá az OSB lapokat. Ebben az esetben a fal és az OSB lemez között lévő légrés további szigetelőréteget fog képezni, ami télen kifejezetten előnyös. 

Ha fémlemezből készült a garázs oldala, az OSB lapokat nemcsak esztétikai, hanem szigeteléstechnikai megoldásnak is használhatjuk. Ebben az esetben speciális ragasztóra lesz szükségünk, ami a faanyagot a fémlemezhez rögzíti, majd a lemezvastagságtól függően csavarozással további erősítést adhatunk neki. Figyeljünk arra, hogy a csavar ne lógjon túl a falon.

 

Csiszolás és simítás a szép felületekért

Az OSB lapok felhelyezése után érdemes átcsiszolni a felületet, hogy simább és egyenletesebb legyen. Ezzel elkerülhetjük a szálak kidudorodását, szálkák kiállását. Ezt követően lakkozással vagy festéssel tehetjük még szebbé a burkolatot, ugyanis az OSB lap jól fogadja a lakkozóanyagot vagy festéket. 

A garázsban való tevékenységekhez igazítva választhatunk olyan felületkezelő anyagot is, ami ellenáll az olajnak, zsírnak vagy egyéb szennyeződéseknek. Így sokáig tiszta marad a garázs belső tere.

 

Milyen előnyökkel jár az OSB lappal való burkolás?

Az OSB lapok elsősorban beltéren alkalmazhatóak. A webáruházunkban kapható OSB-3-as lapok mérsékelten vízállóak, így ezeket nedvesebb környezetben is alkalmazhatjuk. Az OSB lapok költséghatékonyak a többi burkolóanyaghoz képest, ugyanakkor szilárdságuk és tartósságuk a célnak megfelelő. 

Szerkezeti felépítésükből adódóan masszívak, jól bírják az esetleges mechanikai hatásokat. Az OSB lapokkal könnyű dolgozni, jól fűrészelhetőek, csavarozhatóak. Jó hő-és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, ami akkor is előnyös, ha a garázs több funkciót is betölt. Ha nemcsak az autót tároljuk itt, hanem műhelyként vagy edzőteremként is használjuk a garázs egy részét, akkor nem mindegy, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között végezzük ezeket a tevékenységeket. 

Az extra vastag OSB lapokkal a garázs padlózatát is kialakíthatjuk, hiszen járófelületnek is alkalmasak. Természetesen figyelembe kell vennünk a terhelési és környezeti követelményeket is. 

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő méretű és típusú OSB lap kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com