Blog

Meglepően magas a ragasztott gerenda teherbírása

2021.07.01 10:27
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Laikus szemmel úgy tűnhet, hogy egy ragasztott gerenda teherbírása a közelébe sem érhet egy hagyományos, normál gerendáénak. Azonban meglepő tény, hogy ezek a típusok jóval masszívabbak, nagyobb biztonságot jelentenek.

Mi a ragasztott gerenda?

A lucfenyő rétegragasztott gerendák egyedi tulajdonsága, hogy nem egy összefüggő elemből, hanem több lamellából tevődnek össze. Több réteg fa ragasztásával állítják elő, valamint hosszirányban is meg vannak toldva, hogy elérjék a kívánt méretet.

Maga a ragasztás környezetbarát, időjárásálló és igen tartós melamingyantával történik, ami egy áttetsző enyvfúga. Ez rendkívül erősen összefogja az egyes elemeket, és hatalmas teherbírásra is képesek ezáltal.

Magukat a lamellákat maximum 12% nedvességtartalomnál alkalmazzák csak, hogy a súlyveszteséget, repedésképződést elkerüljék. Az egyes lamellák a 40 milliméteres szabványt követik, azért a többrétegű szerkezet formája igen stabil, nagyon apró eltérések jelentkezhetnek csak az egyes gerendák között.

A gyártási folyamat előnye, hogy az összeragasztandó elemeknél könnyen megállapíthatóak a fagyrepedések, belső sérülések, fakitermelési károk, valamint egyéb hibák. Így könnyedén kiszortírozható minden nemkívánatos darab, és a végtermék kizárólag az erős elemeket fogja tartalmazni.

Emellett a hossztoldás is ellenőrzésre kerül, így a megvásárolt termék sokkal biztosabban képes lesz ellátni a feladatát, mint hogyha egy darabból állna a gerenda.

A ragasztott gerenda teherbírása és egyéb előnyei

Ahogyan ezt az előbb említettük, az egyéb gyalult termékekhez képest a ragasztott gerendák sokkal több ellenőrzésen esnek át, ezért a minőségük sokkal egységesebb. Mindemellett a ragasztás maga egyáltalán nem jár ökológiai terheléssel, ugyanis környezetbarát termékkel történik.

Az előzetes szárításnak köszönhetően a gerenda mérettartó, és szinte teljesen kizárható a repedésképződés esélye, valamint a deformálódás is. Sőt, az alacsony nedvességtartalom miatt a vegyszeres favédelem is elhagyható, mivel nem sokat befolyásol annak élettartamán.

Az egyes gerendák egységessége, különösen nagy volumenű építkezések során, csökkenti a teljes munkaidőt, ugyanis leegyszerűsíti a szerkezetet.

Rendkívül magas terhelhetősége, különösen jó minőségű lucfenyő esetében, kiválóan alkalmassá teszi teherbíró szerepekre, például gerendaként. Emellett a felülete gyalult és fózolt, tehát semmilyen előkészítő munkát nem igényel.

Felhasználási területei

A ragasztott faelemek főként gerendaként kerülnek felhasználásra, de más területeken is alkalmazzák. Egységessége és strapabírása, nem is beszélve a természetes tartósságáról, számos célra kiválóan alkalmassá teszik.

Rendkívül népszerű például bútorgyártásánál, ahol azokat az elemeket alkotják, amelyek jelentős terhelésnek vannak kitéve. Ezenkívül használati tárgyak is készülhetnek belőlük, mivel a gyalult külső réteg esztétikailag sem utolsó.

Azonban továbbra is a leggyakoribb, hogy könnyű szerkezetes házak gerendáját alkotják. Ezeknél a gyorsan elkészülő, költséghatékony épületeknél rendkívül fontos ugyanis, hogy strapabíró, masszív gerendákkal legyenek felszerelve.

Ha egyéb kérdése lenne a ragasztott gerendák teherbírását, felhasználását vagy előnyeit illetően, keresse fel szakértő munkatársainkat, akik gyors és kielégítő választ adnak, bármire is legyen kíváncsi.

Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 300 000 Ft felett Díjmentes !
300 000 Ft vásárlás alatt
Telephelyeink 20 km-es körzetében és Budapesten: 8000 Ft
Magyarország területén: 9990 Ft

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/kapcsolat). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 9990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/kapcsolat) A kiszállítás Budapesten és telephelyeink körzetében általában 2 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! A kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 70 631 4997 -es webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!