Blog

Meglepően magas a ragasztott gerenda teherbírása

2021.07.01 10:27
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Laikus szemmel úgy tűnhet, hogy egy ragasztott gerenda teherbírása a közelébe sem érhet egy hagyományos, normál gerendáénak. Azonban meglepő tény, hogy ezek a típusok jóval masszívabbak, nagyobb biztonságot jelentenek.

Mi a ragasztott gerenda?

A lucfenyő rétegragasztott gerendák egyedi tulajdonsága, hogy nem egy összefüggő elemből, hanem több lamellából tevődnek össze. Több réteg fa ragasztásával állítják elő, valamint hosszirányban is meg vannak toldva, hogy elérjék a kívánt méretet.

Maga a ragasztás környezetbarát, időjárásálló és igen tartós melamingyantával történik, ami egy áttetsző enyvfúga. Ez rendkívül erősen összefogja az egyes elemeket, és hatalmas teherbírásra is képesek ezáltal.

Magukat a lamellákat maximum 12% nedvességtartalomnál alkalmazzák csak, hogy a súlyveszteséget, repedésképződést elkerüljék. Az egyes lamellák a 40 milliméteres szabványt követik, azért a többrétegű szerkezet formája igen stabil, nagyon apró eltérések jelentkezhetnek csak az egyes gerendák között.

A gyártási folyamat előnye, hogy az összeragasztandó elemeknél könnyen megállapíthatóak a fagyrepedések, belső sérülések, fakitermelési károk, valamint egyéb hibák. Így könnyedén kiszortírozható minden nemkívánatos darab, és a végtermék kizárólag az erős elemeket fogja tartalmazni.

Emellett a hossztoldás is ellenőrzésre kerül, így a megvásárolt termék sokkal biztosabban képes lesz ellátni a feladatát, mint hogyha egy darabból állna a gerenda.

A ragasztott gerenda teherbírása és egyéb előnyei

Ahogyan ezt az előbb említettük, az egyéb gyalult termékekhez képest a ragasztott gerendák sokkal több ellenőrzésen esnek át, ezért a minőségük sokkal egységesebb. Mindemellett a ragasztás maga egyáltalán nem jár ökológiai terheléssel, ugyanis környezetbarát termékkel történik.

Az előzetes szárításnak köszönhetően a gerenda mérettartó, és szinte teljesen kizárható a repedésképződés esélye, valamint a deformálódás is. Sőt, az alacsony nedvességtartalom miatt a vegyszeres favédelem is elhagyható, mivel nem sokat befolyásol annak élettartamán.

Az egyes gerendák egységessége, különösen nagy volumenű építkezések során, csökkenti a teljes munkaidőt, ugyanis leegyszerűsíti a szerkezetet.

Rendkívül magas terhelhetősége, különösen jó minőségű lucfenyő esetében, kiválóan alkalmassá teszi teherbíró szerepekre, például gerendaként. Emellett a felülete gyalult és fózolt, tehát semmilyen előkészítő munkát nem igényel.

Felhasználási területei

A ragasztott faelemek főként gerendaként kerülnek felhasználásra, de más területeken is alkalmazzák. Egységessége és strapabírása, nem is beszélve a természetes tartósságáról, számos célra kiválóan alkalmassá teszik.

Rendkívül népszerű például bútorgyártásánál, ahol azokat az elemeket alkotják, amelyek jelentős terhelésnek vannak kitéve. Ezenkívül használati tárgyak is készülhetnek belőlük, mivel a gyalult külső réteg esztétikailag sem utolsó.

Azonban továbbra is a leggyakoribb, hogy könnyű szerkezetes házak gerendáját alkotják. Ezeknél a gyorsan elkészülő, költséghatékony épületeknél rendkívül fontos ugyanis, hogy strapabíró, masszív gerendákkal legyenek felszerelve.

Ha egyéb kérdése lenne a ragasztott gerendák teherbírását, felhasználását vagy előnyeit illetően, keresse fel szakértő munkatársainkat, akik gyors és kielégítő választ adnak, bármire is legyen kíváncsi.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com