2024. május 02.
2 perc

Az EPDM gumi előnyei: miért fontos használni ezt a tömítést?

Az EPDM gumi előnyei: miért fontos használni ezt a tömítést?

A tömítéseknek hatalmas szerepe van az építőiparban, pláne, ha megfelelő védelmet akarunk az UV-sugárzással, a szélsőséges időjárási tényezőkkel szemben. Az EPDM gumi a leghatékonyabb megoldások közé tartozik, amit gyakran használnak az építkezések mellett az autó- és a villamossági iparban is.

Az EPDM gumi jellemzői, előnyös tulajdonságai

Érdemes olvasni arról, hogy pontosan mi mindenre lehet használni az EPDM tömítést. A kültéri alkalmazásban számít a legnépszerűbbnek, ezért is találkozhatunk vele a tetőfedések során, valamint ablak- és ajtótömítésekhez is kiválóan lehet alkalmazni. 

A legfontosabb tulajdonságai közé tartozik az, hogy még a magas hőmérsékletnek és az UV-sugárzásnak is megfelelően ellenáll, így a tűző nyári napsütésben sem kell aggódni a tömítések állapota miatt. Alacsony mértékű hőre lágyulása révén szélsőséges körülmények között is nyugodtan lehet használni.

Az elektromosságot sem vezeti, így vezetékek, kábelek szigetelésére is alkalmas. A fizikai behatásnak is kiválóan ellenáll, nem fog elszakadni, megrepedni, esetleg deformálódni. Nem hiába használják rendszeresen az építőiparban, elsősorban kiemelkedő időjárásállóságának köszönhetően. 

Tetők vízszigetelésére alkalmazzák a legtöbbször, mivel hatékonyan képes lezárni a réseket, nagymértékben csökkenti a hőveszteséget, valamint megakadályozza a por, nedvesség behatolását. Vízelvezető rendszerek és vízszigetelő rétegek is készülhetnek belőle. 

Ha polikarbonát-lemezekkel dolgozunk, akkor ajánlott fektető és tömítő EPDM tömítést is alkalmazni. A lemezeket leszorítóprofillal kell rögzíteni, amelynek a két oldalába kerül majd az EPDM gumi. Nedvesség garantáltan nem fog bejutni a polikarbonát-lemezbe, emellett a mozgását is segíti. 

A lemezek középső részénél ugyanakkor nem kötelező leszorítóprofilt használni, egyedül a leszorítókupakot kell alkalmazni a csavarokon 50 centiméterenként. Az EPDM az etilén-propilén-dién rövidítése, ami egy szintetikus gumi. Az alkalmazási hőmérséklete -20 és +85 Celsius fok között van. A vegyi anyagoknak, a gőznek és a forró víznek is hatékonyan ellenáll.

 

Amikor csak lehetséges, alkalmazzunk minőségi tömítést

Az elérhető lehetőségekről ajánlott olvasni, mivel az EPDM gumi csak egy példa a rengeteg alternatíva közül. Ez a tömítés nagyon jó termikus tulajdonságokkal rendelkezik, a klóros víznek is ellenáll, valamint stabil a benzinnel és ásványi olajokkal szemben is. Az élettartama is kiemelkedő, így hosszú távon megbízható megoldás kerülhet fel a tetőre, ablakokhoz, ajtókhoz, valamint más szerkezetekhez is.

A segítségével könnyedén létre lehet hozni egy napozószobát a ház mellé, ha polikarbonát-tetővel kombináljuk. Medencével összekötött napfényes pihenőszobát is alkothatunk belőle. A polikarbonát-tető nem fogja átengedni a káros UV-sugarakat, de a napfényt igen. Az építéskor mindenképpen használjunk EPDM gumit, hogy hosszú távon is élvezni tudjuk a pihenőszoba előnyeit.

 

Nagy figyelmet kell fordítani az alapanyagokra

Különösen akkor, ha a tetőt alakítjuk át, de ha a kertben barkácsolunk egy új pergolát, felújítjuk a teraszt, szintén figyelni kell milyen deszkát, faanyagot használunk. Az ördög a részletekben rejlik, ezért is ajánlott a minőségi alapanyagok között válogatni. 

Webáruházunk kínálatában minden megtalálható ahhoz, hogy egy igazán látványos, de egyben tartós struktúrát lehessen létrehozni.

Belépve, mint